Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lupta pentru DNA (Opinii)

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 00:40
9557 citiri
Lupta pentru DNA (Opinii)

Batalia pentru sefiile DNA si Parchetului General se anunta una feroce. Semnalul l-a dat USL prin atacurile la actualii titulari ai celor doua functii si l-a confirmat Traian Basescu in primul sau discurs dupa revenirea la Palatul Cotroceni.

"Ceea ce s-a intamplat (suspendarea - n.red.) a probat ca Romania si-a consolidat institutiile statului de drept in asa fel incat acestea sa il apere. Cred ca aceasta intamplare a fost o proba de foc pentru institutiile statului de drept, pe care au trecut-o. Nu spun ca au trecut-o perfect, dar au trecut-o. Institutiile statului de drept si-au facut treaba si isi vor duce misiunea pana la capat" - Traian Basescu.

Ruptura ireconciliabila este mai mult decat evidenta, ceea ce presedintele socoteste functionare normala a institutiilor statului, inclusiv anchetarea posibilelor fraude de la referendum, USL considera ca reprezinta abuzuri ale Parchetului, abuzuri a caror anchetare au cerut-o insistent, adesea chiar isteric.

Dar falia este cu mult mai larga. Pentru USL nu este acceptabila nici activitatea Parchetului impotriva politicenilor. Nu exista social-democrat care sa recunoasca public condamnarea la inchisoare a lui Adrian Nastase. Pentru Victor Dobre USL refuza sa acorde avizul de urmarire penala. In cazul Borbely, acelasi aviz pare amanat sine die.

Mona Pivniceru a fost plasata strategic la Ministerul justitiei. Este o incercare de a impune un fel de Monica Macovei in varianta USL, care, din pozitia de magistrat independent, ma rog, fost magistrat, sa avanseze pentru Parchetul General si pentru DNA nume credibile.

Incercarea e cam schioapa, ce-i drept, cat timp pe vremea cand era ministru independent al Justitiei d-na Macovei nu locuia in casa unui fruntas de partid, nu participa la sedinte de partid si nici nu urca in masinile rudelor unor condamnati penal pentru fapte asimilate celor de coruptie.

Mi-e greu sa cred ca d-na Pivniceru va cauta cu lumanarea procurori sefi care sa duca mai departe calvarul pe care il traiesc puscariabilii din politica. Si mi-e greu, tocmai pentru ca imi amintesc cum, de exemplu, d-na Pivniceru socotea procesul lui Adrian Nastase unul politic sau cum aceeasi d-na Pivniceru le lua apararea fostilor procurori Sanpetru si Balan interceptati in timp ce puneau la cale impartirea Parchetului General si a DNA.

Daca semnatura finala i-ar fi apartinut lui Crin Antonescu, lucrurile erau simple. Dar semnatura finala este la Traian Basescu care a anuntat deja ca institutiile statului isi vor face treaba pana la capat.

Este un anunt care spune totul despre intransigenta pe care o va pune in semnatura de numire a celor doi procurori sefi.

Si nici sa vrea presedintele nu are alta cale. Traian Basescu a fost sustinut de Bruxelles si de Washington in numele apararii Justitiei si a continuarii anticoruptiei. Stie bine ca orice coborare sub exigentele lor l-ar costa exact pierderea acestui sprijin esential.

Asa ca Traian Basescu nu poate accepta procurori-sefi care sa nu treaca cu brio toate criteriile impuse de Bruxelles, care sa nu fie acceptati si de comisarul Viviane Reding.

Si tare ma tem ca astfel de persoane sunt indezirabile pentru USL, asa cum sunt Daniel Morar si Codruta Kovesi. Problema Puterii este ca acum si mai ales pe acest palier nu il poate ataca pe presedinte. Iar in criza de credibilitate pe care o parcurge in plan extern, sub riscul taierii fondurilor europene in pragul alegerilor, s-ar putea ca USL sa piarda pana la urma si acest razboi. Cel mai important pentru puscariabilii care fac jocurile.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Basescu numire sefi DNA, #Basescu lupta Pivniceru DNA, #Basescu Ponta sefi parchete , #Traian Basescu