Domnul Ponta la Bruxelles (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 12:55
13079 citiri
Domnul Ponta la Bruxelles (Opinii)

Nu m-as mira ca Victor Ponta sa fi trecut discret pe la biserica in aceasta dimineata. Avea toate motivele sa se roage pentru un verdict favorabil de la Curtea Constitutionala care judeca miercuri conflictul institutional avand ca miza reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Iar un verdict favorabil lui Victor Ponta, singurul verdict favorabil lui Victor Ponta, ar fi ca Traian Basescu sa plece la Bruxelles.

Din cate am vazut, premierul stie exact unde va sta la Bruxelles, ce premieri va avea de-a stanga si de-a dreapta la masa consiliului. Si ce crede domnia sa ca il vor intreba vecinii de masa si toti ceialalti lideri europeni? Cumva despre subiectele de pe agenda Consilului, pe care premierul ni le vantura pe sub nas de cateva saptamani? Ceva imi spune ca liderii europeni vor avea cu totul si cu totul alte curiozitati in privinta d-lui Ponta si a Romaniei.

De exemplu, cred ca vor fi foarte curiosi in privinta plagiatului prim-ministrului nostru, adica in privinta unui furt, a unei fapte de coruptie intelectuala, de care domnul Ponta este acuzat de cea mai serioasa presa occidentala, in frunte cu una dintre cele mai prestigioase reviste stiintifice din lume.

Cred ca vor vrea sa afle de la domnia sa cum de o lucrare de doctorat, de cercetare adica, o lucrare care atesta o excelenta academica, poate fi o compilatie de texte copiate, fara ghilimele si note de subsol, de prin alte lucrari de specialitate. S-ar putea sa-l intrebe daca a auzit despre un fost ministru german al Apararii sau despre fostul presedinte al Ungariei si despre motivele demisiilor lor din functie.

Dar liderii europeni ar putea fi foarte curiosi sa afle ce crede Victor Ponta despre telenovela lui Adrian Nastase, pentru a carui salvare de la inchisoare a fost pusa in miscare intreaga masinarie de partid si de stat.

L-ar putea intreba ce a cautat noaptea la capataiul unui condamnat? Si cum a putut sa lanseze din usa spitalului un atac teribil si fara probe impotriva magistratilor care, a lasat sa se inteleaga domnia sa, ar fi actionat la ordinul lui Traian Basescu?

Ar putea sa fie curiosi de ce ministrul de Interne din Guvernul Ponta l-a sunat pe condamnat ca sa-l intrebe cum prefera sa ajunga la puscarie si i-a chemat preventiv ambulanta.

Dupa cum cred ca-i intereseaza pe liderii europeni cum explica Victor Ponta concluzia CSM care acuza "un potential fara precedent de afectare a independentei Justitiei" al scandalului Nastase. Cum explica Victor Ponta atacul feroce al PSD impotriva Justitiei?

Si daca nu au probleme de memorie, liderii europeni l-ar putea intreba pe Victor Ponta cum a votat pe vremea cand Camera Deputatilor, din care actualul premier face parte, respingea cererile de ridicare a imunitatii si apoi de perchezitie in cazul Adrian Nastase?

Dupa cum liderii socialisti, deja fripti cu Adrian Severin, ar putea sa se arate in mod special enervati de faptul ca Adrian Nastase nu a fost exclus din PSD nici dupa condamnare, ba chiar se gasesc voci importante din partid care sa sustina ca proaspatul condamnat reprezinta viitorul socialistilor romani.

Cred ca liderii europeni, de toate culorile, se intreaba, in aceste conditii, cum o combate coruptia un premier acuzat de coruptie intelectuala care conduce un guvern si un partid care fac zid in jurul unui condamnat definitiv pentru fapte de coruptie si ataca furibund magistratii care isi fac datoria. Si ma astept sa-l intrebe si pe Victor Ponta acest lucru.

Sau poate o sa-l intrebe despre schimbarile intempestive de oameni si legi dupa tiparul cel mai convenabil actualei Puteri fara a tine cont de nicio prevedere legala si chiar constitutionala. Poate vor vrea si liderii europeni sa afle cum e posibil sa numesti un ministru cu certe probleme de incompatibilitate si sa fii pe cale sa-l numesti si pe al doilea, aflat in aceeasi situatie (noroc ca d-na Andronescu s-a speriat de precedentul Diaconu).

Sau ar putea liderii europeni sa-l intrebe pe Victor Ponta cum e posibil ca principalul partid de opozitie sa fie eliminat complet din conducerea televiziunii, desi legea prevede clar ca locurile din CA sunt stabilite in functie de algoritmul politic valabil in Parlament, mecanism care a fost intotdeauna respectat de la adoptarea actualei legi.

S-ar putea sa-l intrebe cum sunt posibile asemenea abuzuri fara precedent, cum poate un guvern dintr-o tara UE sa intre cu senilele peste democratie, peste Justitie, peste lege. Fatis, ostentativ, nerusinat.

Si crede cumva dl. Ponta ca pana nu va gasi explicatii credibile la intrebari, adica pana cand nu va reusi imposibilul, il va baga cineva in seama in privinta chestiunilor de pe agenda, se va uita cineva la domnia sa, indiferent ca e de stanga sau de dreapta?

Nu stiu daca domnia sa este sau nu constient, dar cu siguranta singura decizie a CCR pentru care ar trebui sa dea acatiste ar fi ca Traian Basescu sa mearga la Bruxelles.

Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...