De ce Ungaria nu e ca Romania - vezi explicatia unui europarlamentar maghiar

Joi, 19 Iulie 2012, ora 10:15
5977 citiri
De ce Ungaria nu e ca Romania - vezi explicatia unui europarlamentar maghiar

Dupa ce presa internationala a comparat, in ultimele zile, criza politica din Romania cu cea din Ungaria, Andras Gyurk, seful grupului europarlamentarilor ungari din PPE, atrage atentia ca situatia din cele doua tari "nici ca poate fi mai diferita".

"Romania a ajuns in centrul atentiei in ultima perioada. Si nu este deloc surprinzator, avand in vedere masurile luate de Victor Ponta - presa are ce critica", se arata intr-un text din European Voice, semnat de Andras Gyurk.

Cu toate acestea, sustine politicianul maghiar, multi comentatori ar trebui sa taca si sa nu faca paralele intre situatia din Ungaria si cea din Romania, pentru ca este vorba de lucruri total diferite.

"In Romania, colitia de stanga se foloseste de ordonante de urgenta pentru a submina institutiile democratice. In acest sens, Guvernul incalca legea si sfideaza Constitutia, cu doar cateva luni inainte de alegerile parlamentare. Cabinetul Ponta abuzeaza de puterea sa, incalcand Constitutia si drepturile fundamentale", adauga Gyurk.

In Ungaria, in schimb - sustine seful grupului europarlamentarilor ungari din PPE - reformele au fost necesare si, desi au starnit o multime de controverse, un lucru este sigur: reformele din Ungaria sunt in armonie cu statul de drept, cu traditiile juridice din Ungaria si, dupa discutii cu institutiile europene, reformele sunt in conformitate cu dreptul comunitar.

Cand este vorba de Curtea Constitutionala, contrastul intre Romania si Ungaria este si mai evident. "Cabinetul Ponta a adoptat un decret de urgenta pentru a modifica legea care guverneaza functionarea CCR. Anterior, Curtea Constitutionala a actionat ca un filtru pentru toate rezolutiile parlamentare din Romania. Aceasta functie a fost anulata pentru a facilita suspendarea presedintelui.

Mai grav, Executivul de la Bucuresti incearca sa schimbe judecatorii CCR, pentru a se asigura astfel ca Guvernul va putea controla deciziile Curtii.

In schimb, competentele Curtii Constitutionale maghiare au fost schimbate intr-un singur domeniu - probleme bugetare, care sunt acum apanajul Parlamentului, cum este cazul in majoritatea tarilor europene", mai scrie Gyurk.

Politicianul maghiar considera ca suspendarea presedintelui Basescu reprezinta un alt semnal de alarma.

"Acesta a fost un act grav, dat fiind ca presedintele a fost ales in mod direct. Niciodata in istoria democratica a Ungariei, un presedinte nu a fost indepartat prin mijloace neconstitutionale. In mod similar, nu exista un echivalent in Ungaria pentru actiunile prin care Ponta i-a revocat pe cei doi lideri ai camerelor parlamentare", sustine liderul grupului europarlamentarilor ungari din PPE.

Acesta aminteste si despre inlocuirea Avocatului Poporului cu un fost socialist, astfel incat Ponta sa se asigure ca nicio ordonanta nu va fi contestata la CCR. O alta diferenta intre Romania si Ungaria o reprezinta "manipularile in cazurile de plagiat".

Oficial CE: Comparatia intre Romania si Ungaria are limitele sale

"Cand a fost dezvaluit faptul ca Ponta a copiat mai mult de jumatate din teza sa de doctorat, un comitet a fost infiintat pentru a investiga aceasta acuzatie. Comitetul a fost practic dizolvat inainte de a putea ajunge la concluzia inevitabila. Ungaria, de asemenea, a infiintat un comitet special pentru a investiga teza de doctorat a presedintelui Pal Schmitt. Comitetul a fost lasat sa isi desfasoare ancheta, fara intrerupere, si presedintele a demisionat, dupa de a fost anuntat verdictul", adauga Andras Gyurk.

Guvernul maghiar a indurat un val de critici - putine fundamentate - iar cei care au criticat angajamentul democratic al Ungariei trebuie sa demonstreze acum ca observatiile lor nu au fost motivate politic, mai noteaza politicianul.

"Ei pot face acest lucru indreptandu-si atentia spre Romania, unde institutiile democratice si democratia in sine sunt intr-adevar amenintate. Criticii ar trebui sa ceara institutiilor europene sa intervina", mentioneaza Andras Gyurk, precizand ca in acest mod s-ar crea un echilibru in Europa.

"La un moment in care Europa este in cea mai profunda criza de la infiintarea sa, este rusinos sa vedem astfel de standarde duble pe ecran", conchide Gyurk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Andras Gyurk comparatie Ungaria, #Romania Ungaria criza politica , #Traian Basescu