Basescu si Ponta, corigenti la lectia de rusa (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 13 Mai 2014, ora 20:43
3605 citiri
Basescu si Ponta, corigenti la lectia de rusa (Opinii)

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Viorel Ponta se pare ca au ramas corigenti la lectia de limba rusa, cei doi picand in capcana intinsa de unul dintre provocatorii cunoscuti si recunoscuti ai regimului Putin.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, i-a facut pe cei mai importanti politicieni romani sa se implice intr-un schimb de replici deloc diplomatic si care cred ca ar putea avea consecinte dintre cele mai serioase pe termen mediu si lung.

De ce au gresit Basescu si Ponta? Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie mai intai sa vedem cine este Rogozin.

Oficial, Dmitri Olegovici Rogozin este vicepremierul Federatiei Ruse, atributiile lui vizand in mod direct industria de aparare. A fost numit in functie inca din 2011, atunci cand presedinte era Medvedev. Anterior, a fost timp de trei ani ambasadorul Rusiei la NATO. Neoficial si fara a ne feri de cuvinte, el este una dintre portavocile semi-oficiale folosite de Vladimir Putin in relatia cu Occidentul.

Semi-oficiale pentru ca declaratiile si luarile de pozitie ale lui Rogozin nu sunt intotdeauna asumate de Kremlin, din acest punct de vedere el avand acelasi statut cu Vladimir Jirinovski, vicepresedintele Dumei.

Nu trebuie uitat ca are convingeri profund antiromanesti, el dezvaluind intr-o carte ca a "luptat cu arma in mana impotriva romanilor" in conflictul din Transnistria.

Ei bine, Dmitri Rogozin a lansat o astfel de provocare semioficiala in directia Romaniei dupa ce tara noastra i-a interzis survolul prin spatiul aerian national la revenirea din Transnistria.

Folosindu-se de site-urile de socializare, el a transmis ca urmatorul zbor peste Romania il va face intr-un bombardier si multe alte lucruri. Niciodata, cel putin pana in acest moment, vicepremierul rus nu a aparut in carne si oase pentru a reactiona.

Presedintele si premierul Romaniei au raspuns acestor postari pe Twitter si Facebook folosindu-se de inaltele functii oficiale pe care le ocupa. Chiar mai mult decat atat, ei s-au lasat angrenati intr-un schimb de replici stupid, cu accente suburbane, fara vreo legatura cu diplomatia moderna.

Extrem de interesant si foarte important, mai ales in contextul actual, este faptul ca nici Rogozin si nici vreun alt oficial rus nu a iesit public pentru a-si asuma acele postari ale "vicelui" rus. Sigur ca toata lumea stie ca respectivele conturi ii apartin, insa, din nou, vorbim de doua site-uri de socializare, nu de luari de pozitie ca atare.

Nimeni nu-l poate impiedica pe Rogozin sa spuna peste cateva zile ca i-au fost sparte cele doua conturi si ca reactiile respective nu-i apartin. Sau ca postarile sunt ale unui consilier mai infierbantat care s-a folosit de faptul ca avea acces la un laptop, consilier care a si fost dat afara in suturi. Solutii pentru evitarea asumarii raspunderii sunt foarte multe.

In acelasi timp, presedintele si premierul Romaniei au fost filmati facand declaratii extrem de grave la adresa unui inalt oficial de la Kremlin si chiar la adresa poporului rus fix din functiile pe care le ocupa. Ei nu mai pot da inapoi oricat si-ar dori.

E ca la poker, atunci cand pierzi o mana foarte buna pe cacealmaua unui adversar mult mai experimentat si versat.

Din pacate pentru Romania, Basescu si Ponta chiar au pierdut o ocazie perfecta de a reactiona ca niste policieni adevarati. In schimb, cei doi au reactionat pripit si populist, reusind, foarte probabil, sa transforme o Rusie deja ostila Romaniei intr-una pe alocuri chiar dusmanoasa.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Basescu Ponta Rogozin avioane, #Basescu Ponta scandal Rogozin , #Traian Basescu