Ponta a discutat cu Basescu - Cine reprezinta Romania la Consiliul European de joi

Luni, 23 Iunie 2014, ora 16:02
4373 citiri
Ponta a discutat cu Basescu - Cine reprezinta Romania la Consiliul European de joi

Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat, luni, "institutional" cu presedintele Traian Basescu si acesta a refuzat sa ii dea mandat de reprezentare la reuniunea Consiliului European care are loc in aceasta saptamana, urmand ca din partea Romaniei sa mearga seful statului, ca de fiecare data pana acum.

Premierul a facut aceste declaratii la finalul intalnirii pe care au avut-o liderii coalitiei de guvernare, luni, la Palatul Parlamentului.

Intrebat de jurnalisti daca presedintele a raspuns solicitarii sale cu privire la un mandat pentru reprezentarea Romaniei la Consiliul European, Victor Ponta a raspuns: "Da, mi-a raspuns ca nu imi da, va merge domnia sa".

"Din pacate, Romania are o pozitie foarte slaba, nominalizarea viitorului comisar european o face guvernul, dar eu nu pot sa particip si oficial (...) Presedintele Romaniei, joi, cand va merge la Bruxelles, nu il intreaba nimeni nimic, ca nu il considera nimeni un partener.

Viitoarea Comisie Europeana isi incepe activitatea in noiembrie, cand dansul isi termina mandatul. (...) Toti liderii europeni stiu in ce situatie politica se afla presedintele tarii. Imi pare rau ca orgoliul il impiedica sa se gandeasca la ce e mai bine pentru tara", a declarat Ponta, spunand ca si-a dorit un "acord" cu presedintele, dar "nu a fost posibil".

Victor Ponta a mai afirmat ca daca ar negocia el la Bruxelles, ar spune ca "Romania are ca prioritate pastrarea portofoliului agriculturii", dar daca nu se va putea, atunci ar putea discuta despre un alt portofoliu.

Liderul PSD a reamintit ca presedintele este intr-o "situatie politica extrem de sensibila" din cauza arestarii fratelui sau si a subliniat ca "mai au si altii probleme, ma uit la ce se intampla in Ungaria sau Polonia".

Pentru ca un jurnalist i-a reamintit ca la nivelul UE exista o cutuma, si anume ca nici o tara sa nu detina acelasi mandat de comisar european de doua ori, Victor Ponta a replicat ca ar fi fost sanse "bune" pentru ca Dacian Ciolos sa isi pastreze mandatul de comisar european pe agricultura daca s-ar fi dus el la Bruxelles, "pentru ca am discutat la toate nivelurile europene".

"Eu discut neoficial, toti ceilalti discuta neoficial, dupa care se duce domnul presedinte joi", a mai spus premierul, precizand ca "doar din orgoliu" nu il lasa Traian Basescu sa participe la discutiile oficiale care au loc la Consiliul European de joi.

Liderii Europeni se vor reuni, joi, la Bruxelles, pentru a lua primele decizii importante legate de viitorul UE dupa alegerile europarlamentare care au avut loc in urma cu exact o luna. Se va discuta despre viitorul presedinte al Comisiei Europene si portofoliile pe care le vor primi statele membre, despre viitorul presedinte al Consiliului European, dar si despre prioritatile din programul 2014-2019.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....