Adevarul despre acciza suplimentara la carburanti: Discriminare si scumpiri sau bani la buget?

Luni, 31 Martie 2014, ora 20:24
4126 citiri
Adevarul despre acciza suplimentara la carburanti: Discriminare si scumpiri sau bani la buget?

Acciza suplimentara la carburanti a incis spiritele pe scena politica, in ajunul intrarii sale in vigoare. Pe de o parte, premierul Victor Ponta si transportatorii sustin ca nu va avea impact major asupra preturilor, in timp ce presedintele Traian Basescu si analistii deplang discriminarea si alte consecinte ale masurii.

De marti, 1 aprilie, intra in vigoare acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de carburant. Iar pentru a nu afecta prea tare transportatorii, Guvernul va returna 4 eurocenti companiilor "corecte", dupa cum a apreciat premierul Victor Ponta.

Mai mult, agricultorii vor fi ajutati printr-o schema de acordare a unor subventii de la bugetul de stat.

Insa aceste facilitati ridica problema discriminarii, avand in vedere ca ceilalti vor plati intreaga acciza de 7 eurocenti.

Ponta, despre acciza: Suport o batalie electorala cu Basescu, are o gandire simplista

"Deja toata aceasta chestiune se transforma intr-o balbaiala penibila a Guvernului. Ce rost mai are sa o impui, daca vrei sa dai inapoi (transportatorilor - n.red.) mai mult de jumatate? Intr-un fel, ii da dreptate lui Traian Basescu.

Ce rost mai are sa o aplici, daca ai de gand sa returnezi o mare parte din ea si sa creezi o complicatie birocratica si posibilitati de fraudare?", se intreaba, retoric, analistul Aurelian Dochia, care sustine ca masura este "o balba monumentala" si ca Guvernul "are o logica de neinteles".

El a mai aratat, pentru Ziare.com, ca nu este clar ce-a vrut sa zica Victor Ponta in momentul in care a anuntat ca o parte din acciza va fi returnata doar celor "care respecta legea" si ca se ridica probleme de concurenta, competitivitate si inegalitate.

"Masura se va transforma intr-un cosmar administrativ si, in momentul de fata, nu se justifica absolut deloc aplicarea ei", a conchis Aurelian Dochia.

Cum incearca Guvernul sa salveze transportatorii

In cele cinci tari europene in care acciza suplimentara la carburanti este in vigoare (Belgia, Franta, Spania, Italia, Ungaria si Slovenia), guvernele au decis rambursarea unei parti catre transportatori din motive de competitivitate, pentru a rezista in fata companiilor din afara UE.

In schimb, in Romania s-a luat aceasta decizie pentru a salva aceste afaceri, avand in vedere ca, daca ar fi platit intreaga suma, transportatorii ar fi fost panditi de faliment, aminteste analistul Mircea Cosea.

"Masura de rambursare trebuia sa fie luata, pentru a repara acciza de 7 eurocenti/litru", a apreciat acesta, pentru Ziare.com.

Analistul mai arata ca statul va da multi bani pentru birocratia care insoteste aceasta masura si ca ar putea aparea acte de coruptie. In plus, el sustine ca dorinta de a recupera banii din acciza suplimentara in urmatorul trimestru este, totusi, exagerata. "Trebuia cel putin dupa un an. In plus, ca orice alta rambursare, ea va insemna si o favoritizare a clientilor politici", mai spune Mircea Cosea.

Totusi, cea mai mare problema o reprezinta discriminarea. "Nu trebuie sa o acceptam", avertizeaza Mircea Cosea, care deplange faptul ca transportul in comun, Salvarea, Pompierii, Politia, afacerile din alte industrii, precum si persoanele fizice vor fi nevoite sa plateasca intreaga acciza de 7 eurocenti.

"Se creeaza o lipsa de concurenta loiala pe piata interna. Acum, masina nu mai este un lux si nu mi se pare corect sa plateasca mai mult cei care merg cu masina la serviciu, de exemplu", subliniaza analistul.

In plus, el sustine ca preturile oricum vor creste, chiar daca transportatorii vor plati doar 3 eurocenti.

Ce sustin transportatorii

Pe de alta parte, transportatorii sustin ca rambursarea unei parti din acciza mentine competitivitatea firmelor de profil si limiteaza impactul cresterii preturilor asupra populatiei, fara afectarea bugetului de stat.

"Actul normativ va trebui sa stipuleze trei aspecte esentiale: cui se ramburseaza acciza la motorina, cand si cat. Detaliile de procedura referitoare la documente justificative care sa confirme achizitia pe factura a carburantului, precum si faptul ca a fost utilizata de autovehicule eligibile, vor fi reglementate prin norme de aplicare intr-o maniera simpla si eficienta, bazata pe modele existente in celelalte state UE in care se aplica aceasta procedura.

Discutiile vizeaza rambursarea trimestriala a procentului de acciza recuperabil, precum si beneficiarii directi ai acestei facilitati, firmele de transport marfa care opereaza autovehicule de transport marfa de peste 7,5 tone si firmele de transport pasageri care opereaza autovehicule de peste 1+8 locuri, de transport public (contra cost) si in cont propriu licentiat", a declarat Radu Dinescu, Secretar General U.N.T.R.R, intr-un comunicat de presa.

Care sunt obiectiile lui Basescu

Presedintele Traian Basescu a atras atentia in repetate randuri ca acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de carburanti nu este necesara si ca a fost ceruta de baronii locali. Mai mult, el sustine ca va conduce la cresterea preturilor si la scaderea consumului.

Basescu, nou apel catre Ponta: Renuntati la acciza suplimentara

Pe de alta parte, seful statului mentioneaza faptul ca returnarea unei parti din aceasta acciza va ingreuna munca transportatorilor si le va crea probleme de conformare. Mai mult, aparatul administrativ nu va face fata, va exista posibilitatea fraudarii sistemului, iar societatile mici vor fi grav afectate.

Basescu, despre acciza: E un act de sadism, Ponta incearca sa-si arate puterea

De asemenea, seful statului a precizat ca vor aparea facturi pentru masini ce nu au alimentat niciodata si ca vor fi dificultati in citirea tuturor bonurilor.

Ce zice Ponta

Totusi, premierul Victor Ponta insista asupra faptului ca acciza suplimentara este un rau necesar, avand in vedere ca s-ar crea o gaura la buget de aproape doua miliarde de lei, la finalul anului, daca masura va fi anulata.

Victor Ponta a mai spus ca Guvernul va adopta, in sedinta de miercuri, actul normativ in baza caruia transportatorilor care au licenta de transport si prezinta factura legala de alimentare cu motorina, le va fi returnata, trimestrial, o parte din acciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, mai exact 4 eurocenti.

Premierul a mentionat ca decizia ar avea doua efecte.

"Pe de-o parte, pentru ei (transportatori - n.red.) creste doar cu trei eurocenti si raman deocamdata competitivi fata de vecinii nostri. Si, in al doilea rand, ii ajut in mod corect, dupa parerea mea, pe cei care alimenteaza in mod legal si emit facturi si ii descurajez sau ii dezavantajez - si ma bucur de acest lucru - pe cei care alimenteaza ilegal", a subliniat Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#acciza carburanti efecte, #scumpiri acciza carburanti, #acciza Ponta, #acciza Basescu , #Traian Basescu