Cine merge la Bruxelles: Ponta si consilierul lui Basescu au pledat la CCR

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 11:34
5837 citiri
Cine merge la Bruxelles: Ponta si consilierul lui Basescu au pledat la CCR

Guvernul si Administratia Prezidentiala si-au exprimat pozitiile, miercuri, in fata magistratilor Curtii Constitutionale pe tema conflictului institutional deschis de reprezentarea Romaniei la Consiliul European din 28-29 iunie.

Dezbaterea a inceput la ora 9.30, iar magistratii CCR au ascultat pe rand argumentele premierului Victor Ponta si ale consilierului prezidential Stefan Deaconu.

Dupa aproape doua ore, audierile au luat sfarsit si magistratii Curtii au inceput dezbaterile, un verdict in acest caz urmand sa fie asteptat pe parcursul zilei de miercuri, iar in perioada urmatoare sa se dea publicitatii si motivarea acestei decizii.

Victor Ponta le-a explicat jurnalistilor ca s-a prezentat in fata Curtii din respect pentru institutiile statului, subliniind faptul ca "blocajele si celelalte conflicte sunt impotriva intereselor noastre nationale".

Premierul a reamintit argumentele sale, printre care faptul ca 25 de premieri isi reprezinta tarile la reuniunile de la Bruxelles, dar si ca pe agenda summitului care incepe joi figureaza subiecte care sunt in buna masura de competenta Guvernului.

"Romania trebuie sa fie foarte bine reprezentata", a mai spus Ponta, punctand si faptul ca, daca se doreste ca toata drepturile de reprezentare sa apartina doar presedintelui, acest lucru trebuie decis de poporul roman prin revizuirea Constitutiei.

Prim-ministrul a mai tinut sa sublinieze ca guvernul isi doreste sa nu mai fie "sicanat" tot timpul de presedintele Romaniei.

El a refuzat sa anticipeze ce verdict va da CCR, in ciuda insistentelor jurnalistilor, pe care de altfel i-a si apostrofat.

"Dati-mi voie sa nu comentez pana nu se da decizia(...) Nu ma mai urmariti cu camerele, eu vreau acuma sa merg spre sedinta de guvern", a spus Ponta indreptandu-se spre iesire.

Presedintia: UE e o reuniune de state nu de guverne, iar seful statului este presedintele

La randul sau, seful departamentului legislativ al Administratiei Prezidentiale, consilierul prezidential Stefan Deaconu, a declarat in fata jurnalistilor ca argumentele pe care le-a adus judecatorilor constitutionali s-au referit, printre altele, la faptul ca nu s-a schimbat nimic in ultimul timp in legislatia romaneasca, sunt aceleasi legi in baza carora presedintele Romaniei a reprezentat pana acum tara la Consiliul European.

"Nu vedem de ce, dintr-odata, seful delegatiei sa fie premierul si nu presedintele", a mai spus Deaconu, reamintind ca, din punct de vedere constitutional, Uniunea Europeana este o "reuniune de state", iar la Consiliile Europene participa "sefii de state" si, potrivit Constitutiei, "presedintele reprezinta statul roman".

Intrebat de jurnalisti, consilierul prezidential a precizat ca magistratilor CCR le-au fost inaintate mai multe documente, inclusiv cele schimbate cu guvernul si Ministerul de Externe pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European.

De asemenea, Stefan Deaconu a declarat ca, daca CCR va decide ca premierul sa mearga la Bruxelles, "decizia trebuie respectata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ponta Basescu Bruxelles, #Curtea Constitutionala Romania Bruxelles , #Traian Basescu