Fratia Basescu - Ponta, urmatorul nivel (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 18:35
7334 citiri
Fratia Basescu - Ponta, urmatorul nivel (Opinii)

Victor Ponta si Traian Basescu sunt doi politicieni expirati. Primul din cauza povestii cu plagiatul si a parteneriatului de coabitare cu "raul cel mai mare al Romaniei", cel de-al doilea pentru ca se afla la finalul celui de-al doilea mandat, dupa 10 ani in care a condus Romania si a lasat in urma ceea ce vede fiecare...

Evident, suporterii celor doi vad in omul din fruntea echipei soarele care da lumina in viitor, singura sursa care poate aduce modernizarea si schimbarea la fata a Romaniei.

In realitate, cei doi semnatari ai acordului de coabitare stiu foarte bine ce fac: se tin in viata unul pe altul tocmai injurandu-se ca la usa cortului si ridicand miza acuzatiilor pe zi ce trece tot mai sus. Deja dupa jumatate de an de tatonari discutia a ajuns sa fie purtata din nou in termenii statului de drept - singura sperietoare care mai pune in miscare sangele agitatorilor diverselor ideologii falite. Reluarea temei din timpul referendumului de suspendare din vara lui 2012 spune aproape totul despre saracia resurselor pe care le au cei doi lideri politici.

Am vazut dupa reactiile condamnarii lui Nastase care este miezul discursului public: ori va invinge statul de drept construit de Traian Basescu & comp. si justitia ajunsa azi independenta, ori penalii din USL, cu Victor Ponta in frunte, vor pune mana pe sistem si-l vor destructura pentru a scapa de mana lunga a legii. Astfel de poezii mai pot fi crezute poate de cei nascuti dupa 1990, dar ele nu au cum sa prinda la marea masa a cetatenilor tot mai dezgustati de eternul spectacol al politicii.

Cu atat mai mult cu cat se dovedeste ca in momentul in care vine vorba ca Justitia sa faca lumina printre marile tunuri date economiei romanesti in ultimii 24 de ani, precum capusarea CFR, se lasa linistea in statul de drept si vedem cum principalul suspect, Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR, este achitat de catre judecatori. Noroc ca nu e o decizie definitiva si mai exista speranta si de la celelalte procese pe care Necolaiciuc le are pe numele sau, unde este acuzat de prejudicii de zeci de milioane de euro aduse companiei pe care a condus-o.

Altfel, increngatura politicului se iveste si in acest caz ca si in toate celelalte mari dosare de coruptie care au ajuns in ultima faza a judecarii. Iar ea nu isi va lua mana de pe justitie atat timp cat politicieni cu dosare ca Ponta si Basescu sunt alesi, incurajati si sustinuti sa ajunga in pozitiile in care se afla. E si motivul pentru care fiecare are propria viziune despre cum ar trebui sa arate justitia "independenta".

Si pentru ca setea de dreptate a ramas printre putinele instincte pe care cei doi lideri le mai pot trezi la cetatenii - electori, vom asista in viitor la o suprasolicitare a lor asa cum nu am mai avut parte pana acum. E o consecinta directa a amortirii, daca nu a mortii, tuturor celorlalti centri de interes si, in consecinta, a oricarui discurs politic. In fond ce ar mai putea trezi interesul in cele doua campanii din acest an: comunistii, fascistii, rusii, mogulii, unirea cu Moldova?

Ultima tema a fost testata si senzatia mea e ca va fi abandondata, nu a facut suficient rating in sondaje. Si pentru ca nu ma astept sa puna la bataie teme pe care au dovedit deja ca nu sunt in stare sa le rezolve, ne vor scoate ochii cu mult sange fals imprastiat artistic si atent regizat.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Comentarii