Ziare.com

Ponta i-a trimis lui Basescu scrisoarea in care cere retragerea decoratiei lui Tokes

Vineri, 23 August 2013, ora 10:52

   

Ponta i-a trimis lui Basescu scrisoarea in care cere retragerea decoratiei lui Tokes
Premierul Victor Ponta i-a transmis, vineri, presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care apreciaza ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul Steaua Romaniei si propune retragerea acestei distinctii, au declarat surse oficiale.

"Premierul aminteste ca, la 27 iulie 2013, la lucrarile Universitatii de Vara Balvanyos, Tokes a facut o serie de aprecieri prin care contesta caracterul de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei. In scrisoare, premierul apreciaza ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul Steaua Romaniei si propune presedintelui ca, in baza atributiilor constitutionale, sa decida asupra oportunitatii declansarii procedurilor legale in vederea retragerii acestui titlu", afirma sursele citate.

Potrivit acestora, premierul Ponta mai arata ca afirmatiile lui Tokes au fost dezaprobate la nivelul intregii societati romanesti, inclusive din partea presedintelui Romaniei.

Joi seara, surse oficiale au declarat ca premierul Victor Ponta ii va solicita presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare care va fi transmisa vineri Presedintiei, retragerea ordinului Steaua Romaniei pentru europarlamentarul Lazslo Tokes.

Tokes si Protectoratul Transilvaniei

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), in urma cu o saptamana, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul National "Steaua Romaniei".

Ponta ii cere in scris lui Basescu retragerea decoratiei lui Tokes

Marti, intr-un comunicat, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" si "neadevarate" acuzatiile ca ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, ca ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el sustinand ca afirmatiile sale au fost "denaturate intr-o maniera inimaginabila".

El a sustinut ca in data de 27 iulie, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", s-a referit la o autonomie functionala si apreciata, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz, in urma dialogul constructiv dintre Italia si Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de catre puterile iesite invingatoare din cele doua razboaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se intampla in Tirolul de Sud.

"Avandu-l langa mine pe Orban Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a parut firesc sa-i sugerez, sa-l rog (nu pentru prima data de altfel), sa incerce construirea unui mecanism similar sau asemanator cu cel al Tirolulului de Sud - evident impreuna cu Romania, in interesul ambelor tari, inclusiv al maghiarilor din Romania", a explicat Tokes.

Ponta: Maine ii scriu lui Basescu. Contrasemnez retragerea decoratiei lui Tokes

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie.

Conferirea decoratiei a fost motivata, potrivit decretului semnat de seful statului, de implinirea a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, "in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 990 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca Basescu se ascunde in spatele legilor, de ce Ponta nu face o

plangere penala pe numele lui Tokes? Nu sunt jurist, deci nu stiu care ar fi incadrarea faptei lui Tokes (si nici nu caut in codurile civile si penale incadrarea), dar o plangere penala se poate face pentru a fi cercetata lupta lui Tokes de a cere Ungariei sa se amestece in treburile interne ale Romaniei.

 

@adsal 11:09 - Da' cine a cerut-o, mai, deshteptul Galaxiei?...

Ca observ ca "univers" este o ... insulta in opinia "moderatorului"...

Cumva ... Bassesscu? Adica tradatorul de neam si tzara care - ooops! - chiar i-a acordat-o ca si cum ar fi binemeritat ceva din partea statului roman, al cetatzenilor ei si insashi a Romaniei?!?

Cita ipocrizie politruca adinc si iremediabil bassissta!
Nuuu?!?...
Ca nu te-am auzit protestind cind guvernatorul ilegitim vindut UE pt. 20 de miliarde de euro, securistul bolshevic din Dealul Cotrocenilor l-a facut pe nemernicul iredentist ... om de mare onoare a poporului sau!
A propos, care popor?
Cumva ala maghiar?!?...

Sa vedem acum cum o sa inghita galushca asta bassalaul anti-natzional!
Foarte bine, Ponta! Sa vedem daca in afara da alba-neagra cu destinele tzarii, kakabine politrucul ilegal si vremelnic chiriash la Cotroceni mai are vreun dram de respect pt. Romania!

Eu cred ca nu...

 

Ponta face show.

Nu tine de el acest lucru. Tokes nu merita din partea Romaniei nimic. Sunt de acord cu retragerea distinctiei dar nu pentru ca Ponta a cerut-o.

 
 

Desteptule....

...cine a cerut, nu Ponta? Basescu doar s-a lalait! Basescu era aliatul lui Tokes, care la ajutat si la alegerile din 2009 si la Referendum! Acum Tokes a sarit calul si Basescu nu la mai putut apara. Asteptam aceasta decizie de la Fiul Ardealului, Boc, (cum se denumea el). Dar Fiul Ardealului era slugoiul lui Base si cum sa-i strice el apele Patronului! Ponta va taia coada pisicii, care era prea lunga....

.

O mișcare politică foarte bună a lui pontosu, l-a băgat pe băse in corzi! Oare cum v-a reacționa? Se știe că bozgorul a ajuns vice cu ajutorul europarlamentarilor portocalii! Brrrrr!

 

 

Si eu care credeam ca de psihiatrie tzine taman acordarea unei

...asemenea distinctzii nemeritate chiar unuia dintre cei mai mari dushmani ai Romaniei!

Si tocmai de catre CE MAI MARE dushman al ei, kakabine securisto-bolshevicul tradator de neam si tzara!
Ca nu degeaba ii zic eu asa.
Asta in timp ce deshteptzii pamintului nu s-au ofuscat cind nemernicul natzional l-a facut euro-parlamentar de Romania pe iredentistul numarul unu al ungurimii natzionale!

Nu va e rushine deloc, nuu?!?

Pai, mai politruc adinc si perpetuu slujitor bassisst, daca-i numai o tinichea de ce nu i-o fi dat una si raposatului coCioaba?
Ca tot era el ... regele feroaselor si neferoaselor???

Nu uita, "eminentza", ca psihiatria este exact pe linia in care minciuna si nemernicia ... violeaza realitatea obiectiva si ADEVARUL!

Da sint sigur ca tu, din Sos. Berceni nr. 8-10, vezi lucrurile astea cu mult mai multa ... detashare...

 

despre unii cetateni..

"..Presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), in urma cu o saptamana, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".
In acest contest as reda cateva puncte prevazute in "legea cetateniei"
In cazul in care Tokes nu este cetatean roman prin nasterea, aceasta i se poate retrage in urmatoarele conditii:
" Art. 24. - Cetătenia romană se poate retrage persoanei care:
a) aflată in străinătate, săvarseste fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului roman sau lezează prestigiul Romaniei;
b) aflată in străinătate, se inrolează in fortele armate ale unui stat cu care Romania a rupt relatiile diplomatice sau cu care este in stare de război;
c) a obtinut cetătenia romană prin mijloace frauduloase.
d) este cunoscută ca avand legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvarsit alte fapte care pun in pericol siguranta natională.
Cetătenia romană nu poate fi retrasă persoanei care a dobandit-o prin nastere.
Art. 25. - Retragerea cetăteniei romane nu produce efecte asupra cetăteniei sotului sau copiilor persoanei căreia i s-a retras cetătenia."
Din p meu dv cam asta as face daca s-ar preta, i-as retrage cetenia d-lui Tokes.
Distinctia i-a fost acordata in anumite conditii care iata ar veni in contradictie cu calitatea de cetatean roman.
Dar un prim pas asta ar fi sa-i retrag cetatenia, apoi eventual si distinctia.
Si-ar pastra-o pe cea maghiara cu drept de rezidenta in Romania, ar fi in felul asta clar motivat sa-ntreprinda orice fel de actiune, declaratie..etc dar nu pe teritoriul Romaniei si pasibil de orice fel de coercitie pt orice actiune ostila Roamniei cat timp isi desfasoara activitatea in Romania.

 

calm baieti

pe Ponta l-a batut in cap soarele din Miami si acum se vad efectele. Parca n-ar avea nimic de lucru cu guvernarea. Dar la Tv, unde guverneaza Ponta, trebuie sa bage ceva in ciocurile deschise ale lihnitului usl-ist. Ar da foc si la casa din calcule politicianiste. Nu va otarati atata, mai periculosi si mai daunatori sunt cei care se ascund in spatele vorbelor de patrioti dar fura pe rupte din averea tarii.

 
 

sunt curios să văd cum va reacționa nepatriotul

și dacă are curajul să-și muște limba cu care la lins pe tokeș și uns la PE. Eu in locul lui i-aș retrage și cetățenia, iar ji vina nu are decat să locuiască in romania ca “***" - adică “om fără patrie".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor