Ponta acuza: Basescu vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul ca sa scape de Comisia de la Calarasi

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 10:16
5948 citiri
Ponta acuza: Basescu vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul ca sa scape de Comisia de la Calarasi
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a acuzat, marti, ca presedintele Traian Basescu vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul pentru a scapa de ancheta comisiei de la Calarasi, pentru terenul achizitionat de fiica sa, Ioana.

"Bugetul se va vota in datele sale, cum am discutat cu FMI, apoi va merge la presedinte. O sa vedem daca pentru prima data in 24 de ani presedintele nu va promulga bugetul. Nu vreau sa anticipez. Vom trece si peste aceasta criza", a spus prim-ministrul.

De asemenea, el a opinat ca, prin respingerea bugetului si refuzul semnarii memorandumului cu FMI si Comisia Europeana, Basescu vrea sa scape de ancheta comisiei parlamentare pentru investigarea achizitiei terenului din Calarasi de catre fiica sa cea mare, Ioana Basescu.

"Pentru mine, lucrurile sunt clare: presedintele vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul ca sa nu mai facem comisia pentru terenul de la Calarasi. E cel mai urat lucru facut de Basescu. Daca conducerea Parlamentului va considera ca e util sa cedeze la acest santaj, eu unul nu sunt de parere ca putem accepta ideea sa nu mai facem Comisia cu terenurile domnului Basescu ca sa promulge bugetul. Cred ca sunt lucruri total diferite", a spus Ponta.

"FMI a anuntat ca si-a anulat sedinta boardului din decembrie in care trebuia sa aprobe scrisoarea si memorandumul. Nu avem niciun efect direct din suspendarea acordului, doar pierderea de 10% la cofinantare de la UE, adica 1,7 miliarde de lei pe an, respectiv 150 milioane de lei pe luna, pentru ca, in loc de 95% cofinantare de la Comisia Europeana, primim doar 85% pentru fonduri europene. Deci, Romania pierde 150 milioane de lei pe luna ca urmare a acestei suparari a lui Basescu. De la FMI nu luam bani. Sunt dispus sa merg la presedinte cu bugetul", a punctat premierul, inainte de a intra la Parlament, unde au avut loc dezbateri pe buget.

Ponta nu renunta la cresterea accizei

Ulterior, dupa iesirea din plen, Victor Ponta a tinut sa sublinieze faptul ca o noua suspendare a presedintelui este doar o speculatie a presei, mentionand ca situatia bugetului si a acordului cu FMI va ramane blocata atata vreme cat seful statului refuza sa semneze documentele.

Premierul a reiterat ca nu va renunta la cresterea accizei la carburanti, asa cum doreste Traian Basescu, si ca aceasta este prevazuta intr-o lege separata. El a adaugat ca nu isi doreste ca la inceputul anului viitor masura sa intre in vigoare, dar sa nu existe buget, pentru ca nu a fost adoptat de seful statului.

"Nu e treaba presedintelui politica bugetului de stat, fiecare trebuie sa isi faca munca sa. De dragul Romaniei ma duc la Basescu sa vorbesc cu el, de dragul Romaniei fac nu doar atat. E clar insa ca Basescu nu mai respecta pactul de coabitare", a adaugat Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu a sustinut ca refuza sa aprobe bugetul de stat pe 2014 din cauza masurii Guvernului de a creste acciza la carburanti cu 7 eurocenti pe litru. Din acelasi motiv, seful statului nu a vrut sa semneze nici memorandumul cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

"Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile pe care si le asuma Guvernul: Majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru. (...) Am atentionat Guvernul, am atentionat Parlamentul: Nu semnez acest memorandum, pentru ca ce fac este fara precedent", a declarat luni seara Traian Basescu.

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

Cand se va infiinta Comisia de la Calarasi

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, ca Parlamentul se va intruni pentru a vota proiectul de hotarare de infiitare a Comisiei de ancheta Calarasi dupa ce va adopta proiectul de buget pe anul 2014, el aratand ca tot atunci se vor face si nominalizarile membrilor acestei structuri.

"Nu am stabilit cine va conduce comisia, nu am stabilit nici macar membrii comisiei, deorece azi draftul de hotarare intocmit de parlamentarii PSD, UNPR si PC il vom prezenta si colegilor de la PNL. Si, cand se ia decizia, imediat dupa Legea bugetului, atunci facem si nominalizarile", a spus Ponta.

Premierul a cerut infiintarea unei comisii speciale in Parlament, care sa investigheze conditiile in care Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui, a luat un credit de la CEC Bank, pentru achizitia unui teren agricol in Calarasi.

Presedintele CEC Bank: Creditul Ioanei Basescu nu incalca legea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Ponta atac Basescu memorandum FMI, #Ponta Basescu FMI, #Ponta comisie Calarasi Basescu, #Ponta comisie Calarasi , #Traian Basescu