Coabitarea castigatoare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 00:13
6575 citiri
Coabitarea castigatoare (Opinii)

Cand coabitarea dintre palate a devenit colaborare, pe alocuri chiar parteneriat, confirmat de intelegerea in privinta procurorilor sefi, in toate studiourile de televiziune a inceput un asurzitor prohod al carierei politice a lui Victor Ponta.

Vai, vai, cum o scada el in sondaje! Vai, vai cum o sa pedepseasca electoratul aceasta tradare si cum va fi premierul maturat din istorie! Eventual cu matura isteric antiBasescu a lui Crin Antonescu, ramas singurul apostol al luptei cu balaurul de la Cotroceni.

Am fost atunci una dintre putinele voci care au sustinut contrariul si anume ca schimbarea de paradigma ii va folosi lui Victor Ponta, pentru ca romanii sunt satui de tafna si isterie, iar antibasismul este o tema tot mai uzata. In plus, capul lui Daniel Morar, ravnit de politicienii corupti din toate partidele, dar pana acum intangibil, va fi un trofeu care ii va consolida pozitia de lider.

Si mai spuneam atunci ca marele perdant al afacerii va fi Crin Antonescu, prizonier intr-un discurs expirat si trecut in pozitie secunda in cadrul USL.

Ei bine, iata ca sondajele imi dau dreptate. Pacea cu Traian Basescu ii prieste de minune lui Victor Ponta, dupa cum ne arata un recent sondaj CCSB, dublat de altele, nedate publicitatii.

61% dintre romani considera ca, prin propunerile facute pentru sefiile parchetelor, Victor Ponta a urmarit deblocarea situatiei din Justitie, 59% sunt de parere ca Victor Ponta ar trebui sa colaboreze chiar mai mult cu Traian Basescu, 51% se considera multumiti de activitatea lui Victor Ponta ca premier, fata de 47% in urma cu o luna.

33% dintre romani cred ca Victor Ponta a avut cel mai mult de castigat din desemnarea procurorilor sefi, 30% il indica castigator pe Traian Basescu si numai 7% pe Crin Antonescu. 28% considera insa ca presedintele PNL a avut de pierdut din acest episod.

Trendul nu numai ca e clar, dar era si foarte previzibil. Epoca marilor razboaie cu presedintele a trecut. Este o tema consumata. Traian Basescu se apropie de finalul mandatelor constitutionale si si-a pierdut mult din contondenta si agresivitate, afectele in privinta lui s-au consumat in mare masura.

Povestea lui de dragoste si ura cu poporul s-a cam sfarsit.

Dupa 10 ani, electoratul are nevoie de alti stimuli, de alte emotii, de alte stari si, dupa atata razboi, putina liniste nu-i prinde rau deloc. Este exact ceea ce nu poate intelege Crin Antonescu. Si chiar daca intelege, nu prea are ce face, pentru ca a devenit deja prizonierul unui anumit tip de discurs, iar altul nici nu ii este accesibil.

Dar sondajele acestea au si o alta fateta. Una intunecata. Ceea ce au facut Victor Ponta si Traian Basescu cu procurorii sefi se numeste targ politic. Au negociat ca la piata sefiile parchetelor. N-au fost respectate niciun fel de criterii de transparenta, de compententa, cerute insistent de Comisia Europeana. Si totusi poporul a apreciat in majoritate acest grav asalt politic asupra Justitiei. A validat targuiala.

Traian Basescu a renuntat prin acest targ pragmatic la ultimul sau stindard, cel cu care jura in vara trecuta ca va muri in brate, daca va fi nevoie. Prin discursuri pline de fracturi logice si inconsecvente grave s-a dezis practic de reforma in Justitie, inghitindu-i nemestecati si pe Tiberiu Nitu, si pe Robert "Cazancioc" si pe alti "cavaleri" ai justitiei pesediste.

In acelasi timp, s-a dezis brutal de Daniel Morar, scos din jocul anticoruptiei spre fericirea deplina a politicienilor corupti. Si, totusi, dupa acest episod teribil, si Traian Basescu a crescut in sondaje.

Ce crede poporul, in marea lui majoritate, despre integritate, anticoruptie si independenta Justitiei nu e greu de inteles. Dar atunci poporul, in marea lui majoritate, sa faca bine sa nu se planga ca ii merge prost.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...