Arhiva Dunarea - Ponta ii da replica lui Basescu: Niste tampenii, minte! El a avut multe cu Securitatea

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 08:16
4841 citiri
Arhiva Dunarea - Ponta ii da replica lui Basescu: Niste tampenii, minte! El a avut multe cu Securitatea
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca desecretizarea ultimei parti a arhivei IC Dunarea nu a figurat pe ordinea de zi a sedintei CSAT, el aratand ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa spuna adevarul si sa nu "vina cu smecherii", intrucat nu ii va fi complice la "smecherii".

Basescu: Arhiva Dunarea va fi desecretizata. Arhivele Crescent nu sunt in Romania

Intrebat de ce a respins hotararea CSAT de desecretizare a ultimei parti a arhivei IC Dunarea, asa cum il acuza seful statului, Ponta a raspuns: "Pentru ca nu era pe ordinea de zi. Domnul presedinte minte, ar trebuie sa va spuna adevarul. Daca vine cu smecherii, asa, in ultima secunda, eu nu sunt complice cu domnia sa la smecherii".

"Nu vii la CSAT, daca nu e pe ordinea de zi, nu vii cu un document, asa, fara sa... CSAT e o institutie serioasa, chiar daca e condusa de un presedinte neserios. CSAT, o institutie serioasa, a fost dusa in derizoriu in momentul in care te apuci sa convoci CSAT cand se urca primul-ministru in avion sa plece in vacanta sau daca vii cu hartioare pe la sfarsitul sedintei, cand nu e lumea atenta. Nu votez ceva ce nu e pe ordinea de zi", a spus Ponta.

El a aratat, intrebat daca este de acord cu desecretizarea ultimei parti a arhivei IC Dunarea, ca nu stie despre ce este vorba.

"Sunt chestii de Securitate si domnul presedinte Basescu are atatea chestii cu Securitatea, eu nu vreau sa am de-a face cu ele. Nu stiu despre ce e vorba. Aveam 17 ani la Revolutie, domnul presedinte Basescu era la Securitate atunci. Nu stiu exact ce rafuieli are el cu fostii sai colegi", a adaugat Ponta.

Intrebat de unde stie ca Basescu ar fi fost atunci la Securitate, Ponta a raspuns: "Din documente prezentate public chiar de domnul Ciuvica".

Intrebat de jurnalisti daca are incredere in acele documente, care nu au fost dovedite niciodata, Ponta a raspuns: "Daca va deranjeaza ca imi spun o parere, nu mi-o mai spun. Eu am incredere".

Acuzatiile lui Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca premierul Victor Ponta s-a opus in CSAT desecretizarii ultimei parti a arhivei ICE Dunarea, insa urmare a declansarii unei proceduri ulterioare SIE va preda CNSAS respectivele documente.

"Am vazut solicitarea verisoarei domnului Voiculescu, cea care a fost turnata de turnatorul Voiculescu, cand traia in Romania, am vazut solicitarea de desecretizare a Dunarea Operative, pe care dansa a transmis-o ieri, si as vrea sa ii dau urmatoarele informatii", a spus seful statului, precizand ca in sedinta CSAT din 1 octombrie a initiat o hotarare de desecretizare a ultimei parti a arhivei Dunarea, asa-numita Dunarea Operative.

El a mentionat ca solicitarea a fost respinsa ca urmare a pozitiei premierului Ponta, care nu a fost de acord, desi arhivele fostei securitati vizeaza perioada pana la Revolutie.

Seful statului a mai aratat ca a incercat pe urma sa obtina semnaturile membrilor CSAT pe o alta varianta, prin care un proiect de hotarare se transmite ministrilor membri ai CSAT, aceasta varianta fiind semnata de serviciile secrete, dar nu si de premier si de ceilalti ministri.

"Pe data de 30 octombrie, am transmis o adresa SIE si CNSAS, primului sa treaca la predarea arhivei Dunarea Operativ, iar CNSAS informatia ca poate incepe sa preia arhiva. Am fost informat astazi de SIE ca sunt gata sa inceapa predarea si sper ca saptamana viitoare acest proces sa fie declansat, pentru a inchide, definitiv, si ultima ramasita de arhive ale fostei Securitati", a mai spus Traian Basescu.

"N-as vrea sa cream asteptari. Dunarea nu este Crescent. Arhivele Crescent nu sunt in Romania", a mai spus el.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#ponta raspune Basescu, #s candal desecretizre Dunarea, #Ponta opus desecretizare Dunarea , #Traian Basescu