Disperarea lui Ponta si linistea lui Antonescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 23 August 2013, ora 06:20
7165 citiri
Disperarea lui Ponta si linistea lui Antonescu

Intrarea lui Traian Basescu aproape oficial in campanie electorala, cu un an si cateva luni inainte de alegeri, i-a convenit de minune lui Victor Ponta.

I s-a alaturat presedintelui din prima zi cand a aterizat de pe plajele din Miami, legand-o pe Elena Udrea de Cotroceni si lucrand la campania fostului ministru de la Turism cu mai mult sarg decat partenerul sau de coabitare. In context, declaratiile zilnice de razboi dintre cei doi au in primul rand rolul de mobilizare a armatelor din spatele lor.

Nevoia de mobilizare e la fel de mare in USL pe cat e de necesara in randul Opozitiei condusa de Traian Basescu. Cat de vital este jocul electoral pe care l-au pornit ne dam seama uitandu-ne la problemele care exista sau care stau sa explodeze in cele doua tabere.

Daca pentru Opozitie campania este necesara pentru a strange randurile, pentru USL ea trebuie sa-i tina uniti astfel incat guvernarea sa nu se dezmembreze pana la prezidentiale. Ori macar pana in preajma alegerilor, cand apele vor fi mai limpezi si jocurile vor putea fi (re) facute fara prea mari riscuri.

Victor Ponta are din punctul asta de vedere cele mai multe griji. El trebuie sa faca in asa fel incat campania presedintelui sa nu devina credibila iar criticile lui Basescu sa nu prinda la electorat sau, mai rau, la proprii sustinatori. In acelasi timp, Ponta trebuie sa tina la foc mic problemele tot mai mari care apar in USL.

Cateva au fost sintetizate de Asociatia Comunelor din Romania care dupa 15 luni de guvernare isi exprima deja "deziluzia generala", potrivit scrisorii deschise "Protest fata de masurile luate de Guvernul Romaniei impotriva colectivitatilor locale", document facut public de gandul.info.

Se regasesc acolo toate restantele Guvernului fata de cei care au lucrat in teritoriu la nasterea majoritatii parlamentare USL de aproape 70% - banii alocati de Executiv catre teritoriu, insolventa primariilor si, cea mai mare dintre toate problemele, incompatibilitatea primarilor si presedintilor de Consilii Judetene.

Din datele furnizate de ANI - aproximativ 1.200 de primari fiind in situatia de a fi declarati incompatibili. Un adevarat butoi de pulbere pe care sta guvernarea USL.

Marele stres al campaniei electorale dezlantuite de Traian Basescu si Victor Ponta este ca niciunul nu are inca un control precis al efectului de final pe care il va produce harjoneala lor prematura. Basescu poate dezgusta si mai mult electoratul si compromite definitiv candidatul Opozitiei la Cotroceni, la fel de bine cum Ponta poate arunca in aer majoritatea USL si sa sfarseasca sub o motiune de cenzura votata in parlament sub presiunea unor noi calcule electorale.

In fata acestui spectacol, singurul care nu isi gaseste locul este Crin Antonescu. El stie ca sansele de a castiga alegerile prezidentiale devin egale, fie ca va fi sustinut de PSD, fie ca va fi fortat sa candideze doar din partea PNL.

Nu are nimic de facut pana in momentul in care Victor Ponta se va decide daca va trada sau va ramane sa administreze dezastrul USL de dupa impingerea lui Crin Antonescu spre Cotroceni.

Pentru ca in cazul in care Crin Antonescu va ajunge presedinte, Victor Ponta stie prea bine ce va urma. Un scenariu in care va avea practic zilele numarate, indiferent de motivele care vor duce la destramarea USL si construirea unei noi majoritati.

Crin Antonescu este linistit pentru ca nu are de ales, in timp ce Ponta are deja prea multe posibilitati, fapt care paralizeaza cand va veni vremea sa aleaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#alegeri prezidentiale USL, #Crin Antonescu Victor Ponta campanie , #Traian Basescu