Ce inseamna retragerea lui Ponta din fata lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 22:24
4101 citiri
Ce inseamna retragerea lui Ponta din fata lui Basescu (Opinii)

Pasul in spate facut de Victor Ponta in privinta accizei la carburanti poate fi citit in mai multe feluri. Ca orice se intampla de cateva luni la nivelul celor trei centri de putere - Basescu, Ponta si Antonescu - miscarile accidentale (sau strategice) pe care le vedem executate la varful statului pot spune totul sau nimic.

Conflictul declansat de introducerea accizei si agresivitatea atacurilor care au venit de la presedinte ar fi trebuit sa reprezinte pentru toata lumea ruperea coabitarii dintre palate. Echivalentul unui nou razboi total intre cele mai importante institutii, justificat de aceasta data de interesul cetatenilor.

Existau lansate si strategiile pentru ceea ce va urma, totul descris in amanunt pana aproape de candidatura lui Ponta. Orice, numai sansa unei impacari intre Traian Basescu si Victor Ponta nu. Intre timp, premierul s-a razgandit si a facut un mic pas in spate, anuntand introducerea accizei, intr-o prima faza, doar pentru benzina, nu si pentru motorina. O amanarea doar, a fost clar in privinta asta, pentru doua trei luni, pentru ca impactul asupra mediului de afaceri sa nu vina odata cu cel pe care il va resimti marea masa a cetatenilor, direct, la pompa.

Un pas in spate in fata atacurilor dure ale presedintelui. Dar e o retragere care ne spune ca vechea coabitare functioneaza, asa cum s-a intamplat in tot acest timp, ori ca Ponta incearca sa isi cosmetizeze infrangerea in fata presedintelui. Pe de alta aprte, amanarea accizei la motorina deschide drumul contestarii la CCR - discriminarea celor care folosesc benzina, si ii da si apa la moara presedintelui, in cazul in care va ramane consecvent pe pozitia de atac.

Daca "intelegerea" dintre cei doi a fost in realitate mereu functionala, atunci am avut o noua farsa cu final previzibil si care a fost mimata intru credibilizarea reciproca a celor doi politicieni. O cvasi etalare a fortelor si potentialului celor doi, care se va sfarsi cu o impacare ce se va incadra perfect in meta-intelegerea lor. Aceasta varianta de lucru ne spune ca exista multe sanse sa asistam la acest balet inca un an. Pe de alta parte, daca pasul in spate este impus si reprezinta o infrangere, consecintele acestei retrageri s-ar putea sa-i fie fatale lui Ponta.

Din acest moment se va putea spune orice despre el. Traian Basescu va putea avea argumente sa-i atace orice alta masura, Crin Antonescu va avea usa deschisa la atac, reprosandu-i ca nu stie sa isi foloseasca majoritatea de 70% si face compromisuri compromitatoare cu dusmanul. Un asemenea esec la nivel de imagine l-ar desfiinta si decredibiliza ca autoritate politica si i-ar anula sansele de reusita a oricarui proiect pe care ar vrea sa si-l asume in viitor.

La fel de interesant vor evolua lucrurile si daca Ponta nu va ceda iar presedintele va continua sa-l atace, eventual cu aceeasi agresivitate. Cea mai proasta dintre ipoteze ar fi sa se intample ceea ce este si cel mai obisnuit lucru in politica romanesca. Respectiv, totul se va stinge intr-un confuz compromis - Dragnea va ramane cu banii pentru campania electorala, Ponta cu acciza, fie ea si pe bucati, iar presedintele cu imaginea ca a incercat sa lupte pentru popor si impotriva coruptilor, dar nu a avut cu cine. Conflictul declansat de introducerea accizei la carburanti este, insa, unul pentru care merita ca principalii centri de putere sa se incaiere pana la capat, pentru ca el e fundamentat de o idee care s-a demonstrat ca nu aduce nimic bun.

Sa iei cu forta de la cei multi si saraci, pentru ca stii ca sunt docili si platesc, dar sa-i scutesti si sa-i protejezi pe cei mai bogati, pentru ca iti este frica sa le impui taxe sau sa le cresti redeventele, este cel mai vizibil semn al neputintei politice interne si plecaciunii exagerate externe.

Citeste si:
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Deputatul Andrei Lupu, actual membru REPER, a lansat critici dure la adresa liderului USR Vrancea Liviu Mălureanu după ce acesta din urmă a sugerat că electoratul este de vină pentru...