Jocul extrem al lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 18:39
4562 citiri
Jocul extrem al lui Victor Ponta (Opinii)

Candidatul PSD la alegerile prezidentiale mi se pare ca demonstreaza ca degeaba angajezi o armata de consilieri si strategi, fie ei cei mai buni din lume, daca rezultatul final al muncii lor se traduce in lovituri impotriva propriilor sanse.

Cred ca aceasta e tema la care Victor Ponta ar trebui sa mediteze inainte de a mai pune in aplicare si alte scenarii livrate de-a gata de consilieri care nu iau in calcul si elementul surpriza pe care candidatul Ponta il poate descarca in orice moment.

In studiul de caz pe care il reprezinta tema celei de-a treia suspendari a lui Traian Basescu, lansata de partenerul PSD - Calin Popescu Tariceanu, ingredientul adaugat in joaca de Victor Ponta - ideea ca regimul lui Basescu lasa in urma dupa 10 ani traume asemanatoare celor produse de nazism - a fost cat pe ce sa il curete chiar pe cel care isi asuma procesul de "debasificare" a Romaniei.

Asemanarea consecintelor celor doua mandate ale lui Traian Basescu cu urmarile regimului nazist a fost lansata de Ponta a doua zi dupa anuntul lui Tariceanu de a declansa cea de-a treia suspendare a presedintelui. Premierul incerca sa fundamenteze astfel necesitatea si urgenta demersului lui Calin Popescu Tariceanu.

In opinia mea, ce nu au sesizat strategii PSD a fost ca Victor Ponta incerca sa explice o gafa si o absurditate politica printr-o si mai mare prostie - echivalarea traumelor nazismului cu daunele produse de politica lui Traian Basescu.

Nici nu e cazul sa ne incurcam in detalii precum faptul ca Victor Ponta este, totusi, singurul politician din Romania care a semnat un pact de colaborare si coabitare cu "dictatorul" Traian Basescu si regimul sau "totalitar". Nici in pericolul pe care o astfel de declaratie il exporta la nivel international.

E de ajuns ca Victor Ponta a deranjat cu gafa sa comunitatea mondiala a evreilor, cei care pot depune marturie in orice moment pentru cat de nefericita si gresita a fost comparatia cu nazismul.

M-am numarat printre cei care nu au crezut in seriozitatea demersului lui Calin Popescu Tariceanu, in primul rand din cauza momentului in care initiativa a fost lansata in spatiul public - vineri seara, 5 septembrie, la cateva ore dupa concluziile summit-ului NATO care, intamplator sau nu, au confirmat si credibilazat mare parte din ideile si declaratiile lui Traian Basescu in problema conflictului din Ucraina si relatiei tensionate cu Rusia lui Vladimir Putin.

Cum Victor Ponta nu poate capitaliza nicicum elementele pozitive din politica lui Traian Basescu, oricare ar fi ele, singura modalitate de a-si creste procentele si imbunatati imaginea este sa il transforme pe presedinte in dusmanul cel mai mare al tarii pe care doar el, candidatul PSD, il poate anihila dupa o lupta extrema.

Cred ca initiativa lui Tariceanu avea rolul, pe langa acela de a deturna agenda publica, de a oferi ocazia lui Ponta sa se prezinte drept cel care il poate oricand trimite acasa pe "dictator", dar care alege, intr-un final, sa ramana responsabil si sa nu arunce tara intr-o noua criza.

Ponta spera impreuna cu aparatul sau de propaganda sa construiasca astfel imaginea unui alt fel de "salvator" al natiunii, unul pe plan intern, asa cum Traian Basescu si aparatul sau de presa reusisera in urma rezultatului summit-ului NATO sa deseneze profilul presedintelui care apara si securizeaza tara pe plan extern.

Un joc extrem de ambele parti, cu diferenta ca in timp ce in Ucraina exista un conflict real cu mii de morti si victime, Ponta a trebuit sa invoce nazismul intr-o comparatie care jigneste si batjocoreste milioanele de morti din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si:
Liderii PSD se laudă în partid că noul ministru al Digitalizării e mai apropiat de PSD decât de PNL. ”Omul lui Bolojan? Mai degrabă omul lui Pandele” - Surse
Liderii PSD se laudă în partid că noul ministru al Digitalizării e mai apropiat de PSD decât de PNL. ”Omul lui Bolojan? Mai degrabă omul lui Pandele” - Surse
O parte din liderii social-democrați susțin în interiorul partidului că Marcel Boloș, noul ministru instalat de PNL la Digitalizare, are conexiuni mult mai puternice cu PSD decât cu...
Consilierul local PMP care a amenințat o colegă de la USR a demisionat cu forța din partid. „Și dacă fac puşcărie, te bag în scaun cu rotile”
Consilierul local PMP care a amenințat o colegă de la USR a demisionat cu forța din partid. „Și dacă fac puşcărie, te bag în scaun cu rotile”
Consilierul local al PMP Dinu Gheorghe, implicat în amenințarea unei colege din Mogoşoaia, a demisionat din partid. „Consilierul local PMP implicat în altercaţia de la Mogoşoaia şi-a...