Coabitarea ticalosiei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 19:55
4837 citiri
Coabitarea ticalosiei (Opinii)

Exista multe voci care, fara sa stea prea mult pe ganduri, elogiaza coabitarea dintre presedinte si premier. Ce efecte minunate are, ce expresie a intelepciunii si maturitatii politice este.

In functie de interese, de strategie sau de credinte, noul "realpolitik" de la Bucuresti este un fapt mai adevarat decat multe altele: dracul a inghitit cu placere porcul. Si nu o data, ci de doua ori. Reevaluarea s-a facut in interes national se spune acum, iar colaborarea dintre cei doi nu poate decat sa ajute Romania.

Asa o fi. Poate ca investitorii asteptau pregatiti de start la granita sa dea buzna in tara, iar prietenia tot mai stransa dintre Ponta si Basescu i-a convins. Ca exista si avantaje clare are normalitatii relatiilor institutionale dintre cele doua palate iarasi e un lucru evident, dar care nu trebuie exagerat peste masura.

Daca e sa ne amintim, parca tot presedintele avertiza ca in liniste se fura cel mai bine si promitea sa fie mereu scandalagiul de serviciu, sa tina patria departe de mana mogulilor si a clientelei.

Insa fratia dintre Victor Ponta si Traian Basescu pare si este pe atat de puternica pe cat sunt grele ghiulelele pacatele fiecaruia dintre cei doi. Acum au descoperit ca, daca se strang tare in brate unul pe celalalt, pacatele ambilor se diminueaza, topindu-se ca intr-o fratie - toate suprapuse, evident, in slujba interesului national.

Doar ca aceasta fratie a pacatosilor ascunde un pericol, poate, si mai mare. Majoritatii si asa extravagant de mari i se mai adauga si ultima voce a Opozitiei, care ar mai fi putut spune cat de cat ceva si sa fie macar ascultata, daca nu si bagata in seama.

Pentru ca, altfel, PDL si restul miscarilor populare, fortelor dreptatii si noilor republici nu exista pur si simplu. Ori, mai rau, critica lor nu provoaca decat rasul.

Ca sa nu mai vorbim ca alaturarea lui Traian Basescu de premier "taie" si submineaza orice alt atac ar putea veni dinspre ceea ce a mai ramas cat de cat in Opozitie.

Fratia celor mai compromisi politicieni din "prima liga" se vrea a fi, in realitate, o manevra abila de spalare a memoriei, de militie a gandului, care sa te faca sa privesti doar spre viitor si sa nu te intrebi nicio clipa:

"Ce blestem o fi pe capul Romaniei, sa fi ajuns din nou sa fie condusa de un plagiator si un fost comunist, traficant pe si de mare tonaj - recent demis de 7,4 milioane de voturi?" In cazul in care intrebarea persista mai mult de doua-trei momente, ar trebui sa va amintiti ca amandoi sunt produsul ultimelor alegeri libere si al ciocnirii lor de noua ordine politica si economica din Europa si nu numai.

Ramasi fara Opozitie, in sens adevarat al cuvantului, ar trebui sa ne temem pentru prima oara cu adevarat de dictatura intereselor celor care au acaparat toata puterea. In fond, cu mici exceptii, reprezinta aceleasi interese. Iar, in conditiile astea, e greu de inteles cum cineva se poate mira ca Antonescu a fost impins sa faca opozitie, aproape ca si cum miscarea ar fi facut parte din acelasi plan al fratiei ticaloase.

Apoi, faptul ca toata lumea se afla la putere poate sa insemne si ca am ajuns intr-o situatie atat de grava, incat disperarea si spaima ii fac pe toti sa isi uite diferentele si pacatele si-i impinge intr-o complicitate suprema.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...