Dupa doua zile de cautari, Guvernul a gasit cativa acari Paun (Opinii)

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 22:20
11279 citiri
Dupa doua zile de cautari, Guvernul a gasit cativa acari Paun (Opinii)

Cele petrecute in muntii Apuseni sunt cu atat mai uluitoare, cu cat primii sositi la fata locului n-au fost cei din echipele de salvare, autoritatile, eventual organele de ordine, ci padurarii care n-aveau nicio obligatie, decat cel mult una umanitara si benevola, pe care si-au indeplinit-o cu cinste.

Asta am aflat-o inca de luni, marti am vazut-o pe larg, iar miercuri premierul a facut o demonstratie de forta, dand jos cateva capete, toate de mana a doua si mana a treia. Asa cum e prezentata problema, acestia sunt vinovatii, iar de la ei in sus, nimeni.

Nimeni? Praf in ochii nostri! Faptul ca la nenorocita tragedie a contribuit din plin lipsa de actiune a autoritatilor a ajuns notoriu, dar oare cu ce este mai vinovat secretarul de stat din minister, decat insusi ministrul aceleiasi institutii, impovarat cu mai multa raspundere si deci pus acolo sa dea cel dintai socoteala?

Pe de alta parte, are dreptate si domnul Antonescu cand spune ca este destul sa demiti un secretar de stat, pentru ca, daca te apunci sa atingi altii, de la el in sus, "pe aceasta logica, ar trebui sa demitem toti ministrii si sa ramanem fara Guvern".

Dar nici n-a pretins cineva sa demitem toti ministrii si nici nu i s-a parut cuiva ca-i momentul sa ramanem fara Guvern. Singurul nume pus in joc a fost cel al domnului Radu Stroe, care prin activitatea sa e legat direct de cele petrecute cu salvarea victimelor avionului.

Si, chiar daca l-ar demite cineva pe acest Radu Stroe, tot nu s-ar schimba mare lucru, pentru ca nu de un ministru depinde ordinea in tara si nu schimband un ministru incepe sa curga lapte si miere in raurile patriei.

Ordinea in tara noastra depinde de sistem. Daca padurarii, nechemati de nimeni, au sarit primii in ajutorul victimelor, atunci salvatorii de profesie si autoritatile, toti organizati intr-un sistem organizat ca sa functioneze, toti comandati de un sistem organizat caruia ii spunem Guvern, controlat la randul sau de un sistem si mai organizat caruia ii spunem Parlament, trebuiau sa fie ei primii inaintea lor.

Daca n-a fost asa, inseamna ca sistemul n-a functionat. Iar, daca sistemul nu functioneaza, inseamna ca vina nu e la capetele din esalonul doi sau din esalonul trei. Trebuie sa fii copil, ca sa gandesti ca, daca ai demis astazi un simplu secretar de stat, sau chiar un ministru, de maine salvatorii vor fi mai bine aliniati in front, decat padurarii.

Mi se pare mult mai convingator ca premierul insusi sa-si recunoasca responsabilitatea. Responsabilitatea, nu demisia. I-ar fi stat chiar bine sa fi punctat clar in fata lumii defectiunile din sistem, datorita carora s-a produs tragedia si - doamne fereste - se pot produce altele chiar si maine, pentru ca sistemul nu s-a schimbat, daramand secretari de stat si directori.

Nu zic sa-si fi pus cenusa in cap, dar pentru telespectatori ar fi fost mai credibile eventualele masuri adoptate sau propuse, pentru ca sistemul sa funtioneze mai bine.

In orice caz, este de preferat asa, decat sa faci pe pe zmeul la citirea raportului lui Oprea si aratand cum ai decapitat trei acari Paun deodata. In plus, toata suflarea a observat ca e asteptat la cotitura si un al patrulea, pe seama caruia premierul are de mai multa vreme o mica rafuiala cu domnul Basescu.

Dar, apropo de presedinte, mi se pare bizar ca, aflat in vizita oficiala in alta tara, nu s-a dovedit operativ, ca altadata. Era momentul sa interupa vizita brusc, sa-si ceara scuze de la gazde (care ar aprecia gestul) si sa aterizeze direct langa spitalul unde zac cei cativa raniti sau pe locul unde se fac cercetarile. Sa fi facut asta inainta lui Ponta, avea un punct castigat.

S-o fi plictisit si domnul Basescu de atatea confruntari sau poate s-a convins ca nu mai poate repara sistemul.

Citeste si:
Propunerea PSD pentru funcția de secretar general adjunct al Camerei Deputaților
Propunerea PSD pentru funcția de secretar general adjunct al Camerei Deputaților
PSD o propune pe Ioana Bran în funcţia de secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor. Potrivit unei informări transmise, luni, Biroului permanent al Camerei din partea liderului...
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Comentarii
veve
rank 1
Doar doua zile a lipsit Basescu si tara este in haos cu usl-ul hot!)