O miuta de vara intre palate (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 07 Iulie 2013, ora 20:46
3333 citiri
O miuta de vara intre palate (Opinii)

Eu una nu cred ca schimbul de replici dintre palate este mai mult decat o mica sceneta, utila ambilor protagonisti.

Mi-e foarte greu sa cred ca la o zi dupa ce insarcinatul cu afaceri al SUA a accentuat importanta coabitarii pentru Washington, protagonistii ei au decis sa-i puna capat in mod violent.

Victor Ponta, cel care a starnit, de fapt, tevatura, atunci cand a declarat ca presedintele ar fi fost demis anul trecut, avand in vedere rezultatele recensamantului, avea nevoie de o mica desprindere de imagine din prea marea armonie cu presedintele.

Pentru parte din electoratul USL coabitarea aceasta pica greu la stomac si acea parte avea nevoie de aceasta mica satisfactie de racoreala. A primit-o. In plus, Victor Ponta nu putea sa-i lase lui Crin Antonescu intreg beneficiul "aniversarii" unui an de la suspendare.

Sigur, Victor Ponta se face ca uita cine a fost organizatorul referendumului de anul trecut, cine a facut listele in functie de care a fost calculat cvorumul si ca recensamantul nu numara electoratul, ci populatia stabila de pe teritoriul tarii intr-un anumit moment.

Un recensamant sabotat de PSD si despre care Victor Ponta insusi spunea in 2011 ca nu reflecta realitatea.

Traian Basescu, la randul sau, si-a demobilizat complet electoratul prin coabitare. Nu este vorba atat de faptele in sine, cat despre relaxarea si convingerea cu care ele sunt savarsite. Am mai spus-o, una e sa semnezi, de exemplu, decretul pentru un procuror general ca Tiberiu Nitu, lasand sa se inteleaga ca nu ai de ales, si alta este sa incerci sa convingi ca este cea mai buna decizie si sa demonizezi pe oricine spune ca imparatul e gol.

Si acest electorat s-a simtit, probabil, racorit de atacurile lui Traian Basescu la adresa lui Victor Ponta. O racoreala care ii va prinde bine si il va face sa priveasca mai optimist apropiata lansare a Partidului Miscarea Populara, marele obiectiv politic al presedintelui.

Pe fond, criticile lui Traian Basescu sunt justificate, dar...selective. Intr-adevar, vizita lui Victor Ponta in China a fost un esec, indiferent cat de euforic a revenit premierul de acolo. Iar cu legea, da, se fura masiv. Si cu legea care elimina practic licitatiile in cazul achizitiilor publice ale companiilor si regiilor de stat? Cu legea aceasta scandaloasa nu se fura?

Se va fura masiv si totusi presedintele nu a avut nicio rezerva sa o promulge imediat dupa adoptare, desi existau multe motive sa o retrimita in Parlament pentru reexaminare. Legea aceasta a fost, desigur, evitata in criticile presedintelui. Cum a fost evitat si excesul de ordonante de urgenta, cum a fost evitata si reducerea in secret, tot prin ordonanta, a competentelor DNA, desi este vorba de o incalcare a uneia dintre tintele MCV.

Criticile au fost dintre cele convenabile, in limitele unei "miute" de racoreala, dar avand grija sa evite aspectele cele mai sensibile.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...