In razboiul dintre Traian Basescu si Victor Ponta pentru reprezentare, putere si o eventuala suspendare, un singur actor e decisiv. Si acela nu e Parlamentul, cel mai important for al democratiei romanesti. Nu. E Curtea Constitutionala. Singurul organism in care Traian Basescu isi mai poate pune mari sperante in acest moment.
In primul rand, e vorba despre suspendare, desi, la ora actuala, pare ca lupta e pentru cine va reprezenta Romania la Consiliul European. De fapt, rolul pe care il va avea Curtea Constitutionala in a stabili reprezentarea va determina si daca ea va putea sa opreasca suspendarea presedintelui sau daca va putea deveni un cenzor al actualei Puteri.
Unde e cheia? Intr-un singur loc. La amendamentul legislativ prin care Curtea Constitutionala primea, acum ceva mai putin de 2 ani, dreptul de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului .
Culmea ironiei, amendament introdus chiar de USL, cu mana senatorului PSD Dan Sova, pe care, pentru isprava asta, un actual coleg de guvernare il numea "boier Sova". Din simplul motiv ca, prin intermediul acestui amendament, CCR poate opri suspendarea presedintelui.
Care e, insa, marea lor problema, care ar face ca majoritatea parlamentara sa nu mai fie singurul factor in suspendarea presedintelui?
CCR poate sa declare neconstitutionala legea prin care I SE IAU atributiile. Nu e deloc exclus. Mai mult, e normal si destul de justificabil. Ar putea sa spuna ca, fara aceasta lege, ne-am afla intr-un vid de autoritate, prin care Parlamentul ar putea sa-si depaseasca atributiile constitutionale. Ii poate impiedica cineva? Absolut, dar absolut nimeni. N-ar incalca nimic.
Ce ar insemna decizia asta? Ar insemna ca SUSPENDAREA LUI BASESCU DEVINE IMPOSIBILA. Cel putin fara acordul Curtii Constitutionale, deci e imposibila de facto, avand in vedere ca e greu de crezut ca Basescu ar face greseli atat de mari incat CCR sa-si dea acordul pentru suspendarea sa.
Scandalul pe Consiliul European, testarea apelor
Cine reprezinta Romania la Consiliul European? Presedintele sau premierul? In mod normal, problema ar trebui transata de CCR. Decizia Parlamentului, care a adoptat doar o declaratie politica in sensul asta, fara valoare juridica, nu inseamna mai nimic.
Acum, Ponta si Basescu, prin intermediul conflictului asta, testeaza apele pentru adevarata miza - forta care ramane CCR.
De ce nu merg ei inca la CCR pentru a decide reprezentarea?
Ponta se teme, pe buna dreptate, ca ar pierde. De aceea, vrea sa evite CCR. Dar, cum e jurist, stie ce am spus mai sus, ca CCR si-ar putea pastra, cu de la sine putere, puterile in privinta hotararilor Parlamentului, inclusiv a suspendarii. In pregatirea unei asemenea surprize, Ponta face un joc interesant - incearca sa delegitimeze CCR.
Atacul sau la Curtea Constitutionala va continua si e bine programat. El a inceput inca de la decizia privind ordonanta referitoare la banii retrasi primarilor, desi ii era, in mare parte favorabila. Daca CCR ii da dreptate lui Basescu, acum sau in alta ocazie, poate pretinde ca asta s-a intamplat din cauza politizarii institutiei si a supunerii fata de seful statului. Scuza perfecta.
Basescu, CCR si UE
Traian Basescu stie ca, cel mai probabil, ar putea castiga la CCR, daca s-ar pune problema reprezentarii la Consiliul European. De asta, cere ca Parlamentul sa adopte o hotarare, cu care sa mearga la CCR, nu o declaratie politica fara valoare juridica. Lucru care nu se va intampla, pana nu se schimba legea CCR.
Basescu incearca propriul sau joc in privinta reprezentarii. In mod normal, presedintele, desi n-a spus-o, AR PUTEA SESIZA CCR PENTRU UN CONFLICT INTRE PUTERILE STATULUI. Adica intre el si premier. Atentie, indiferent de decizia Parlamentului si indiferent daca legea privind decizia CCR pe hotararile Legislativului e declarata constitutionala chiar de... CCR. Doar ca el nu vrea sa se intample lucrul asta, inca. Logica lui Basescu? Vrea sa arate ca noua Putere e interesata doar de suspendare, scandal si asa mai departe.
Oricum, apropo de scandal, scandalul asta ii cade bine, mai ales daca e aproape sigur ca il va castiga. Sau chiar daca nu. De ce? Ramane relevant cand nu mai avea multe lucruri pentru care sa ramana relevant. Simplu.
asa cum se spune acum :
Care Ben Ali ?
Care Gaddafi ?
... Vezi tot
Deja a cam devenit, de fapt! Vezi tot