Acordul dintre Ponta si Basescu, publicat - vezi ce contine (Video)

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 14:05
10049 citiri
Acordul dintre Ponta si Basescu, publicat - vezi ce contine (Video)

Biroul de presa al Guvernului a dat publicitatii, miercuri dupa-amiaza, continutul acordului semnat de catre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu. Documentul contine sapte puncte principale, fiind denumit "Acordul de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si primul-ministru al Guvernului".

In introducerea documentului se arata ca "in conditiile situatiei de coabitare din Romania intre presedintele ales, domnul Traian Basescu, si primul-ministru, domnul Victor Ponta", acordul se convine "pentru a crea mecanismul functional al coabitarii si a asigura guvernanta eficienta a tarii", acordul fiind destinat "pastrarii stabilitatii tarii si asigurarii unui climat functional, bunei guvernari si asigurarii increderii pietelor internationale, prin armonizarea pozitiilor comune in cadrul puterii executive, cu respectarea atributiilor constitutionale ale presedintelui si Guvernului Romaniei".

In acord, la punctul 5, "Codul de conduita generala", sunt specificate prevederile discutate in ultimele zile, referitoare la modul in care se vor comporta presedintele si premierul, unul fata de celalalt.

Ponta: In acordul de la Cotroceni scrie sa nu folosim comparatii si epitete din regnul animal (Video)

"Partile vor imbratisa reguli minimale de adresare respectuoasa, cu referire directa la functia partenerului si la adersarea la plural. Ele se vor abtine in a incuraja abordari diferite la nivelul structurilor pe care le reprezinta si vor sanctiona excesele si iesirile publice ale colegilor de partid sau angajatilor care exced aceasta regula de comportament, bun simt, decenta si politete.

Partile se angajeaza, de asemenea, sa evite expresiile dure, atacurile de orice fel. Ele se vor abtine de la expunerea publica a temelor nediscutate si vor conveni termene concrete, asumandu-si celeritatea in discutarea temelor solicitate de o parte sau alta si de formulare a unor raspunsuri si pozitii. La expirarea termenelor limita convenite, abordarea publica a acestor teme si lansarea lor in dezbatere este o optiune deschisa.

Partile convin sa respecte cu strictete regula de a nu expune public discutiile oficiale si a aduce in public exclusiv elementele convenite de ambele parti sau temele asupra carora nu s-a convenit si a caror expunere in spatiul public nu afecteaza interesele Romaniei", se arata in document.

Principiile, valorile si angajamentele comune

Principiile si valorile comune enuntate in acord sunt:

- orientarea strategica a Romaniei;

- securitatea Romaniei;

- independenta justitiei si suprematia legii, statul de drept;

- prioritatile de aparare ale Romanieil;

- orientarea in directia aprofundarii integrarii in cadrul constructiei europene.

Totodata, angajamentele comune pe care trebuie sa le respecte presedintele si premierul, potrivit pactului, sunt:

- sa se abtina de la atacuri la adresa institutiilor statului de drept;

- mentinerea coeziunii mesajului exern;

- asumarea coeziunii mesajului intern;

- stabilirea spatiilor de competitie politica;

- evitarea confruntarilor publice inutile;

- consultarea ex-ante in privinta mandatelor care vizeaza dezvoltarea/ punerea in aplicare a politicilor europene.

In plus, este specificat faptul ca obiectivul de interes national al Romaniei in aceasta perioada este absorbtia fondurilor europene prin utilizarea la maximul a fondurilor puse la dispozitie de UE, pentru asistenta tehnica.

In ce consta independenta justitiei, suprematia legii si statul de drept

In acord se arata ca trebuie respectate valorile constitutionale si institutiile fundamentale ale statului, incepand cu Justitia, care nu trebuie sa fie atacate si deligimitate. Totodata, trebuie consolidata independenta justitiei in raport cu influenta politica si respectate prevederile Constitutiile la emiterea ordonantelor de urgenta si punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale.

In plus, trebuie numit in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor grupuri parlamentare, dar si introdus un proces transparent de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA, care sa presupuna candidaturi deschise, criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie.

Atributiile presedintelui si ale prim-ministrului

Cele doua parti au convenit ca, potrivit Constitutiei Romaniei, fiecare componenta are atributii preeminente in anumite domenii de activitate. Astfel, presedintele are atributele politicii externe, cele de securitate, de aparare sau reprezentarea la Consiliul European.

De partea cealalta, prim-ministrul are atributiile politicii economice si sociale, guvernarea tarii, problemele de ordin curent ce nu au direct incidenta cu securitatea nationala, precum si atributiile relatiilor externe la nivel interguvernamental si european.

Printre punctele acordului se mai afla si spatiile de cooperare si modalitatea de cooperare, mecanismul de luare a deciziilor si mecanismul de solutionare a disputelor.

Ponta explica acordul de la Cotroceni: O criza politica ar fi fost un lucru foarte rau

Prim-ministrul Victor Ponta a explicat, miercuri, ce prevede acordul semnat de el si de presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni. In plus, a precizat ca acordul a prevenit aparitia unei noi crize politice in Romania.

F.N.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...