Ponta: Daca Basescu nu vrea sa intram in Schengen, sa o spuna (Video)

Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:36
4355 citiri
Ponta: Daca Basescu nu vrea sa intram in Schengen, sa o spuna (Video)

Prim-ministrul Victor Ponta a sugerat ca presedintele Traian Basescu nu ar vrea intrarea Romaniei in spatiul Schengen, din moment ce acesta nu a semnat scrisoarea in care se cere intrarea tarii noastre in zona de circulatie libera a Uniunii Europene.

"Daca domnul Basescu nu este de acord si considera ca nu trebuie sa intram in Schengen, sa o spuna. Nu e nicio suparare, fiecare om are dreptul la o opinie. Ne aflam intr-o situatie ciudata. Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy spun ca ar trebui sa intram in Schengen, presedintele Basescu spune ca nu ar trebui sa intram in Schengen", a afirmat premierul, joi.

Basescu: O simpla scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen nu ne ajuta

Acesta considera ca o astfel de atitudine este nedreapta pentru Romania si ca seful statului trebuie sa se gandeasca la tara sa.

"Daca nu semneaza scrisoarea, o trimit eu pentru sefii de Guvern. (...) Va spune si cancelarul german, si prim-ministrul olandez - 'Daca nu vrea presedintele sa semneze scrisoarea ca Romania sa intre in Schengen, inseamna ca stie el de ce nu vrea'", a mai precizat Victor Ponta.

Persedintele PSD a amintit ca draftul scrisorii a fost prezentat in CSAT si "a ramas sa avem o discutie cand presedintele va avea timp", dar si ca discutiile cu Jose Manuel Barroso si Herman van Rompuy au fost foarte bine primite.

"Daca nu putem sa ne punem toti patru (presedintele tarii, premierul si presedintii celor doua Camere - n.red.) semnatura pe document, eu nu mai inteleg... Nu inteleg jocul asta, sa nu semnam intrarea in Schengen", a continuat prim-ministrul.

Acordul de coabitare dintre presedinte si Guvern este "sublim"

In acest context, premierul a tinut sa sublinieze ca acordul de coabitare semnat intre seful Executivului si presedintele Romaniei "este sublim".

"A functionat foarte bine pana acum. Intrarea in Schengen e o tema a Romaniei. Daca presedintele Romaniei nu vrea sa intram in Schengen si vrea doar Guvernul, atunci nu mai e o tema a Romaniei", a mai spus Victor Ponta.

Romania va trimite catre toti liderii UE o scrisoare privind aderarea la Schengen

Romania va trimite catre toti liderii UE o scrisoare privind aderarea la Schengen

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, inainte de plecarea la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles, ca optiunea sa este ca, inainte de a trimite o scrisoare in care Romania sa ceara intrarea in spatiul Schengen, Bucurestiul sa arate ca a inteles "mesajele Uniunii Europene in ceea ce priveste statul de drept".

Anterior, pemierul Ponta l-a informat luni pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca intentioneaza sa transmita tuturor sefilor de stat si de Guvern din UE o scrisoare semnata atat de el, cat si de presedintele Basescu si liderii celor doua Camere ale Parlamentului in vederea unei decizii favorabile aderarii Romaniei la Schengen.

F.N.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...