Ce faceau Ponta si Sova la recensamantul pe care-l invoca acum - boicotau

Miercuri, 01 August 2012, ora 14:41
6412 citiri
Ce faceau Ponta si Sova la recensamantul pe care-l invoca acum - boicotau
Foto: Arhiva

Rezultatele finale ale referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu indica o prezenta la vot sub pragul de 50%. USL abordeaza insa o noua strategie si invoca datele de la recensamantul din 2011, desi premierul Victor Ponta si senatorul Dan Sova erau, la acea vreme, critici vehementi ai numaratorii.

Victor Ponta marturisea, in plus, ca nici nu s-a lasat recenzat in 2011.

"Modul in care s-a desfasurat recensamantul a fost o catastrofa organizatorica si logistica, intr-un 2011 in care toata lumea foloseste Internetul. Cred ca a fost mai prost decat pe vremea lui Cuza sau a lui Carol, ca mod de explicare catre populatie, ca incapacitate de a demonstra suspiciunile noastre. Noi nu am facut acuzatii directe, dar am avut suspiciuni: de ce va trebuie codul numeric personal, pe care il aveti?

De ce va intereseaza exact pe ce sectie de vot sunt? Cred ca a fost o irosire extraordinara de bani, inteleg ca a fost un buget de aproape 50 milioane de euro, iar rezultatele nu ne vor folosi la nimic si nu vom sti mai bine cati suntem cu adevarat, unde suntem si ce probleme are Romania. Denota o incapacitate administrativa care trebuie sanctionata. Vom discuta si luni la USL, o motiune in Parlament pe doua domenii fenomene care intra in atributiile Ministerului de Interne. Unul este catastrofa de la recensamant", declara, in octombrie 2011, liderul PSD pentru reporterii de la Mediafax.

Dupa scrutinul de duminica, insa, prim-ministrul si-a schimbat declaratiile. Ponta a declarat, luni seara, ca in Romania exista 18 milioane de cetateni, dintre care 15 milioane au drept de vot si ca acest lucru va fi transmis de Parlament catre Curtea Constitutionala.

Ponta: In Romania sunt 15 milioane de alegatori - Parlamentul va comunica CCR

"Realitatea este urmatoarea: anul trecut s-a desfasurat un recensamant. Guvernul nu le-a dat bani pentru softuri si computere si nu s-au incarcat toate datele. Realitatea este incontestabila. Sunt 18 milioane de cetateni, dintre care cu drept de vot 15 milioane in Romania.

Dupa CNP-uri mai sunt inca 3 milioane de romani in alta parte, dar care nu mai stim daca mai traiesc sau daca nu au renuntat la cetatenie. Astazi Traian Basescu a zis ca suntem 22 de milioane de oameni in Romania. Vreau sa va spun ca intre cei 22 de milioane sunt si copiii mei. Daca nu au votat, inseamna ca sunt pro Basescu?", a declarat Ponta, la Romania Tv.

Sova numara din nou... de pe listele CNAS

Senatorul Dan Sova este un alt critic vehement al rezultatelor referendumului. Duminica noaptea, el anunta ca are "vesti foarte bune", anume ca, potrivit estimarilor USL, se asteapta la o prezenta la urne de 51-52%. A doua zi dimineata, scorurile nu s-au regasit nici in contabilitatea tinuta de Uniune si nici cea a Biroului Electoral Central.

Dragnea il apara pe Sova: Era obosit, a estimat gresit

Chiar si asa, Dan Sova sustine ca referendumul este totusi valid. Argumentele pe care se bazeaza senatorul tin de cifrele recensamantului din 2011, pe care el insusui il cataloga ca fiind "ilegal" si, la fel ca Victor Ponta, marturisea ca nu a fost recenzat, fiind unul dintre cetatenii Romaniei care nu au fost numarati de operatori si, prin urmare, nu apar in populatia calculata de INS.

Pentru a fi si mai convingator, Sova a prezentat si alte documente pentru a arata ca in Romania exista doar 15 milioane de oameni cu drept de vot si astfel referendumul este valid.

Invitat la Realitatea TV, pesedistul a declarat, marti seara, ca magistratii CCR, care vor decide daca referendumul este sau nu valid, trebuie sa tina cont si de ... Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Sova a aratat un document din care reiese ca putin peste 20 de milioane de romani sunt asigurati, din care in jur de 4 milioane reprezinta numarul de copii si tineri minori. Astfel, a subliniat Sova, din totatul persoanelor asigurate, aproximativ 16 milioane au peste 18 ani, deci cu drept de vot.

Nastase, despre haosul recensamantului

Nu doar Sova si Ponta au criticat, in octombrie, recensamantul pe care-l invoca acum pentru validarea referendumului si, implicit, pentru demiterea presedintelui.

Nastase: Recensamantul, oglinda actualei guvernari

Si fostul premier Adrian Nastase scria pe blogul personal, in toamna anului trecut, despre "haosul si confuzia care domina recensamantul". Motivul reprosurilor a fost CNP-ul, Nastase apreciind atunci ca aceste date personale sunt notate la recensamant tocmai pentru ca PDL sa le fure votul la alegeri.

Controversele referendumului

Biroul Electoral Central a centralizat toate voturile de la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. BEC a trimis, miercuri, rezultatele catre CCR, iar magistratii vor decide daca referendumul de duminica este sau nu valid.

Pe 27 iulie, Ministerul Administratiei si Internelor anunta ca listele electorale permanente au fost reactualizate la data de 10 iulie, pe acestea fiind inscrise 18.292.514 de persoane cu drept de vot.

Referendum 2012: Rezultate finale - Prezenta a fost de 46,24%

USL considera ca CCR trebuie sa-si fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizeaza datele INS cu datele MAI, apreciind ca o hotarare a CC bazata pe un cvorum excesiv, respectiv pe "Romania ipotetica", si nu pe "Romania reala", va adanci criza politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#recensamant Ponta demitere Basescu, #Sova recenasamnt ilegal Basescu, #CCR numar alegatori, #CCR cvorum referendum , #Traian Basescu