In ce l-a bagat Ponta pe Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:00
5964 citiri
In ce l-a bagat Ponta pe Traian Basescu (Opinii)

Romanii s-au invatat prea repede si prea usor sa penduleze mereu intre extreme cand vine vorba de modul in care ne raportam la ceilalti, la straini, la Europa.

Pentru ca ori intra in joc complexul nostru ancestral de inferioritate, ori ne activam, la fel de nefericit, superioritatea noastra spirituala care ne-a facut sa dainuim de doua mii de ani si mai bine, in ciuda tuturor atacurilor, conspiratiilor universale si fortelor care ne-au inconjurat si ne-au nimicit sute de ani...

Asa ca ori imbratisam vorba aia lasa din batrani - "capul plecat sabia nu-l taie" - de care apoi ne tinem in cel mai umilitor mod cu putinta, condamnandu-i pe toti care ar avea curajul sa stea drepti si sa isi ceara drepturile, ori ne burzuluim la "adversar" (de cele mai multe ori prezent doar in imaginarul celui revoltat) ca o precupeata isterica la piata, care nici nu stie prea multe in legatura cu problema in care crede ca are 100% dreptate si care e gata sa sara si la bataie dupa doua-trei injuraturi.

Si, in mare, atata stim, atata facem. Cam la asta s-a redus politica romaneasca pe plan extern in ultimii ani, daca nu cumva astea au fost singurele modalitati in care am abordat-o vreodata.

E suficient sa ne amintim de singurul mod in care s-a priceput, de exemplu, Traian Basescu sa discute cu Olanda, dupa ce tara lalelelor isi afirmase scepticismul in legatura cu intrarea noastra in Spatiul Schengen: s-a apucat si i-a spurcat cum i-a venit la gura, le-a boicotat zarzavaturile si florile si cam asta a fost.

Daca insistam, la Traian Basescu mai gasim si alte exemple de "incordare a muschilor" in fata uriasilor, pe vremea cand americanilor le spunea "licurici", Moscovei ca s-a saturat ca "Marea Neagra e lac rusesc" si Olandei ca ei sunt cei care nu au stiut si nu au putut sa-si securizeze granitele in fata traficului de droguri si de aceea le-au legalizat.

Dupa aceasta lunga serie de iesiri necontrolate cu efecte exclusiv nefaste pentru interesele noastre nationale, presedintele s-a gasit acum impins de Ponta intr-un joc unde a anuntat deja ca va aplica politica inversa - a capului plecat.

In fata perspectivei reducerii bugetului fondurilor structurale alocate de catre UE Romaniei, Traian Basescu a picat ca aruncat din tren. Prins intre recunostinta pe care o poarta cuplului Merkel/Barroso si interesul national, presedintele a fost ajutat de catre premier sa ramana singur in fata unei dileme din care are toate sansele sa iasa infrant.

Insa pentru prima oara dezbaterea care s-a iscat la nivel national in jurul mandatului cu care presedintele se va duce la Bruxelles este benefica si trebuie dusa pe toate fronturile, pentru o cat mai buna si completa informare.

Simtind mirosul de sange de pe urmele lui Traian Basescu, premierul a iesit la atac si mai dur si va specula electoral cat se poate o greseala tactica in care presedintele nu s-a putut abtine sa nu intre, in incercarea lui de a controla tot si de a sti totul.

Si, in timp ce Basescu neaga posibilitatea de a se folosi de dreptul de veto, in cazul in care si Romaniei ii vor fi taiati bani din fondurile europene in cadrul sedintei Consiliului European, Victor Ponta se va adresa Parlamentului pentru a-l forta sa-i dea un mandat presedintelui, tocmai in sensul folosirii dreptului de veto in cazul in care va fi nevoie in discutiile pe care le va purta la Bruxelles.

Insa in orice l-ar fi impins si bagat Victor Ponta in fata lui Merkel la Consiliul European, mandatul pe care Parlamentul European il va da in privinta negocierilor legate de bugetul fondurilor europene il va ajuta pe Traian Basescu mai mult decat isi imagineaza strategii USL.

Pentru ca astfel presedintele isi poate inlocui fantomaticul concept de interes national cu un mesaj concret de care se poate folosi dupa cum ii va dicta propriul interes personal si calculele privind impactul rezultatului cu care se va intoarce de la Bruxelles.

Dincolo insa de calculele politicienilor, de campania electorala pe care toti o executa cu cinism si in privinta unei teme extrem de importante, pentru prima oara o isterie nationala provocata de un conflict intre presedinte si premier este benefica pentru toti.

Pentru ca asa invatam sa ne cunoastem drepturile si sa ne respectam obligatiile.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....
Comentarii
nolticus
rank 5
MacGigi
rank 5
Scuzati-ma, nu am nimic de comentat la articole by Leca.