Ponta: Basescu sa-si foloseasca sarmul cu Merkel pentru urmatorul summit (Video)

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:51
2323 citiri
Ponta: Basescu sa-si foloseasca sarmul cu Merkel pentru urmatorul summit (Video)
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul sedintei USL, ca seful statului ar trebui sa se foloseasca de "sarmul" si de "respectul" de care se bucura in Germania pentru a obtine conditii mai avantajoase pentru Romania in cazul bugetului UE, afirmand ca el se va ocupa de celelalte tari.

"Cele 48 de miliarde propuse initial de Comisia Europeana, ca sa fim realisti, probabil ca nu se vor putea pastra, important e cat se taie din cei 48. E mare diferenta daca se taie un miliard sau daca se taie zece", a spus Ponta.

De asemenea, Ponta a precizat ca, dincolo de cifra totala alocata Romaniei, este "foarte important" sa fie scoase prevederile "puse numai pentru Romania sau care dezavantajau Romania".

Ponta: Basescu sa-si foloseasca sarmul cu Merkel pentru urmatorul summit

"Incepand cu faimosul paragraf 45, cel legat de absorbtia in 2011 - pentru ca paragraful se referea la gradul de absortie din 2011, ceea ce insemna sa fim pedepsiti in 2014-2020 pentru lipsa de capacitate de pana in 2011. Fac aceasta precizare pentru pedelistii care ne tot cearta pe la televizor, legatura se facea cu gradul lor de absorbtie", a explicat premierul.

Ponta a mentionat ca aceasta prevedere pentru corelarea bugetului cu gradul de absorbtie a fost introdus la cererea Germaniei.

Lucrarile Consiliul European s-au incheiat cu un esec - bugetul nu s-a adoptat

"Stiind prietenia si respectul pe care il inspira domnul presedinte Basescu in Germania, sunt convins ca va reusi sa inspire si scoaterea acelui paragraf 45. Tot Germania este cea care se opune intrarii noastre in Schengen, iarasi ma bazez pe sarmul si carisma domnului presedinte Basescu in fata Germaniei pentru a ne rezolva aceasta problema. (...) Daca ne conjugam eforturile, domnul presedinte cu Germania, eu cu celelalte tari, avem sanse mai mari pentru urmatoarea intalnire", a mai spus Ponta.

Premierul a concluzionat ca inclusiv seful statului a avut noroc prin faptul ca nu s-a luat o decizie la nivelul Consiliului European in cazul bugetului 2014-2020.

"Cu un efort conjugat, o sa putem la urmatorul summit sa avem conditii mult mai bune. Conditiile de acum erau foarte proaste pentru Romania, erau inacceptabile pentru Romania si atunci e bine ca nu s-a ajuns la o decizie si a scapat si domnul Basescu - sa nu trebuiasca nici asa, nici asa.

Nu s-a certat nici cu doamna Merkel, nu s-a certat nici cu noi, a avut noroc", a declarat premierul.

In plus, el a sustinut ca majorarea platilor directe in agricultura prevazute pentru Romania si invocate de presedintele Traian Basescu erau deja cuprinse in tratatul de aderare.

"E meritul, daca vrea, a domnului Tariceanu, al cui o vrea, dar nu al lui, ca nu s-a discutat asta la Bruxelles. Sigur, nu putea sa se intoarca cu mana goala de la Bruxelles, s-a intors si el cu ce am obtinut in 2007", a sustinut Ponta.

Basescu, concluzii dupa Consiliul European: Reducerea va fi de 100 de miliarde de euro

"Mi-as fi dorit, ca orice pro-european, sa existe o solutie la acest summit, dar ca foarte multi alti prim-ministri sau ca presedintele Parlamentului European, domnul Schulz, am spus 'Decat o solutie proasta, mai bine sa nu existe acum o solutie, sa se negocieze in conzinuare'. Eu sunt convins ca Romania, prin presedinte, prin prim-ministrul, prin ministrii de resort, prin toate parghiile care tin de negociere, trebuie sa continue pana la urmatorul summit din ianuarie-februarie sa-si gaseasca aliati si sa elimine acele prevederi net dezavantajoase pentru Romania", a sustinut Ponta.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Ponta Basescu sarm Merkel, #Ponta buget summit UE, #Basescu Consiliu European UE , #Traian Basescu