Cine castiga Rosia Montana (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 00:10
8004 citiri
Cine castiga Rosia Montana (Opinii)
Foto: Arhiva

Exista foarte putine sanse ca proiectul Rosia Montana sa fie retras din Parlament, desi n-ar trebui sa subestimam niciodata puterea de a surprindere a unui premier care a spus ca nu isi va vota propria initiativa si ca nu a fost de acord cu exploatarea la inceput pentru simplul motiv ca o sustinea Traian Basescu.

Sa presupunem, asadar, de dragul sanatatii mintale a majoritatii USL, ca Executivul nu va retrage proiectul din Parlament, mai ales dupa ce a infiintat si comisia speciala pentru Rosia Montana.

Protestele din strada i-au adus pe politicieni in punctul in care stiu ca sunt obligati sa spuna ca proiectul pe care Guvernul l-a trimis catre Parlament e inadmisibil si/sau ca exploatarea in conditiile prevazute in contract nu trebuie sa aiba loc niciodata.

Doar Victor Ponta nu prea are incotro si da-i inainte cu proiectul, desi la nivel public face eforturi sa lase impresia ca da dovada de barbatie si pune punct unei afaceri care balteste in complicitate cu statul roman de peste 15 ani.

Pe de alta parte, in culise, premierul trage toate sforile posibile pentru ca proiectul sa treaca la vot in Parlament.

Senzatia puternica produsa de protestele din strada l-a reactivat pana si pe Traian Basescu, cel mai vechi si mai cunoscut promotor al exploatarii de la Rosia Montana.

Speriat ca parlamentarii ar putea sa cada prada emotiilor produse de manifestatiile zilnice impotriva proiectului RMGC si sa pice la vot legea, pe motiv de neconstitutionalitate, presedintele l-a somat pe premier sa retraga proiectul si sa-l asume in Guvern. Iesirea lui Traian Basescu spune insa multe.

Gestul sau tradeaza teama ca nu cumva Guvernul sa ingroape definitiv proiectul cat si este in concordonta cu propaganda constanta pe care presedintele a facut-o in ultimii patru-cinci ani pentru RMGC.

Un fapt iesit din comun, daca e sa ne gandim ca Traian Basescu nu a fost consecvent in toata cariera sa politica niciodata cu nimic pentru o perioada atat de lunga. O constanta care, in cazul lui - cel mai inconsecvent politician din toata istoria postdecembrista - ar trebui sa fie in ultimul rand o dovada a onestitatii morale, ci mai degraba un semn de intrebare fata de motivele care au determinat acest suspect si bizar interes constant.

Intre acesti doi promotori cu ideologii diferite si tehnici proprii de punere in aplicare a exploatarii de la Rosia Montana, pozitia Bisericii Ortodoxe Romane nu poate fi decat deliciul din pauza de gandire.

Cumva surprinzator, BOR si Preafericitul Daniel nu sunt de acord cu proiectul RMGC, iar decizia Sinodului ar avea la baza, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Bisericii, pozitia Academiei Romane.

De parca ar fi o cutuma ca BOR sa isi ghideze optiunile dupa si in functie de hotararile Academiei. Ca si cum Biserica Ortodoxa cea plina de aur lipsea din scandalul de la Rosia Montana, ca dezbaterea sa capete credibilitate si sa pentreze atentia publicului.

Sa nu ne facem insa iluzii prea mari. In ciuda tuturor politicienilor care astazi isi declara opozitia fata de proiect, el nu s-ar afla in dezbatere la Parlament daca nu ar fi sanse foarte mari ca sa treaca la vot.

Niciun premier nu si-ar fi permis in criza de azi si in situatia in care se afla Romania in context international sa arunce in Parlament proiectul Rosia Montana daca nu ar fi fost sigur ca va trece.

Nici macar Victor Ponta nu ar fi putut face o prostie atat de mare. Mai ales ca demersul, indiferent de succesul sau esecul din ziua votului, ii va produce pana atunci premierului oricum un deficit de imagine urias. Unul pe care nu si l-ar fi asumat, mai cu seama in forma umilitoare in care a facut-o fata de compania RMGC, decat daca ar fi supus unor presiuni extreme.

In conditiile date, la cat de multi politicieni sustin deja proiectul, pe fata sau in gand, la ce presiuni externe uriase exista ca statul sa dea ok-ul pentru exploatare RMGC, pentru ca aurul sa nu fie scos la suprafata si in urma sa ramana cianurile, ar trebui ca strada sa duduie zi de zi sub asaltul miilor de protestatari.

Doar asa cei care acum dezbat cu ideile deja formate se vor gandi de doua ori in momentul votului. Cum insa in Piata Universitatii mai nou se danseaza tango, cel mai probabil Victor Ponta va inregistra inca un succes pe linia colaborarii cu Traian Basescu.

Abia atunci tratatul de coabitare dintre presedinte si premier va fi implinit si isi va fi demonstrat adevarata valoare politica. Pana atunci, romanticii danseaza in centrul Bucurestiului si striga tot mai mult anti-sistem, fara nicio tinta, activistii si militantii de pe margine se conving ca doar ce vad si inteleg ei este real.

In acelasi timp, sub scutul sistemului si fara sa isi auda numele in piata, politicenii isi vad linistiti de treburile si afacerile lor din varful puterii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Rosia Montana Ponta Parlament, #Rosia Montana Basescu, #lege Rosia Montana parlament , #Traian Basescu