Ponta despre relatia cu Basescu: Daca el da o lovitura, dau si eu una inapoi

Sambata, 02 Martie 2013, ora 09:59
2788 citiri
Ponta despre relatia cu Basescu: Daca el da o lovitura, dau si eu una inapoi

"Sustin in continuare alegerea presedintelui in mod direct, prin vot, nu de catre Parlament, iar modelul de referinta pentru modificarea Constitutiei este cel polonez, a declarat, vineri seara, premierul Victor Ponta.

In ce priveste legatura cu Traian Basescu, premierul a vorbit despre pactul de coabitare, mentionand ca il respecta, dar "daca el da o lovitura (Traian Basescu - n.r.), dau si eu una inapoi, nu suntem ca in crestinism".

"In toamna, dupa ce trecem in Constitutie, lucrurile vor fi foarte clare. Merge primul ministru la Consiliul European. Acela este singurul punct in care, intr-un fel, ne-am calcat si ne calcam pe picioare. (...)Presedintele este ales direct si are legitimitatea data de votul direct. Eu sustin in continuare ca presedintele sa fie ales prin vot direct, nu de Parlament.

(...) Dar atributiile presedintelui sa fie cam de republica parlamentara. Presedintele numeste primul-ministru pe cel propus de cel mai mare grup parlamentar. De asemenea, sa fie trecut ca presedintele Romaniei reprezinta tara in toate relatiile externe in ceea ce tine de activitatea executiva din cadrul UE. Daca reusim sa punem in Constitutie acele precizari foarte clare, in viitor, ca nu vor mai fi Basescu si Ponta, vor fi alt presedinte si alt prim-ministru, evitam sa avem aceleasi crize ca in ultimii ani", a precizat Victor Ponta in cadrul emisiunii "Interviurile lui Ion Cristoiu", de pe B1 TV.

Prim ministrul a mai spus ca presedintele Traian Basescu nu a incalcat acordul de coabitare prin declaratiile facute sau scrisoarea pe care i-a adresat-o acestuia si presedintilor Camerelor.

"Traian Basescu nu a incalcat atributiile acordului de coabitare, care este intr-un fel un angajament doar al meu si al lui, nu al lui Antonescu sau altora. Se specifica acolo ca fiecare isi va indeplini doar atributiile care ii revin prin functie si sa nu intram unul peste altul, sa ajungem la o criza ca cea de anul trecut.

A fost nevoie de un acord scris pentru ca credibilitatea ambilor a impus acest lucru dupa momentele dificile. Presedintele poate sa spuna ce vrea, nu ma deranjeaza foarte tare, ati observat ca eu nu spun niciodata nimic despre presedinte, dar reactionez imediat dupa. Daca el da o lovitura, dau si eu una inapoi, nu suntem ca in crestinism. Basescu nu a facut nimic care sa incalce atributiile mele ca prim-ministru, iar eu n-am facut nimic sa-i incalc atributiile de presedinte. Singurul domeniu in care nu ne-am inteles si nici Constitutia nu a fost clara a fost reprezentarea la Consiliul European", a spus Victor Ponta.

Premierul a precizat, insa, ca acest conflict intre premier si presedinte va dura pana toamna, pana in momentul in care va fi modificata Constitutia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Ponta relatie Basescu, #Ponta modificare Constitutie, #Ponta alegerea presedintelui , #Traian Basescu