Basescu nu il lasa pe Ponta sa mearga la Consiliul European

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 17:30
11114 citiri
Basescu nu il lasa pe Ponta sa mearga la Consiliul European
Foto: B1 Tv

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, dupa ce s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni ca seful statului nu i-a dat mandat pentru a participa la summit-ul de Bruxelles de la sfarsitul acestei luni.

"L-am informat pe presedinte asupra negocierilor purtate de Guvernul Romaniei referitoare la exercitul financiar multianual 2014-2012, ceea ce numim in termeni uzuali bugetul UE.

Aici am reliefat cele doua obiective fundamentale ale Romaniei: referitor la politica agricola comuna, atingerea unui nivel de convergenta in ceea ce priveste platile directe; in ceea ce priveste politica de coeziune, obiectivul este alocarea unui sume corespunzatoare in functie de regiunile de dezvoltare ale Europei, asta presupune alocarea din proiectele de coeziune a unei sume mult superioare exercitiului 2007-2013, o suma care sa corespunda criteriilor folosite de pana acum de UE, urmand ca obligatia Romaniei sa fie sa-si imbunatateasca sistemul administrativ", a spus Ponta.

Cele doua obiective au fost incluse in totalitate in propunerea Consiliului European, sustinuta de Parlamentul European si inclusa in declaratiile "Prietenilor coeziunii", a mai precizat Ponta.

Prim-ministrul a mentionat ca pozitia recent prezentata de presedintele Van Rompuy, care presupune reducerea sumelor atat la politica agricola comuna, cat si la fondurile de coeziune, din punctul de vedere al Guvernului Romaniei, este "inacceptabila".

Basescu merge la Bruxelles

"Aceste informatii le-am impartasit cu presedintele Traian Basescu si nu exista disensiuni in ceea ce priveste pozitia Guvernului si a presedintelui. El doreste sa participe personal la Consiliul European, pentru a sustine pozitia Romaniei. Am luat act, iar Traian Basescu va participa la Consiliul European. Sper ca am rezolvat una din marile dileme: cine participa la Consiliul European", a completat Ponta.

Acesta a mentionat ca Traian Basescu l-a asigurat ca "are o indelungata experienta".

"Nu trebuia sa-mi dea explicatii. Nu cred ca Romania are nevoie in momente de criza la nivel european de criza la nivel national", a mai declarat prim-ministrul.

"S-a invocat ideea unei participari comune"

Premierul a mentionat ca "inclusiv presedintele a invocat ideea unei participari comune".

"Eu voi fi oricum la Bruxelles la intalnirea cu Hollande si cu socialistii europeni, dar cred ca s-ar crea o confuzie. Atitudinea mea va fi si in continuare foarte constructiva, iar consilierii mei ii vor acorda intreg sprijinul. (...) Nu s-a vorbit despre faptul ca ministrii din Cabinetul Ponta sa faca parte din delegatia presedintelui", a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit, joi dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu.

Ponta se intalneste cu Basescu - Cine va reprezenta Romania la Bruxelles?

La reuniunea care a durat in jur de 40 de minute, seful Guvernului a cerut mandat pentru a reprezenta Romania la summitul extraordinar al Consiliului Europei, care va avea loc pe 22-23 noiembrie la Bruxelles.

#Ponta Basescu reprezentare Romania, #Basescu Ponta mandat Bruxelles, #Ponta intalnire Traian Basescu , #Traian Basescu