Ponta crede in steaua sa

Duminica, 28 Iulie 2013, ora 08:39
4730 citiri
Ponta crede in steaua sa

Devin tot mai limpezi motivele pentru care premierul Ponta sacrifica pretentii personale sau de partid in slujba coabitarii cu pseudoadversarul lui de la Cotroceni. Nu acea acuzatie de plagiat ramasa in pozitia zero a pendulului sau profesional este sabotul de pe propria sina a carierei alese, ci recunoasterea tacita ca Traian Basescu ii este net superior in multe planuri pe componenta politica.

Numarul unu in stat isi permite sa-l scruteze de sus pe seful Executivului. Are suficienta munitie necesara unei incontinente hartuieli, munitie furnizata de catre insusi Victor Ponta.

Ezitari, gafe de comunicare si intreprindere in cadrul cabinetului pastorit, lipsa unor riposte argumentate credibil la esecurile dintr-o reforma schioapa, proiecte propuse cu emfaza si ratacite pe drum etc.

De aceea a si devenit tinta aluziilor caustice, fiind nu o data trimis in coltul ringului pentru oblojirea prin consiliere a avariilor aduse imaginii. Ca lider al celui mai important partid din melanjul politic aflat la putere, prim-ministrul se vede nevoit sa practice echilibrismul pe o punte extrem de ingusta.

Victor Ponta nu poate sa denunte unilateral un pact de neagresiune cu seful statului, dar nici nu are cum sa desfida acea componenta si jumatate destul de atonica din USL numita PNL-PC. Altfel zis, premierul trebuie sa-si respecte sub o forma schizoida cuvantul dat.

Fapt ce ii diminueaza forta de reactie oricum erodata in ceva mai mult de un an de la preluarea fraielor decizionale. De aici inerentele defecte aparute pe subiectele Oltchim, CFR Marfa, Bac - liceul Bolintineanu, nemaiamintind de alte aspecte carora premierul le-a "raspuns" printr-un semnificativ "argumentum ex silentio".

Insa, mai importanta decat biparteneriatul cu Basescu - USL este pentru liderul Guvernului legatura pe care trebuie s-o intretina in termeni cel putin cordiali cu "voievozii" pesedisti din feudele raspandite in tara. Acestia, din cauza unor solide si de acum traditionale radacini de tip retea, au o influenta covarsitoare in facerea jocurilor. Crupieri dovedit foarte eficienti, mai cu seama in turneele electorale.

Astfel de nuvele revazute si adaugite sunt programate pentru anul viitor: europarlamentarele si intrecerea pentru presedintie. La cea din urma, in pofida unor asigurari parafate prin reciproce fraze pline de loialitate si curtoazie, e foarte posibil sa asistam la o lepadare de juramant nerostit sosita dintr-o parte a duetului Ponta - Antonescu, iar la potou sa ajunga challengerul de la Victoria.

E clar ca schita cu acest scenariu se afla in calculul de probabilitati al liberalilor. Cei din "sageata albastra" spera sa nu le deraieze locomotiva exact inaintea intrarii in gara Cotroceni. Este cauza pentru care nu avanseaza reprosuri si nu livreaza replici deranjante in directia monolitului pesedist.

Un soi de voit non combat prin care nu renunta la visurile lor. Chiar daca isi inchiriaza constiinta de centru dreapta unui pol opus politic. Joc de suma zero, cu nadejdea unui Crin Antonescu presedinte.

Deocamdata, cu toate peticelile facute din mers, actuala putere dovedeste ca mecanismul de revigorare economica si, implicit sociala, lucreaza in regim de avarie. Este sfrijit, in contratimp, nu da semne evidente de pragmatism si inventivitate. Ce poate fi schimbat pana in 2014?

Doar detalii de forma, fiindca de esenta nu poate fi vorba. Daca USL s-a cantonat intr-o perdanta suficienta, o automultumire vecina cu blazarea, inseamna ca si-a insusit inconstient ideea ca fericirea este suma nenorocirilor de care nu a avut parte, iar inevitabila nota de plata va fi acra si costisitoare.

Actualmente, Victor Ponta crede in steaua lui jucand tururi preliminare, precum echipa al carei suporter este. Cu gandul ca va castiga impreuna cu PSD finalele anuntate pentru 2014. Daca va putea si de va fi lasat. De catre cine? Iata o intrebare cu raspunsuri multiple.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...
Comentarii
grizzly
rank 5
Steaua sa este roșie cu 5 colțuri. Este singura accesibilă pentru el