Pe ce se bat Ponta si Basescu: La Bruxelles se discuta viitorul Europei

Joi, 28 Iunie 2012, ora 07:36
5365 citiri
Pe ce se bat Ponta si Basescu: La Bruxelles se discuta viitorul Europei

Summitul Consiliului European din 28-29 iunie, pe a carui participare se lupta presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, va fi cadrul unor discutii despre situatia economica din Uniunea Europeana, dar si locul unde se va discuta planul ce poate transforma radical blocul comunitar, in anii urmatori.

Astfel, presedintia Consiliului European a schitat acest plan, care presupune schimbari importante pentru consolidarea uniunii economice si monetare - crearea unei trezorerii europene comune, a unei uniuni bancare, a politicilor comune referitoare la taxe si munca, dar si mai multe puteri pentru Comisia Europeana.

Liderii UE dezvaluie viziunea privind viitorul Uniunii monetare

Presa europeana scria ca una dintre prevederile acestui pact inseamna predarea controlului bugetelor nationale catre UE, prin stabilirea unor limite superioare. Liderii UE considera ca acesta e pasul spre crearea unei uniuni politice, asemanatoare unui stat federal.

"E un raport pregatit sub coordonarea Consiliului European, domnul van Rompuy, ne-a fost prezentat ieri (marti - n.red) la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si va fi discutat in extenso la reuniunea Consiliului European de joi si de vineri. Asta e un punct de plecare, de la acesta va fi conturat un plan in baza caruia se doreste consolidarea uniunii economice si monetare si, in termen de 15-20 de ani, atingerea obiectivului de uniune politica", a explicat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru Ziare.com

"Ar aduce schimbari importante pentru Romania, tot ce se intampla in zona euro ne influenteaza si pe noi. In plus, sa nu uitam ca noi avem obligatia sa ne pregatim pentru a deveni stat euro cat mai repede posibil. In mod cert, decizii care se iau acum vor ridica stacheta in ce priveste criteriile de aderare", a adaugat ministrul.

Orban spune insa ca, daca acest plan se realizeaza, Romania va fi mai protejata de socurile economice, dupa intrarea in zona euro.

"Daca se va ajunge la aceasta formula, exista destui care o contesta, va exista o protectie mai buna decat exista in momentul de fata pentru cei care sunt in zona euro", a mai spus Orban.

Ministrul Afacerilor Externe a mai precizat si ca acest plan se poate aplica gradual, cu unele parti ce pot fi adoptate prin legislatie europeana secundara, dar ca schimbarile cele mai importante trebuie sa se faca prin schimbarea tratelor.

"Sunt decizii care pot fi luate doar prin modificarea legislatiei secundare - elaborarea de noi directive si regulamente - dar exista si posibilitatea modificarii tratatelor. E clar ca unele masuri de acolo, precum trezoreria comuna, vor necesita o modificare a tratatelor, pe termen mediu, dar sunt si unele modificari ce pot fi facute pe termen scurt, precum uniunea bancara", a informat ministrul.

Intrebat daca asta va duce la o Europa federala, Orban s-a limitat sa spuna doar "sunt elemente de federalism aici."

Conflict constitutional fara precedent

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca presedintele Romaniei reprezinta tara la Consiliul European, el fiind singurul indreptatit sa il delege pe premier sa mearga in locul sau. In replica, Victor Ponta a anuntat ca nu tine cont de decizia Curtii si va participa la Consiliul European, in timp ce presedintele va ramane la Bucuresti.

Magistratii au admis miercuri sesizarea Presedintiei, constatand existenta unui conflict intre institutiile statului.

"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie 2012.

In exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Guvernului", se arata in comunicatul CCR, remis Ziare.com.

Administratia Prezidentiala a refuzat sa faca orice comentariu.

In schimb, premierul Victor Ponta a anuntat ca nu va tine cont de decizia CCR si va merge oricum joi la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Consiliul European plan Europa, #Consiliul European uniune monetara , #Traian Basescu