Ponta cere CCR sa spuna daca presedintele poate face campanie electorala

Luni, 05 Mai 2014, ora 19:54
3138 citiri
Ponta cere CCR sa spuna daca presedintele poate face campanie electorala
Foto: B1TV

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, de la Palatul Victoria, ca Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la un posibil conflict de interese cu Presedintia, pornind de la faptul ca Traian Basescu face campanie electorala pentru PMP.

Victor Ponta a lansat un apel catre toate persoanele care ocupa anumite functii publice, in special la presedintele Traian Basescu, sa inceteze sa participe la campania electorala.

Prim-ministrul a enumerat cateva categorii de cetateni romani care au drept de vot, dar nu au dreptul sa se implice in campanie, aceste categorii fiind prevazute de lege - prefectii, subprefectii, inaltii functionari publici, judecatorii, ofiterii.

"Presedintele Romaniei are aceleasi obligatii si trebuie sa le respecte pentru a salva prestigiul Romaniei", a declarat prim-ministrul, subliniind ca "sanctiunile sunt cele prevazute de Constitutie".

"Pentru a avea un punct de vedere, Guvernul va sesiza, in baza art. 34 alin. 1 din Legea 47/1992 Curtea Constitutionala", a anuntat acesta, explicand ca reclama existenta unui conflict de natura constitutionala intre Guvern, care este abilitat prin Constitutie sa organizeze si sa raspunda de campania electorala, si presedinte.

"Sa stabileasca ca acest conflict e legat de implicarea directa a presedintelui in campania electorala pentru Parlamentul European si in colegiile in care sunt mandate vacante (...) si sa pronunte o decizie prin care sa stabileaca in mod clar ca presedintele Romaniei nu are dreptul de a face campanie electorala si de a se implica activ. In baza deciziei vom proceda in consecinta", a declarat Victor Ponta.

Seful Executivului nu a dat detalii in legatura cu ce inseamna acest lucru, dar a subliniat ca "orice decizie a CCR este obligatorie".

Intrebat de jurnalisti daca are de gand sa initieze o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu, Victor Ponta a raspuns: "Eu am in intentie un singur lucru, de a respecta Constitutia Romaniei (...) Trebuie sa stabilim foarte clar, sa stabileaca CCR, daca presedintele tarii are dreptul sa faca campanie".

Victor Ponta a mai declarat ca a fost in vizita in localitatile inundate in Mehedinti si nu cunoaste prea bine textul sesizarii.

"Acum m-am intors din Mehedinti, am in fata textul, o sa il revad si maine probabil il trimit Curtii Constitutionale. Sigur ca il vom da si publicitatii, nu e nimic secret", a mai spus premierul.

Pe de alta parte, intrebat daca mai solicita o sedinta CSAT pentru situatia din Ucraina, Victor Ponta a spus ca marti vor fi gata analiza si materialele pregatite de Ministerul Apararii, Ministerul de Interne si Ministerul de Externe, urmand sa fie trimise presedintelui.

Seful Executivului a spus ca "doar CSAT mai poate cere si altor institutii, serviciilor de informatii - SRI, SIE - sa particpe la elaborarea unor astfel de materiale".

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#Ponta sesizeaza CCR Basescu, #Ponta Basescu campanie PMP , #Traian Basescu