Ponta ii cere in scris lui Basescu retragerea decoratiei lui Tokes (Video)

Joi, 22 August 2013, ora 21:29
3234 citiri
Ponta ii cere in scris lui Basescu retragerea decoratiei lui Tokes (Video)
Foto: Arhiva

Prim-ministrul Victor Ponta ii va trimite, vineri, o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care ii va cere retragerea ordinului Steaua Romaniei acordat europarlamentarului Laszlo Tokes.

"Maine dimineata (vineri - n.red.), ajunge la Cotroceni scrisoarea prin care premierul Victor Ponta cere retragerea ordinului Steaua Romaniei lui Tokes", au declarat surse citat de Mediafax.

Ponta: Maine ii scriu lui Basescu. Contrasemnez retragerea decoratiei lui Tokes

Ulterior, joi seara, Ponta a confirmat informatia si a adaugat: "Am primit solicitarea din partea unor ONG-uri prin care mi se cerea declansarea procedurii".

"M-am adresat presedintelui tarii. Am transmis mai departe, iar din punct de vedere politic, daca presedintele va emite decretul, eu voi contrasemna. Nu voi bloca un asemenea decret. Am contrasemnat inclusiv decrete de retragere a decoratiilor", a declarat Ponta, la B1 Tv.

Premierul anuntase o astfel de scrisoare inca de duminca, pentru ziua de luni.

"Maine o sa-i trimit si lui Basescu o scrisoare sa-i spun ca eu contrasemnez decretul. Am mai contrasemnat, mi-am adus aminte acum, decrete de retragere a unor decoratii si vreau sa-l anunt ca il contrasemnez si pe cel al lui Tokes", a declarat Ponta, duminica seara, la Antena3.

Declaratiile lui Ponta vin dupa ce participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut, printr-o rezolutie, retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu "Steaua Romaniei".

In replica, Tokes si-a exprimat nemultumirea, denuntand actiuni de "instigare" si afirmand ca Romania prezinta "unele semne ale unui regim dictatorial".

"Actiunile de instigare au inceput sa isi faca efectul, Romania prezinta unele semne ale unui regim dictatorial. Nu mai simt nicio onoare pentru ce am luptat la Timisoara. Aceasta propunere mi-a ranit demnitatea umana", a declarat Tokes pentru presa ungara.

Protectoratul Transilvaniei, marul discordiei cu maghiarii

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate. Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei. Laszlo Tokes mai spunea ca Baile Tusnad, unde s-a desfasurat Universitatea de Vara "Balvanyos", reprezinta o zona autonoma a Tinutului Secuiesc.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

"Am inceput din pacate de putina vreme politica de redobandire a romanismului in afara frontierelor. Nu avem in intentiile noastre nimic de genul celor nefericit sustinute din pacate de un cetatean roman care nu-si merita calitatea de cetatean roman. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania sa fie pusa sub protectorat", spunea Basescu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ponta scrisoare Basescu Tokes, #Ponta retragere decoratie Tokes, #Ponta Basescu decoratie Tokes, #Basescu declaratii Tokes, #protectorat Transilvania , #Traian Basescu