Ponta: Ce a zis Basescu despre Dacia este o inconstienta sinistra, o tampenie

Marti, 11 Februarie 2014, ora 13:04
3728 citiri
Ponta: Ce a zis Basescu despre Dacia este o inconstienta sinistra, o tampenie

Afirmatia presedintelui Basescu potrivit careia nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblarii Dacia la Pitesti reprezinta o "inconstienta sinistra, o tampenie", a spus marti dimineata premierul Ponta.

El a adaugat ca a fost asigurat chiar de seful grupului Renault de continuarea investitiei.

"M-am intalnit de curand cu presedintele grupului Renault si a spus foarte clar ca investitiile in Romania se dezvolta. Acum, dumneavoastra il credeti pe presedintele Renault sau pe sinistrul nostru presedinte?", a spus Ponta jurnalistilor, intrebat, la Forumul de afaceri Franta-Europa de Sud-Est, organizat la Bucuresti, cum comenteaza declaratia presedintelui legata de uzinele Dacia.

Ponta a asigurat ca Guvernul lucreaza la imbunatatirea infrastructurii rutiere si ca are incredere in ce spune presedintele Renault, nu in ce "mai arunca, intr-o chestie strict politica, Basescu".

Basescu: Romania va pierde asamblarea de la Pitesti daca nu finalizeaza Coridorului IV paneuropean

Basescu avertizeaza: Romania va pierde Dacia

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o emisiune difuzata luni de postul Look Tv ca nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblarii de la Pitesti, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc.

"Eu va pot spune ca in mine Guvernul va avea un adversar total pentru o astfel de abordare. Romania, daca nu se conecteaza integral cu Coridorul IV la sistemele rutiere europene, este o tara care ramane enorm in urma", a declarat seful statului.

El a mai aratat ca Romania va pierde foarte multe investitii daca nu finalizeaza Coridorul IV, iar Dacia este ceva "sigur".

"Este sigur ca se va pierde asamblarea de la Pitesti, la uzinele Dacia, pentru ca deja la Tanger sunt capacitati de preluare existente. S-a trecut la faza a doua de extindere a capacitatii uzinei Dacia din Maroc.

Acolo pui masina direct in vapor, este portul la cativa kilometri de fabrica, nu ca in Romania, unde Guvernul poate gandi sa dea prioritatea la Bucuresti-Alexandria decat la Pitesti-Sibiu", a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, tronsonul Pitesti-Sibiu trebuie facut cu prioritate, altfel Coridorul IV este interupt.

"Degeaba vin pe autostrada pana la Pitesti si de acolo infund traficul intr-o singura banda. Degeaba plec de la Sibiu mai departe daca pana la Sibiu ma tarai pe o singura banda si cu tranzitul si cu propriul transport", a mentionat el.

Ambasadorul Frantei: E important pentru Romania sa aiba foarte rapid infrastructura conectata cu restul Europei

Ambasadorul Philippe Gustin a declarat recent ca este important ca Romania sa aiba rapid infrastructura de autostrazi si feroviara conectata cu Europa Occidentala, intrucat firme precum Dacia exporta in Vest si intarzierile la livrare influenteaza costul masinilor.

"E foarte important pentru Romania sa aiba foarte rapid infrastructura de autostrazi, drumuri, infrastructura feroviara, aeroportuara care sa fie conectata cu restul Europei, cu Europa Occidentala, pentru ca firmele care activeaza aici sunt adesea companii exportatoare.

Sa luam ca exemplu Renault, cu 3% (contributie) la PIB-ul Romaniei, 10% din exporturile Romaniei. Masinile sunt facute la Pitesti pentru alte tari europene, dar si pentru piata mondiala.

Si masinile trebuie duse foarte rapid, cu tiruri, trenuri si fiecare zi de intarziere, fiecare ora de intarziere are o influenta asupra costului masinii si asupra competitivitatii Renault-Dacia", a spus Philippe Gustin.

Diplomatul francez a spus ca Renault s-a plans de mai multe ori de aceasta problema, precizand ca ar fi buna o autostrada care sa lege Pitestiul de Ungaria.

#Ponta Basescu asamblare Dacia, #Victor Ponta Traian Basescu infrastructura, #Dacia Renault , #Traian Basescu