Lovitura de maestru a lui Victor Ponta

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 20:02
7898 citiri
Lovitura de maestru a lui Victor Ponta

Asistam in aceste zile la un joc de-a umflatul in pene, desfasurat intre cele doua Palate, prezidential, respectiv guvernamental. Dupa ce atacase in repetate randuri prezenta inoportuna a lui Relu Fenechiu in Guvern, Traian Basescu a profitat de condamnarea penala a acestuia si de proaspata demisie din functia de ministru al Transporturilor.

Obligat de situatia creeata, premierul Ponta a fost nevoit sa nominalizeze un nou candidat pentru Transporturi, negasind pe altcineva decat pe Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor in mandatul tecut al Cabinetului Ponta. Respectand, probabil, protocolul aliantei USL, Ponta a desemnat un ministru liberal, pentru ca si Fenechiu provenea tot din PNL. Stam si ne intrebam, totusi, daca Silaghi a fost atat de bun in mandatul precedent, de ce a fost nevoie ca acesta sa fie inlocuit cu Fenechiu?

Propunerea lui Ponta a fost insa respinsa de presedintele Basescu, nemultumit de numirea lui Silaghi in fruntea unui minister pe la care s-a perindat si actualul sef al statului, cu rezultate care sa nu fi ramas in istorie ca fiind notabile. Basescu si-a argumentat decizia prin faptul ca liberalul Silaghi nu a avut performante si este un om cu o imagine fada. Suntem de acord cu acestea, dar nu credem in ceea ce a urmat acestui refuz.

"Principalul motiv invocat in discutii (cu Ponta si Antonescu, n.red) a fost legat de istoricul prezentei d-lui Silaghi in primul Guvern Ponta, care nu s-a remarcat prin nimic, a parut a fi asa un fel de apa sfintita. Iar, pe de alta parte, am observat ineficienta totala a d-lui Silaghi in perioada in care a fost ministru. A fost un om fara performante, care nu aduce nimic ca imagine Guvernului Ponta", spus Basescu.

Uitandu-ne in trecut, incercam sa ne aducem aminte care dintre ministrii de la Transporturi, de pana acum, au fost eficienti, in conditiile in care in 23 de ani postrevolutionari am ramas tot cu doua autostrazi si niste bucati care au ramas in mentalul colectiv doar prin faptul ca ministrii mergeau sa taie panglica la inaugurare. Sa mai vorbim despre infrastructura feroviara, despre datoriile istorice ale CFR, sau despe jaful din mandatul lui Necolaiciuc?

E clar ca nici un ministru nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor noastre, daca ne uitam peste aceste date prezentate. Concluzionam ca povestea cu Silaghi este cusuta cu ata alba, mai ales ca, in stilul sau zeflemist, Basescu nu uita sa arunce si o "mistocarie" de genul "a fost ca o apa sfiintita", cu alte cuvinte "nici usturoi n-a mancat, nici gura nu i-a mirosit".

Sa presupunem ca Basescu are dreptate si ca aici trebuie pus punct unor astfel de numiri ineficiente. Dar, in loc sa lase discutia la nivelul asta, presedintele nu s-a putut abtine si a subliniat ca premierul Ponta trebuie sa ramana interimar la Transporturi pana cand se finalizeaza privatizarea CFR Marfa, iar, in cazul unui esec, sa si-l asume. Pare ca asta este motivul pentru care Basescu a refuzat nominalizarea lui Silaghi. Basescu nu uita sa spuna ca a auzit el despre Gruia Stoica, patronul GFR, cel care a castigat licitatia pentru actiunile CFR Marfa, ca umbla pe la banci sa caute finantare.

Cu intentie sau nu, sau poate din ignoranta, presedintele greseste capital aici. Pai, unde trebuie sa mearga un om de afaceri sa caute finantare pentru a sustine afacerea proprie si implicit economia, daca nu la banci? Sa se duca la camatari, sa caute prin gunoaie sau sa se roage la Dumnezeu sa viseze cele 6 numere castigatoare la Loto?

Pana una alta, Basescu a parut ca l-a "jumulit" si de aceasta data pe "pisicut" (nu va ganditi la altceva, ci la ala cu care aparea intr-o poza pe Facebook). Ponta, insa, a parat si el lovitura lui Basescu. A trimis o solicitare catre CSAT in care cere ca acesta sa avize sau nu privatizarea CFR Marfa, motivand ca CSAT s-a mai pronuntat de trei ori in aceasta chestiune.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, a spus ca CSAT nu s-a pronuntat niciodata asupra unei astfel de chestiuni dupa incheierea licitatiei de vanzare. Guvernul insista ca asa trebuie sa se intample, si, in caz ca nu se primeste aviz favorabil de la CSAT, privatizarea va fi anulata iar la CFR Marfa se va numi management privat.

Cine are deptate? Habar nu am. Nici Presedintia nici Guvernul nu vin sa ne spuna conform carui articol din legea de functionare a CSAT este valabil ceea ce sustin ei. Asa, fiecare om e lasat se inteleaga ce vrea. Am auzit pe strada discutandu-se in termeni de genul: "a incercat Basescu sa i-o coaca, dar nici Ponta nu e fraier".

Asa ca, in lipsa unei conditionari legale, stam si ne uitam ca blegii la cum se dueleaza doi oameni, si batem din palme cand unul ii mai da o lovitura celuilalt. Cineva spunea ca, deocamdata, Ponta este cel care a dat lovituta de maestru. Asteptam continuarea.

Eveniment Quarterly Report

Analiză: Cum cad Ciucă și Ciolacu în capcana lui Putin
Analiză: Cum cad Ciucă și Ciolacu în capcana lui Putin
Cei doi lideri ai coaliției de guvernământ se lasă atrași de Diana Șoșoacă și AUR într-o zonă a intoleranței depășită demult de Europa Occidentală. O zonă în care propaganda rusă...
Ciucă le transmite un mesaj românilor care își serbează onomastica de sfântul Andrei
Ciucă le transmite un mesaj românilor care își serbează onomastica de sfântul Andrei
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ne îndeamnă joi, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, să ne inspirăm din exemplul Ocrotitorului României, să fim curajoşi şi înţelepţi pentru a...
#Ponta Basescu ministru Silaghi, #CSAT privatizare CFR Marfa, #Fenechiu condamnare , #Traian Basescu