Cristian Ghinea: Revizuirea Constitutiei starneste ingrijorare la Bruxelles - Interviu

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 07:31
6107 citiri
Cristian Ghinea: Revizuirea Constitutiei starneste ingrijorare la Bruxelles - Interviu
Foto: Arhiva

Revizuirea rapida a Constitutiei in contextul in care USL are o supermajoritate in Parlament si o multime de probleme economice starneste ingrijorare la Bruxelles pentru ca aminteste de ceea ce s-a intamplat in Ungaria, in regimul Viktor Orban, considera Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta spune ca atat consultarile informale de la Cotroceni, cu liderii USL, cat si derularea rapida a procedurilor in vederea desemnarii premierului reprezinta un semn de normalitate, cata vreme scorul alegerilor nu i-a permis lui Traian Basescu nicio alta varianta. "Oamenii astia au de condus impreuna o tara si nu se pot arunca peste bord, nu suntem intr-o corabie...", subliniaza directorul CRPE.

In opinia sa, PSD a insistat atat de mult pe intrarea UDMR in Guvern pentru ca istoria ne arata ca nicio alianta nu a rezistat la guvernare, asa ca PSD pregateste "scenariul B", care inseamna ruperea de PNL si guvernarea alaturi de UDMR si de minoritati.

Cat despre Traian Basescu, acesta trebuie sa isi stabileasca obiectivele minimale pentru restul mandatului. Cristian Ghinea crede ca presedintele trebuie sa renunte la ideea ca mai poate controla politica economica si sa se rezume la protejarea institutiilor, printre care DNA sau CCR, misiune in care "va fi sustinut de Uniunea Europeana, va fi sustinut de ambasade, de Comisia Europeana".

Traian Basescu nu ar trebui sa se amestece nici macar in ceea ce priveste desemnarea ministrilor in Guvernul Ponta II.

"Traian Basescu nu mai este responsabil pentru acest guvern. Este un guvern despre care toata lumea stie ca nu ii apartine politic, deci este treaba lor cum guverneaza. Eu, daca as fi consilierul lui Traian Basescu, l-as sfatui foarte clar sa nu se bage. Guvernul este responsabilitatea lui Victor Ponta si, daca Victor Ponta isi rupe gatul cu propunerile sale, nu e treaba lui Traian Basescu. Pana la urma, suntem in democratie. Poporul a votat ceva, avem niste conducatori care sunt responsabili, nu poate sa fie Traian Basescu 'mama ranitilor'", spune Cristian Ghinea in interviul acordat Ziare.com.

Cum comentati intalnirea informala de la Cotroceni, la care a participat si Crin Antonescu?

Ca pe un semn de mare normalitate. V-as reaminti comunicatul de presa pe care l-a dat saptamana trecuta Jose Manuel Barroso, in care erau trei fraze. Una spunea ca il felicita pe Victor Ponta pentru victoria clara pe care a obtinut-o, a doua in care spunea ca spera sa lucreze impreuna cu Traian Basescu si Victor Ponta pe viitor pentru a promova reformele in Romania si a treia spunea ca guvernantii din Romania trebuie sa respecte democratia si principiul "checks and balances", de echilibrare a puterii.

Barroso asteapta sa coopereze cu Ponta si Basescu

A fost un semn clar ca, daca Traian Basescu nu il numeste pe Victor Ponta, nu va avea absolut deloc simpatia europenilor pentru ca legatura intre alegeri si desemnarea sefului Guvernului este un principiu de baza al democratiei parlamentare, asa cum, de pilda, respectul pentru deciziile Curtii Constitutionale e un principiu de baza al statului de drept. De asta au intervenit europenii in vara, in criza respectiva, si de asta au dat semnale acum, inainte sa se produca o noua criza.

Cu o asemenea majoritate in Parlament, este evident ca nimeni in Uniunea Europeana nu l-ar fi sustinut pe Traian Basescu in povestea asta. Au mai fost si alte semnale si, pana la urma, s-a intamplat ceea ce era normal sa se intample, presedintele Traian Basescu nu avea alte optiuni.

Faptul ca liderii politici se intalnesc in mod informal este de salutat, eu nu inteleg de ce suntem asa de paranoici si toata lumea face scenarii. E bine ca se intalnesc si vorbesc, in sfarsit!

Faptul ca Antonescu are nevroze si spune ca nu se mai duce la intalniri, asta face parte din nevrozele omului. Dar pentru democratia din Romania este foarte bine ca liderii vorbesc informal, asa se transmit semnale, asa se creeaza consens minimal pe niste principii. Este foarte bine, ca sa nu mai ajungem la rupturi de genul celei din vara. Oamenii astia au de condus impreuna o tara si nu se pot arunca peste bord, nu suntem intr-o corabie...

Era important ca presedintele Basescu sa stie ca nu are multe optiuni, dar la fel de important era si sa traseze niste linii peste care Guvernul nu ar trebui sa treaca.

Asta credeti ca scrie in documentul inmanat de Traian Basescu la Consiliul European presedintelui Barroso si presedintelui Schulz?

Nu stiu ce contineau acele pagini, am incercat sa aflu, dar e un secret pastrat foarte bine.

Altceva vroiam insa sa spun. E important ca aceasta noua majoritate sa nu abuzeze de pozitia pe care o are si, asa cum europenii nu au inteles demiterea in vara a Avocatului Poporului, cum nu au inteles faza cu amenintarile la adresa Curtii Constitutionale, tot in vara, asa nu vor intelege nici de ce are nevoie o noua majoritate parlamentara sa schimbe Constitutia.

Si daca asta e principala preocupare a noului guvern si a lui Victor Ponta, or sa isi prinda urechile rapid. Pentru ca va suna pentru cei de la Bruxelles exact ca ceea ce a facut Viktor Orban in Ungaria - o supermajoritate schimba regulile astfel incat sa nu poata fi data jos de la guvernare.

Exista deja ingrijorari pe tema asta. Romania are foarte multe probleme de economie, de stabilitate financiara si politica, ca sa isi permita sa intre intr-un proces de schimbare a Constitutiei acuma, foarte rapid. Va parea ca Victor Ponta face exact ce a facut si Viktor Orban.

Cum comentati faptul ca la consultari au fost toate partidele in acelasi timp si decizia presedintelui de a nu-l prezenta public pe noul premier, ca de fiecare data, ci printr-un comunicat de presa?

O formalitate. Bine ca s-a intamplat asa, ca nu am intrat in alte povesti.

Dar ce ne spune despre Traian Basescu? Admite ca a pierdut?

Evident ca a pierdut. Traian Basescu nu trebuia, inainte de alegeri, sa faca toate declaratiile acelea cu animale... Pana la urma, viata te obliga si la lucruri de genul asta si atunci nu are rost sa iti ridici tu singur mizele.

Basescu a semnat decretul - Ponta este desemnat premier

De ce insista PSD sa ia UDMR la guvernare, cand USL are o supermajoritate in Parlament?

Nicio coalitie de guvernare in Romania nu a rezistat. "Patrulaterul rosu", 1992-1996, s-a stricat la guvernare, apoi a fost CDR, care stim ce a patit, apoi alianta D.A., care stim ce a patit, deci ar fi o premiera la nivel istoric ca PSD si PNL sa reziste mult timp la guvernare. Si atunci PSD are nevoie de "scenariul B", care inseamna PSD+UDMR+minoritati si mai au nevoie de vreo 20 de parlamentari.

Din momentul asta, principalul punct care va face viata politica interesanta va fi relatia dintre PSD si PNL.

Cat timp le dati?

Un an. Dar depinde ce va face Traian Basescu. Daca va continua sa faca opozitie de la Cotroceni, atunci ei vor avea un stimulent ca sa stea impreuna. Daca presedintele va fi cat mai pierdut in fundal, atunci isi vor sari la gat reciproc.

Despre ARD ce credeti?

Care ARD?

Corect. Atunci reformulez: cum va evolua Opozitia, adica PDL, PP-DD si celelalte formatiuni parlamentare?

Sunt groggy. Astept cu interes noile partide de dreapta, mici, adica Forta Civica si Noua Republica, sa se stabilizeze si cred ca peste patru ani vom avea cu totul alta Dreapta. Este un proces exploziv acum, in care Dreapta explodeaza, se vor reorganiza grupurile si, cu viitorul PNL rupt de PSD, va spun ca peste patru ani va fi cu totul alt peisaj acolo.

Nu avem niciun motiv logic sa credem ca peste patru ani PDL va fi centrul de greutate al Dreptei. Nu au cum sa creasca. Blaga este un bun administrator, nu este un lider charismatic. Traian Basescu este sfarsit ca locomotiva si atunci la dreapta trebuie sa vina oameni care sa treaga "sandramaua" si sa unifice aceste forte.

Ca va fi Ungureanu, dar nu cred, pentru ca nu prea are forta de locomotiva, ca va fi altcineva....Depinde foarte mult si de ce se va intampla cu PNL. Suntem inainte de Big Bang acolo si nu vreau sa speculez.

Ati spus "in functie de ce se va intampla cu PNL". Anticipati s-ar putea intampla ceva?

Depinde cat de important va fi postul de presedinte pentru PNL si Crin Antonescu. Ei au fost adusi laolalta, foarte greu, de ura comuna fata de Traian Basescu. Presedintele iesind din peisaj, nu vor fi motive pentru care USL sa reziste asa cum este si sa sustina un candidat unic la presedintie pentru ca principalele forte politice acum sunt PSD si PNL si experienta arata ca nu rezista un astfel de format, in care primii doi se aliaza impotriva tuturor. Nu are niciun fel de logica.

Eu cred ca Antonescu nu va fi candidatul unic la presedintie al USL.

Ce va face Traian Basescu in continuare?

Traian Basescu trebuie sa faca ceva ce nu a facut inainte de alegeri: sa se adapteze la rolul de "loser". Votul popular nu mai este cu el, si atunci el trebuie sa-si stabileasca obiectivele minimale si punctuale pe care le mai are pentru restul mandatului.

Sa renunte, de pilda, la ideea ca el poate sa mai controleze politica economica. Nu mai poate, gata! Nu mai putea nici inainte de alegeri, cu atat mai mult acum. Politica economica este treaba exclusiva a Guvernului, chiar daca el nu are incredere in ei, asta este! Sunt oameni maturi, vaccinati si votati de electorat.

Unde poate Traian Basescu sa influenteze lucrurile? Pe partea de institutii. El ca presedinte are niste numiri de facut, la DNA, la Parchetul General, de exemplu, poate sa respinga legi, de el trebuie sa isi defineasca un numar de obiective pe care sa le urmareasca si obiectivul principal ar fi protejarea institutiilor.

Daca se rezuma la asta si lasa Guvernul sa isi faca treaba, va fi credibil. Daca va continua sa incerce sa intre peste Guvern, va decredibiliza tot restul mandatului sau. Pentru Traian Basescu e foarte greu sa se adapteze la rolul asta, nu a reusit sa o faca din primavara pana acum, cat a fost la putere cu Guvernul USL, dar va fi fortat de realitate.

Va trebui sa lase Guvernul Ponta sa faca ce-o face, bine sau rau?

In mod evident Guvernul va trece multe legi cu care Traian Basescu nu poate sa fie de acord. Dar, cum se spune in engleza, "It's not up to him!".

Atunci cand esti in defensiva, te duci pe niste aliniamente care sunt usor de aparat, iar statul de drept este misiunea lui Traian Basescu sa il apere, si va fi sustinut de Uniunea Europeana, va fi sustinut de ambasade, de Comisia Europeana, deci acolo e asigurat. Doar sa nu depaseasca acel cadru, pentru ca, daca va incepe un razboi de gherila cu Guvernul, sa le respinga toate legile, toate ordonantele, tot, atunci statul de drept se va pierde intr-un peisaj mai mare, al bataliei Basescu-Guvern.

Si daca premierul va numi in Executiv persoane controversate, cum ar fi Ecaterina Andronescu la Educatie sau Relu Fenechiu la Transporturi, asa cum se vehiculeaza in presa, mai poate presedintele sa se opuna?

De putut poate, pentru ca avem si deciziile CCR, care sunt foarte bizare, de altfel, pentru ca spun ca poate sa respinga numirile o data. Intrebarea e de ce sa o faca? Traian Basescu nu mai este responsabil pentru acest guvern.

Este un guvern despre care toata lumea stie ca nu ii apartine politic, deci este treaba lor cum guverneaza. Eu, daca as fi consilierul lui Traian Basescu, l-as sfatui foarte clar sa nu se bage. Guvernul este responsabilitatea lui Victor Ponta si, daca Victor Ponta isi rupe gatul cu propunerile sale, nu e treaba lui Traian Basescu.

Pana la urma, suntem in democratie. Poporul a votat ceva, avem niste conducatori care sunt responsabili, nu poate sa fie Traian Basescu "mama ranitilor".

Sper ca presedintele a inteles ca s-a schimbat complet peisajul dupa alegerile din 9 decembrie. Se schimbase din primavara, acum cu atat mai mult.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Cristian Ghinea revizuire Constitutie, #Basescu Guvern USL, #Basescu Guvern Ponta, #Basescu consultare informala USL , #Traian Basescu