Doua proiecte de tara: "Jos Ponta" si banii Bisericii (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 19:11
9175 citiri
Doua proiecte de tara: "Jos Ponta" si banii Bisericii (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu exista placere mai mare decat sa-i vezi pe cei care pana acum cateva zile il injurasera luni in sir pe Ponta si nu il scoteau din plagiator, mitoman, iresponsabil si catastrofa, iar acum deodata, fortati de tatucul de la Cotroceni, trebuie sa inghita si ei "porcul" si il gasesc foarte onorabil, practicabil, matur, intelept si extrem de atent fata de interesul national.

Traian Basescu insusi, in interviul de joi seara, nu mai contenea cu laudele la adresa lui Ponta, transformand "maimutica imatura" in singurul politician care ar avea sanse sa devina presedinte...

Insa presedintele a renuntat demult la minima coerenta a discursului public, impusa de standardele elementare de logica si sanatate mintala, si nu se mai sfieste sa spuna despre procurorul Cazanciuc, astazi, de exemplu, ca este acceptabil, desi in urma cu doar doua luni declara ca e dintre cei care "fac jocurile" in Justitie:

"Consider propunerea acceptabila, chiar daca am mai avut niste reactii la adresa sa cand se punea problema sa fie procuror general. Nu cred ca reactia a fost neaparat indreptatita atunci cand am avut-o, la vremea aceea nu eram informat ca nu este implicat. A fost o reactie pentru care dl Cazanciuc nu a avut nicio vina, vina a fost doar a mea, ca nu am fost bine informat si l-am pus la pachet cu alt procuror care avea probleme" - Traian Basescu.

Singura intrebare care mai rasuna dupa astfel de confesiuni este de cate ori a mai aruncat in aer cuvinte, sentinte, condamnari si acuzatii dupa "ureche", de cate ori oare o fi avut dreptate si o fi stiut despre ce vorbeste presedintele Romaniei, daca intr-un caz de o asemenea gravitate si-a permis sa se exprime "neinformat".

De aici putem intelege si ca in cazul sau nu a fost vorba niciodata de buna credinta si interes national, ci doar de jocurile personale pentru pastrarea puterii.

Si acum intra in scena Victor Ponta, speranta trecutului si blestemul viitorului, care si el l-a reevaluat radical pe Traian Basescu si nu mai gaseste niciun motiv pentru care "raul cel mai mare al Romaniei", care face astfel de declaratii din cea mai inalta pozitie in stat, ar trebui sa fie indepartat cat mai repede.

Si, cand Ponta si-a dat seama ca lipindu-se de presedinte reuseste sa puna mana pe tot mai multa putere, dand la schimb imunitate si liniste contra parghii si servicii, trocul a fost oficializat:

"Eu cred ca 'Jos Basescu!' e un slogan de campanie, e o idee, dar nu poate fi un proiect de tara. 'Jos Basescu!' se va intampla la anul, din fericire, si ce facem a doua zi dupa ce e jos Basescu?" - Victor Ponta.

Asta crede Ponta astazi despre omul pe care, daca nu l-a putut invinge, incearca acum sa-i descopere calitatile. Pacat. "Jos Basescu", ca si "Jos Ponta", poate fi un proiect de tara, daca ideea devine o necesitate, prioritatea fara de care tara se prabuseste.

De exemplu, daca a avea un premier dovedit plagiator se dovedeste ca afecteaza imaginea Romaniei in exterior, atunci "Jos Ponta" poate deveni o urgenta.

La fel ca si diminuarea puterilor pe care Traian Basescu inca le detine. Altfel, Ponta va ramane in istorie drept politicianul care nu doar ca a spus ca alegerile nu au nicio relevanta - important e care masinarie de partid functioneaza mai bine - dar a si reusit printr-un copy-paste perfect al guvernarii Boc sa le anuleze in totalitate.

In sfarsit, pentru ca e pe punctul de a provoca un nou scandal in sanul USL, Ponta ar putea sa caute cele 110 milioane de euro necesari majorarii pensiilor militare nu in taxe suplimentare pe salarii si pensii de la stat, ci in banii Bisericii Ortodoxe.

Un spirit luminat ar putea aici sa tinteasca doi iepuri dintr-un foc. Ponta ar putea taia BOR de la bugetul de stat si sa introduca taxe si impozite pe toate bunurile si afacerile lor. Primul argument e profitul urias al BOR - aproximativ 100 de milioane de euro, cat a facut in 2011. Tot atat este si suma pe care statul o da anual Bisericii pentru plata salariilor si altor contributii.

La fel ca si suma de care Ponta are nevoie pentru majorarea pensiilor militare. Asta doar daca nu cumva Mazare si Becali au o influenta mai are asupra premierului decat ratiunea si argumentele moderne pentru viitor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu laude Ponta, #Ponta Jos Basescu , #Traian Basescu
Comentarii
Poza veni-vidi-ciuciu
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Leca - pe zi ce trece, tot mai disperat