Ponta: Din fericire, Basescu nu poate contesta la CCR noul Guvern. Antonescu nu-i face jocul

Luni, 03 Martie 2014, ora 19:50
3920 citiri
Ponta: Din fericire, Basescu nu poate contesta la CCR noul Guvern. Antonescu nu-i face jocul
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele Romaniei nu poate contesta hotararile Parlamentului, conform legii si, "din fericire", Traian Basescu nu poate sa conteste la Curtea Constitutionala noul Guvern.

"Domnul presedinte Traian Basescu, din fericire, ceea ce spune, nu are cum sa faca, presedintele Romaniei nu poate contesta, conform legii, hotararile Parlamentului", a spus Ponta, intrebat daca are o alta varianta in cazul in care Traian Basescu va contesta la Curtea Constitutionala noul Guvern.

Ponta a adaugat ca doar presedintii celor doua Camere pot sa faca un asemenea demers si il apreciaza pe Crin Antonescu pentru faptul ca "nu intra in jocul" lui Traian Basescu si nu contesta Guvernul la Curtea Constitutionala.

"Cei care pot sa o faca sunt presedintii celor doua Camere. Am apreciat foarte mult eleganta si, pana la urma corectitudinea domnului Crin Antonescu, care, indiferent de faptul ca PNL nu mareste echipa guvernamentala, a anuntat foarte clar ca nu intra in acest joc iresponsabil al lui Traian Basescu, de a contesta la Curtea Constitutionala, cu siguranta nu o va face nici domnul Zgonea", a adaugat Ponta.

El a mai spus ca toate aceste declaratii politice ale lui Traian Basescu maresc "sentimentul de instabilitate" in Romania.

"Din punct de vedere legal si constitutional, lucrurile sunt foarte clare, programul Guvernului nu se schimba, primul punct al acordului cu UDMR este foarte clar: insusirea programului semnat in 2012. Presedintele tarii nu are dreptul sa atace hotararile Parlamentului. In afara de stiri, restul consecintelor sper sa nu aiba loc", a spus Ponta.

Basescu, despre plangerea penala impotriva lui Ponta: Poate la sfarsitul mandatulu (Video)

Antonescu: Ponta nu e constrans de Constitutie sa demisioneze

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca premierul Victor Ponta nu este constrans de Constitutie sa demisioneze din functie, precizand ca afirmatiile lui Traian Basescu nu se sustin, dar ca PNL mentine solicitarea privind demisia premierului si va vota impotriva investirii noului Cabinet.

Antonescu a declarat ca exprima o pozitie personala legata de procedurile de investire a noului Guvern Ponta.

"Din punctul meu de vedere, cred ca niciun fel de interpretare a Constitutiei nu interzice completarea cu schimbarea componentei politice a Guvernului printr-un vot in Parlament. Deci, din punctul meu de vedere, in niciun fel interpretata Constitutia nu-l obliga pe Victor Ponta sa demisioneze. Am afirmat, ceea ce mentin, ca ar fi fost normal, democratic, legitim ca Victor Ponta sa predea mandatul si sa incerce formarea unui alt cabinet, dar asta nu inseamna ca este constrans de Constitutie", a declarat Antonescu.

El a precizat ca interpretarea presedintelui Traian Basescu asupra Constitutiei, legat de predarea mandatului de catre Victor Ponta, "nu se sustine in vreun fel".

Totodata, Antonescu a apreciat ca programul de guvernare ar trebui sa faca obiectul unor modificari in Parlament, deoarece se mentioneaza in document ca este vorba de programul USL.

Citește și:
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Un consilier parlamentar AUR, cu un profil puțin cunoscut pe scena publică, se află în spatele protestului la care sunt chemați masiv oameni și care va avea loc în Piața Universității din...
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...