Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cand fascistii lor sunt mai batrani decat ai nostri (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 08 Mai 2014, ora 18:29
3504 citiri
Cand fascistii lor sunt mai batrani decat ai nostri (Opinii)
Foto: roncea.ro

Cam la aceasta propozitie s-ar reduce ultima iesire de campanie a lui Victor Ponta.

Atat stie el despre fascism, atat spune. Explicatiile pentru care Ponta a refuzat sa contrasemneze decretele pentru decorarea lui H.R. Patapievici si M. Mihaies vin sa contureze si mai bine personajul care pare sa se impuna drept un candidat cu sanse mari la alegerile prezidentiale.

Este omul care fara sa i se miste un muschi pe fata poate declara astazi ca "ne paste un razboi" si maine spune ca a exagerat, nu e cazul.

La fel de usor vedea acum vreo trei-patru ani, in timpul unor proteste, gloantele pe tevile pustilor jandarmilor de pe margine. In 2009, dupa ce a aflat ca Geoana a sarit de pomana ca invingator cu o seara inainte, declara si mai frust ca "sistemul lor de furt si de fraudare si de cumparare a voturilor a functionat mai bine".

Iar astea sunt doar cateva repere pe drumul politicianului care se pregateste astazi sa devina omul cel mai puternic in stat.

De povestea cu teza de doctorat si acuzatiile de plagiat, unde dovezile stau negru pe alb pentru oricine stie sa citeasca, nici nu mai e cazul sa amintim. Reactia omului Ponta fata in fata cu dovezile te lasa fara replica prin cinismul sau.

Nu e nici macar prima oara cand premierul foloseste cuvantul pentru a-si stigmatiza un adversar sau altul. Dar fiind in campanie electorala, Ponta a insistat sa isi motiveze NU-ul pe care l-a dat Cotroceniului in urma cu o luna si ceva astfel:

"In al doilea rand, erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimt opinii anti-romanesti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domnul Mihaies, care e de extrema-dreapta, este un fascist batran, asa, ca nu credeam ca mai exista neonazisti in Europa, uite exista si in Romania, or, eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, au gestionat gresit bani publici si, pe de alta parte, care exprima pozitii impotriva Romaniei".

In primul rand, e grav sa afirmi asa ceva cand stii ca ai in Guvern un ministru si un apropiat important ca domnul Dan Sova, care a negat Holocaustul evreilor din Romania, lucru pentru care a trebuit sa recunoasca public ca a gresit si apoi sa faca excursii de studii prin lume.

E si imprudent si contraproductiv, cu atat mai mult cu cat raspunsul nu a fost fortat de altceva decat de dorinta de a soca si delimita o tabara de alta. In acelasi timp, Ponta e ceva mai abil decat subalternul din Guvern, intrucat cei doi fosti sefi ai ICR au destule urme si semne care pot fi citite si intr-o astfel de cheie.

Ca e vorba mai degraba de protofascism, de un mod de a gandi ultraconservator si de un spirit in care elitismul exacerbat se invecineaza cu rasismul, lucruri care probabil au fost in mintea celor care l-au sfatuit pe premier sa-i numeasca fascisti pe fostii sefi ai Institutului Cultural Roman, e punctul cel mai dureros al scandalului.

E locul unde se intalnesc pacatele ambelor tabere. E ceea ce i-a facut pe Patapievici si Mihaies sa dezlantuie o propaganda politica rusinoasa din fruntea institutiei pe care o conduceau, in favoarea omului si sistemului care i-a numit acolo.

E vorba si de usurinta cu care un premier tanar scapa cuvinte cu o incarcatura istorica coplesitoare prin ororile pe care le-a produs. La fel cum explica si dorinta lui Basescu de a-si decora oamenii credinciosi la final de mandat.

Pe scurt, sunt prea multe pacate tradate printr-o simpla iesire de campanie, pentru ca ultima gafa a lui Victor Ponta sa nu trezeasca atentia celor care inca mai au puterea de a schimba lucrurile.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta fascisti decorare Basescu, #Ponta Patapievici fascist , #Traian Basescu