Atipica retinere a presedintelui Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Mai 2014, ora 21:33
7739 citiri
Atipica retinere a presedintelui Basescu (Opinii)

Marturisesc ca in recentul moment Rogozin cel mai tare nu m-a intrigat conduita premierului, care si-a depasit atributiile, atat prin asumarea, in calitate de comandant suprem al Armatei, a interzicerii dreptului de survol al avionului in care se se afla vicepremierul Rusiei, cat si prin declaratiile ulterioare in care a invocat posibilitatea de a decide ridicarea avioanelor militare si s-a autointitulat comandat suprem.

Pe Constitutie si pe Legea 257/2001 privind modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei, premierul, indiferent de numele lui, nu are nicio atributie nici in cazul dreptului de survol, nici in cazul unei decizii militare. Sunt atribute specifice, exclusive ale presedintelui si ale ministrului Apararii, dupa cum a explicat pentru Ziare.com fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu:

"Daca presedintele interzice dreptul de survol pentru o aeronava si comunica acest lucru ministrului Apararii, ministrul este cel care da ordinul fortelor aeriene pentru a ateriza fortat avionul sau a-l conduce in afara spatiului aerian (...) Cand apar tendinte de uzurpare din partea premierului catre atributiile constitutionale ale presedintelui, e un conflict constitutional."

Ca sef al Guvernului, ca vicepresedinte CSAT, premierul poate fi, trebuie informat, poate fi consultat, in conditii de relatii institutionale normale, dar nu poate lua nicio decizie. Nu poate fi in nicio circumstanta comandatul suprem al fortelor armate.

Chiar daca, sa zicem, presedintele este in incapacitate de a-si exercita prerogativele, rolul lui este preluat de numarul doi in stat, adica de presedintele Senatului, care devine automat si presedinte al CSAT.

De ce a comis Victor Ponta aceasta depasire de atributii, care poate fi numita uzurpare, nu cred ca e greu de inteles. Este in ofensiva electorala si isi creioneaza profilul prezidential.

Dar jocul electoral, indiferent de miza lui, nu are voie sa ajunga in zone atat de sensibile si grave precum securitatea Romaniei, felul in care ea se comporta ca stat NATO, decizia militara. Acestea sunt chestiuni vitale, nu pot deveni mize de campanie.

Si ajung la ce m-a intrigat cel mai tare. Presedintele nu a parut deranjat de saritura peste cal a premierului. Nu pare deranjat de faptul ca premierul s-a autodeclarat comandant suprem sub motiv ca Traian Basescu se afla in campanie electorala la Arad:

"As trage o concluzie: e intelegerea mea, nu critic modul cum s-a actionat in cazul Rogozin. Nu m-a consultat nimeni, care e parerea mea legata de acest lucru. Eram in teritoriul national, si cand sunt afara din tara pot fi contactat, dar nu critic pozitia, nici UE nu are o pozitie limpede acum.

Nici aici nu e un repros, sunt mecanisme care functioneaza in afara presedintelui, nu e presedintele Dumnezeul care se ocupa de fiecare actiune. Trebuie sa vedem care e viitorul plecand de la aceasta premisa. Ridicam MIG-urile, il doboram, ce facem? Si MIG-urile sunt capabile, nu va jucati cu ele!"

Imi amintesc cum s-a luptat Traian Basescu pentru dreptul de a reprezenta Romania la Bruxelles. S-a lasat cu conflict constitutional, cu CCR. Mai recent, presedintele a acuzat la CCR un conflict constitutional in chestiunea decretului de decorare a fostei conduceri a ICR, desi miza a fost mai mult de imagine, cat timp decorarea a avut loc chiar fara semnatura premierului.

Adica Traian Basescu a simtit nevoia sa clarifice chestiunea constitutionala a contrasemnarii unui decret de decorare aplicat oricum si nu a simtit nevoia clarificarii constitutionale a atributiilor presedintelui si premierului in chestiunea incomparabil mai importanta a unor decizii cu caracter militar?

Retinerea atipica a presedintelui intr-o chestiune care chiar cerea clarificari mi se pare, cum spuneam, stranie. Greu de spus cum se poate explica.

Ar fi, cred, mai multe variante. Poate o presiune externa pentru ca in Romania sa nu escaladeze o noua criza interna. Poate decizia interzicerii dreptului de survol nici nu i-a apartinut in mod real lui Victor Ponta, iar presedintele nu a tinut sa intervina.

"La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec", spunea Rogozin. "Am sa incerc sa deschid putin o portita, fara sa fie o portita conflictuala, legata de survol. Ca participant la ultimul Consiliu European, va pot spune ca nu s-a discutat problema survolului si Romania va actiona in deplin acord cu regulile care vor fi stabilite la invelul Uniunii Europene, in acest sens", a declarat presedintele Traian Basescu.

Dar ne aflam pe teritoriul exclusiv al ipotezelor. Nu pot decat sa sper ca premierul sa fi inteles din scandalul creat care sunt totusi limitele campaniei electorale.

Nu de alta, dar jumatatea de an pe care o avem in fata nu anunta o relaxare nici in plan intern, nici in plan extern.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Basescu Ponta Rogozin survol , #Traian Basescu