Antisepticul pentru ei e tacerea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 August 2016, ora 18:34
9635 citiri
Antisepticul pentru ei e tacerea

Reactia exasperata si de o duritate absolut justificata, de altfel, a ministrului Justitiei, Raluca Pruna, la adresa lui Victor Ponta mi se pare corecta pe fond.

Da, si in opinia mea, Victor Ponta poate fi numit un rebut intelectual, nu doar prin comiterea plagiatului insusi, ci prin intreaga atitudine pe care a avut-o si in acest scandal.

Rezerve am doar in privinta intrebarii retorice pe care dna Pruna o pune: "nu cumva meritam mai mult decat un rebut intelectual de acest tip?!". Stimata doamna, meritam ce ne duce capul sa votam si, cand vad ca arestati preventiv pentru luare de mita obtin 70% din voturi, nu stiu ce sa zic ca meritam.

Dar, dincolo de fondul chestiunii, eu cred ca raspunsul dnei Pruna care a facut ocolul rapid al televiziunilor este o eroare tactica. Pentru ca este exact, dar exact ceea ce dl Ponta isi doreste, adica sa fie bagat in seama.

La fel ca bunul sau prieten si aliat, Traian Basescu (chiar mai trebuie sa argumentez ce farsa uriasa a fost razboiul dintre ei si cum a setat el scena in interesul exclusiv al celor doi?), Victor Ponta nu mai are prea multe de oferit in afara de scandal.

Dl Ponta nu a avut niciodata vreun proiect, nu a licarit niciodata viziune, nu a uimit niciodata prin profunzimea si sclipirea vreunei idei. Poate uninominalul "pur" trantit de CCR, nitel plagiat si el, ca, deh, stiti cum e cu naravul din fire? Sau poate "Rosia Montana" a premierului Ponta contestata de deputatul Ponta?

Nu-mi aduc aminte nici de vreo mare fapta profesionala a domniei sale, ca procuror sau avocat. Sau faptul ca a fost aparatorul lui Tender este una? Sau poate Cristian Panait?

Cert este ca Victor Ponta a avut sansa sa fie la locul potrivit in momentul potrivit si smecheria de a sti sa se tina pe coama valului, acolo unde acum are nevoie sa revina prin singura modalitate pe care a stiut-o: mult zgomot, mult scandal.

Este reteta pe care o foloseste si acum, inclusiv in raport cu ministrul Justitiei: declaratii spumoase, enervante, injurioase, adesea stupide (cum e inclusiv aceea despre stalinismul dnei Pruna) provoaca o reactie care sa-i justifice escaladarea conflictului din care sa traiasca mediatic indestulat, mereu pe ecran, mereu in prime-time.

Este si reteta lui Traian Basescu cu deosebire ca fostul presedinte candva avea proiect si viziune, scandalul fiind doar reteta prin care era nevoit sa sparga capacul mediatic impus de presa controlata de Adrian Nastase.

Acum insa dl Basescu a ramas cu un singur si lamentabil proiect, cel anti-justitie, care il asaza in aceeasi barca si cu Victor Ponta, si cu Calin Popescu Tariceanu. Si pe care il promoveaza prin reteta bagarii in seama.

Asa ca toti cei scarbiti de rebuturi, toti cei care cred ca Romania ar trebui sa merite ceva mai bun, cred ca singurul mod in care puteti lupta eficient cu rebuturile nu este sa ii bagati in seama printr-un raspuns. Zice o vorba romaneasca: "nu te baga in noroi cu porcul pentru ca lui s-ar putea sa-i placa". Ii place si castiga prin experienta.

Singura cale este sa ii ignorati. Moartea ca personaje publice a celor ca Victor Ponta sau Traian Basescu este tacerea. Ignorarea. Linistea e antisepticul de care se tem cel mai tare. Pentru ca in ea isi pierd singurul argument.

Deci taceti-i! Si lasati-i sa moara incet si trist.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#Pruna Ponta Basescu, #Ponta plagiat , #Traian Basescu