Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: De doi bani speranta

Sambata, 04 Mai 2013, ora 17:53
1713 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: De doi bani speranta

Raman multe de facut si realizat. In sfera economica si manageriala.

Dar lucrurile par a se fi calmat, dupa un an 2012 de-a dreptul nebun. Din care am tras cu totii invataminte.

Victor Ponta si PSD au realizat gafa legata de suspendarea presedintelui, au fost trimisi la colt pe coji de nuca de catre Barroso si Merkel, acum s-au invatat minte. Nu le mai trebuie suspendare cate zile va mai sta presedintele la Cotroceni.

Ponta si Basescu s-au inteles asupra sefilor de Parchete, presedintele l-a laudat ca n-a aruncat cu bani in alegatori, cum a facut Tariceanu in 2008. Ponta e tanar, trebuie sa-si gestioneze o cariera politica pentru cel putin urmatorii 20-30 de ani. Depinde de cum reuseste sa aduca joburi, deci salarii, un trai decent alegatorilor. Altfel, cimitirul elefantilor il asteapta, alaturi de Emil Constantinescu, Petre Roman, Iliescu, Radu Vasile, Ciorbea si atatia altii. Eventual pe post de "elefant sef"!

Neputand sa-si struneasca baronii, Victor Ponta lasa procuratura s-o faca! E si asta o varianta, spectrul puscariei, ce s-ar putea dovedi inteleapta!

Aflati ambii la Neptun, n-ar fi exclus sa ciocneasca oua rosii de Pasti, cum e obiceiul, sa inchina un pahar de vin pentru viitorul Romaniei. In fond, sunt cei doi oameni, cei mai puternici, din conducerea Romaniei. Ar fi bine sa actioneze coerent si convergent in interes national.

Antonescu si PNL au inteles aventura cu sfarsit nefericit si au lasat-o mai moale. Nu numai ca n-au reusit schimbarea sefilor de procurori, dar DNA musca adanc din mai marii PNL, (Emilian Francu, primarul Valcei), dovada ca nu-i pasa si nu-i este frica de actuala conducere politica. Voiculescu, Becali, Nastase, altii, isi asteapta randul la portile tribunalelor. Si inchisorilor.

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a declarat la Bruxelles ca Romania, Letonia si Lituania sunt cele trei candidate evidente la iesirea din procedura de deficit excesiv, spre deosebire de alte 17 state care nu sunt capabile de aceasta performanta.

Stabilitatea cursului de schimb, soldul balantei de plati, anunturile unor mari companii care ar veni sau reveni in Romania, un an agricol bun pana in prezent, lipsa demonstratiilor de strada prezente la Atena si Madrid, somajul incomparabil mai mic, comparativ cu Grecia, Spania si alte tari, toate arata o timida redresare economica, premisa unui trai mai bun pentru romani.

Raman multe de facut

Bugetari mai putini, munca mai multa si salarii mai mari pentru acest sector, altfel oamenii capabili nu vin sa faca munca de inalta calitate pe 1000 euro salariu.

Reducerea cheltuielilor de functionare a statului. Sunt multi, foarte multi ordonatori de credite care taie frunza la caini, ard gazul de pomana. Sumele disponibilizate astfel pot merge in investitii, in prefinantarea fondurilor europene, reducerea fiscalitatii, ajutoare si stipendii pentru sectoare economice performante, start-up-uri in afaceri agricole. Sa omori toata economia, prizoniera a sectorului de stat, doar pentru a tine 400.000 de bugetari pe salarii-ajutoare sociale, e o prostie. Balcerowicz a dat afara un milion de bugetari in Polonia, si n-a mai murit nimeni. L-au injurat cat l-au injurat, apoi i-au ridicat statuie.

Vine momentul acordului cu FMI-BM-UE. Insasi Christine Lagarde e asteptata la Bucuresti in iunie. Sefa FMI tocmai ce a declarat ca nu exista alternativa la austeritate. Sunt USL si Victor Ponta pregatiti pentru un nou acord? Deocamdata nu. Sper sa aiba intelepciunea sa nu rateze momentul care ne-ar aduce o credibilitate sporita pe pietele financiare, de la care imprumutam mult si bine, sa platim pensii si salarii bugetare, la costuri inca suprotabile.

In fine, proiecte economice de anvergura, intracomunitare, cu resurse financiare romanesti si straine, cum ar fi "Romania, Gradina Bio a Europei", ne-ar putea aduce un nesperat aflux de bani si afaceri, daca sunt negociate cu inteligenta si responsabilitate in interes national, acceptand management externalizat in derularea proiectelor. Ca romanii inca nu s-au dezvatat de fraudarea fondurilor europene.

UE trebuie sa demonstreze cetatenilor ca este in stare de astfel de proiecte, ca nu ramane la stadiul de certuri si scandaluri interminabile. Daca nu, va fi perceputa in curand ca un proiect mort.

Toate acestea, alaturi de un an agricol foarte bun, ne-ar putea aduce mai multi bani in buzunare si pace sociala si politica.

De doi bani speranta...

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.Citeste si:
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
Sursa: Ziare.com