Ponta ameninta: Pactul cu Basescu nu mai e valabil. O sa vedeti ce o sa se intample

Luni, 11 Februarie 2013, ora 08:31
8320 citiri
Ponta ameninta: Pactul cu Basescu nu mai e valabil. O sa vedeti ce o sa se intample
Foto: Arhiva

Dupa conflictul privind bugetul Uniunii Europene si scrisoarea pentru Bruxelles legata de Schengen, premierul Victor Ponta sustine ca nu mai este valabil acordul de coabitare semnat cu Traian Basescu. "O sa vedeti ce o sa se intample", ameninta liderul Guvernului.

"Ce am stabilit in pactul de colaborare nu mai e valabil. Nu vedeti? Ce am stabilit legat de MCV si de Schengen nu a respectat. Ce am stabilit sa obtinem la Bruxelles n-am obtinut. Era inevitabil sa ajungem la aceasta opinie divergenta", a declarat prim-minstrul, invitat la Romania Tv.

Ponta a sustinut ca Basescu a incalcat acordul care mentiona adresarea politicoasa, dar a refuzat sa dea replica "la partea cu ironiile si glumele de autobaza".

"Cred ca presedintele nu are nici legitimitatea nici interesul sa se mai bata pentru Romania. S-ar bucura sa nu intram in Schengen. E un om aflat la sfarsit de mandat care are mici rautati. Presedintele de luni pana sambata se odihneste, iar duminica iese.

Sa iasa in fiecare duminica. O sa vedeti ce se va intampla. Daca tot el baga strambe cand tot el e vinovat", a adaugat Ponta, precizand insa ca "nu e vorba de o noua suspendare".

Disputa Basescu-Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca este foarte dezamagit de rezultatul final al alocarii bugetare UE petru Romania, care este prezentat sa para mai bun, dar de fapt este foarte rau fata de propunerea initiala a Comisiei Europene si practic nu s-a obtinut niciun euro in plus fata de noiembrie, iar "legenda cu presedintele Basescu mare negociator a murit".

La randul sau, presedintele Traian Basescu a replicat ca nu a avut dupa intoarcerea la Bruxelles o intrevedere cu premierul Victor Ponta, "dezamagitul national", privind rezultatul obtinut pe bugetul UE 2014-2020, avand in vedere ca acesta se afla in Italia si "se ocupa cu Berlusconi".

Presedintele Basescu este "leu" si curajos doar la aeroportul din Otopeni, dar la Bruxelles, unde s-a negociat bugetul comunitar al Romaniei pentru intervalul 2014-2020, este si el "un pisic", a declarat premierul Ponta duminica seara, sustinand din nou ca alocarea obtinuta de la UE este una foarte proasta.

Ce prevede pactul de coabitare

Ponta si Basescu s-au angajat sa nu lanseze dispute politice pe temele legate de angajamentele Romaniei fata de institutiile internationale, sa mentina coeziunea mesajului extern, sa evite "confruntarile publice inutile" si sa-si rezolve divergentele "in spatele usilor inchise".

In plus, semnatarii convin sa se consulte in privinta mandatelor care privesc politicile europene. Astfel de reuniuni vor avea loc inainte de reuniunile Consiliului UE si Consiliului European. Daca e vorba de teme sensibile, sunt prevazute si consultari intre presedinte si partidele parlamentare.

Capitolul cinci al acordului prevede ca cele doua parti "vor imbratisa reguli minimale de adresare respectuoasa". Formularea este si explicata: fiecare trebuie sa se adreseze celuilalt la persoana a doua, plural, si cu referire la functia ocupata. Nici oamenii din structurile pe care le conduc nu trebuie sa foloseasca un altfel de limbaj. Mai mult, partile se angajeaza sa evite "expresiile dure" si "atacurile de orice fel".

Primul examen de coabitare pe care trebuie sa-l dea inda Guvernul si presedintele este numirea procurorilor sefi la DNA si Parchetul general. Ministrul Justitiei a trimis la Cotroceni nominalizarile avizate negativ de CSM, iar Traian Basescu are ultimul cuvant.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...