De gatul cui va atarna CFR Marfa? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 22 Iulie 2013, ora 08:15
4432 citiri
De gatul cui va atarna CFR Marfa? (Opinii)

Privatizarea CFR Marfa pare sa fi devenit un cartof fierbinte inclusiv in interiorul USL, iar Traian Basescu nu a facut decat sa puna reflectorul pe aceasta spaima.

De aici, cel mai probabil, intentia presedintelui, comunicata de un Crin Antonescu deloc dezaprobator, de a amana instalarea noului ministru al Transporturilor pana la incheierea controversatei privatizari.

Asa cum arata ea, aceasta privatizare este o imensa netrebnicie, prin care o companie candva rentabila, atat de rentabila incat tinea in spinare si celelalte componente ale societatii de Cai Ferate, Calatori si Infrastructura, a fost vanduta exact celui care, beneficiind de conexiuni politice majore, a falimentat aceasta companie. Asasinul isi mosteneste victima.

GFR a fost marea capusa plantata pe corpul CFR Marfa careia, printr-o firma comuna, i-a luat vagoane, locomotive, clienti, oameni, si a pus-o pe butuci, pentru ca in final, sub obladuirea lui Relu Fenechiu, sa mai ia prin aceasta privatizare si ce mai ramasese de jefuit, minus datoriile desigur, care au fost sterse miraculos, dupa emiterea caietelor de sarcini.

Dar se pare ca aceasta mizerie cuprinde si o bomba sociala - disponibilizari masive, asumate prin contractul de privatizare, adica in jur de 2.500 de oameni care ar urma sa fie pusi pe liber si pe care ma indoiesc ca economia romaneasca are cum sa-i absoarba dintr-o data.

Una peste alta, chestiunea CFR Marfa ameninta sa devina o mare problema din multe puncte de vedere, o problema pe care nimeni, persoana si partid, nu doreste sa si-o puna in CV-ul politic. Iar Traian Basescu stie acest lucru si l-a speculat.

Din cate spune Crin Antonescu, subita curtoazie de a-l chema pe liderul PNL la Palatul Cotroceni pe tema ministrului Transporturilor a avut ca scop nu schimbarea propunerii liberalilor, putin probabila cat timp PNL nici nu prea are multe variante, ci o discutie despre amanarea numirii pana dupa finalizarea privatizarii.

Crin Antonescu ar fi facut o greseala imensa sa se opuna. Dupa lovitura incasata prin condamnarea lui Relu Fenechiu, de ce sa-si asume politic si privatizarea aceasta atat de costisitoare din punct de vedere electoral? Crin Antonescu si-a lasat partenerul in ofsaid, cu cartoful clocotit in palme si a plecat inapoi in vacanta.

Victor Ponta a sarit ca ars si a si scris propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi: "E un joc politic a la Traian Basescu, dar extrem de neserios. In primul rand, Ministerul Transporturilor e condus de domnul secretar de stat Ghibu. Sigur ca eu semnez, dar nu am timp numai de Ministerul Transporturilor. Eu oricum imi asumam privatizarea CFR Marfa. Ma ingrijoreaza aceste semne de neseriozitate."

Asa e, si-o asuma oricum ca premier, dar asa are o dubla asumare. Nu o mai imparte cu nimeni, nu are cu cine imparti costul. Pe contract va trona semnatura lui, va fi privatizarea lui Ponta, cu toate efectele de imagine, electorale si, cine stie, intr-o zi poate chiar penale. Sau, daca privatizarea va esua, tot de numele lui va fi legat si acest esec.

Constitutia nu prevede termenul in care presedintele trebuie sa dea un raspuns propunerii premierului. E vara, e vacanta, o poate lasa pe birou inca o luna si ceva, astfel incat Victor Ponta sa plece din acest interimat cu un bolovan electoral legat de gat. Coabitare, coabitare, dar in limite electorale controlabile.

Citeste si:
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, 16 septembrie, într-un interviu la TVR 1, că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru...
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Sursa: Ziare.com