De ce lupta USL la Bruxelles (Opinii)

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 18:43
8399 citiri
De ce lupta USL la Bruxelles (Opinii)

Maraielile USL la adresa unor lideri europeni, fie ca este vorba despre Jose Barroso, un tip fara stralucire, dar puternic prin prisma familiei politice de unde face parte si a pozitiei de sef al Executivului de la Bruxelles, sau Angela Merkel, care are forta nu datorita apartenentei la populari, ci pentru ca reprezinta capacitatea economiei germane, reprezinta un joc periculos pe plan extern, dar eficace in plan intern.

Caci inainte sa faca eforturi pentru a placea partenerilor din UE, USL trebuie sa-si legitimeze prezenta la putere si pentru asta nu are a face decat sa-si fidelizeze electoratul care a participat la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

Cum anume? Prin a le aminti celor 7,4 milioane de romani ca vocea lor nu a contat, ca Uniunea Europeana le-a violat dorinta de democratie. Detaliile - ca s-a ajuns la referendum, deoarece institutiile statului au fost folosite abuziv si pentru ca USL a schimbat legea, desi nu avea dreptul - nu mai conteaza. Trebuie sa le ramana in creier doar sentimentul unei samavolnicii.

Crin Antonescu si Victor Ponta stiu ca seful statului roman nu este visul liderilor europeni, ca prezenta sa, dincolo de stabilitatea unei tari unde au interese, statut pe care urmaresc sa-l conserve, reprezinta un potential in folosul voturilor din Parlamentul European.

La asta se adauga un set de reguli simple, incetatenite in tarile lor, peste care nu se poate trece: statul de drept mai presus de interesele de grup.

Indiferent cat de bizar ne-ar parea noua ca suna o notiune aparent abstracta - obisnuim sa-i spunem "de amorul artei", ceea ce spune multe despre pasii pe care mai trebuie sa-i operam in mentalul nostru colectiv.

Tocmai pentru ca sunt la curent cu jocurile politice din liga mare, liderii USL si-au propus, desigur, ca, odata ce campania electorala se va incheia, si-si vor instala steagurile, sa devina simpatici celor pe care acum ii injura.

Se mai gandesc, probabil, ca acestia inghit conventia: in Romania sunt alegeri, prin urmare discursul anti-european, daca foloseste unei falange politice, este acceptabil.

In virtutea regulilor democratiei, asa este. In Ungaria, derapajele lui Viktor Orban, discursul indreptat impotriva subjugarii economiei tarii sale intereselor UE, au trecut fara ca Budapesta sa fie sanctionata. De Grecia ce sa mai vorbim!

Si mai sunt si alte exemple de adaptare a mesajelor interne dupa gradul de nemultumire a unor populatii care cautau vina pentru lipsa de productivitate oriunde altundeva in afara de propriile limite.

Numai ca, in Romania, pe masura ce zilele trec, atacurile sunt tot mai virulente, vectorii de imagine ai USL intind coarda pana la a-i ridiculiza pe barosanii europeni, si tare imi este ca, tot injurand, sa nu cumva sa inceapa sa creada in sloganuri.

Caci, daca se va intampla asta, economia noastra, neputincioasa fara aportul unor capitaluri pe care nu suntem in stare sa le producem, va intra intr-o si mai mare suferinta. Si nu stiu daca poporul roman trebuie sa suporte o asemenea nota de plata.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...