Ponta: Ii propun lui Basescu sa demisionam amandoi si sa chemam oamenii la vot

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 20:03
11079 citiri
Ponta: Ii propun lui Basescu sa demisionam amandoi si sa chemam oamenii la vot
Foto: Antena 3

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca o varianta pentru "intoarcerea la cetatean" este o demisie comuna a presedintelui si a premierului.

"Problema cu suspendarea lui Traian Basescu e daca ne lasa CCR se ajunge sa ii intrebam pe cetateni. Eu am o alta propunere: sa demisionam amandoi, sa mergem la oameni sa vedem ce spun. In mod onest si sincer, putem sa avem o alta cale sa ne intoarcem la oameni: o demisie comuna", a spus Ponta, la Antena 3.

Intrebat de moderatorul emisiunii daca vorbeste de anticipate, Ponta a raspuns: "Oamenii trebuie chemati la vot, pentru ca presedintele trebuie sa inteleaga ca, dupa opt ani, puterea nu este a sa, este a aceluia pe care il vor oamenii".

Dupa un ragaz de cateva minute de pauza publicitara, Ponta a reiterat ideea unei demisii comune.

"Vine un moment, dupa opt ani si jumatate in care trebuie sa intelegi ca puterea nu este doar a ta, puterea este a celor pe care ii vor oamenii. Te-au ales in 2004, te-au ales din nou in 2009, nu mai vorbim cum si cate institutii au fost implicate atunci.

Basescu, despre posibilitatea de a-si scurta mandatul in schimbul revizuirii Constitutiei

Acum oamenii nu il mai vor pe Traian Basescu. Presedintele e in situatia 'daca voi nu ma vreti, eu tot nu plec, eu stau aici si ii distrug pe toti cei care nu sunt de acord cu mine'. Ori asta nu va functiona", a continuat liderul PSD.

Premierul a precizat ca este pregatit sa faca, oficial, propunerea unei duble demisii.

"Din punctul meu de vedere, daca presedintele accepta, putem amandoi sa ne punem demisia pe masa si sa mergem ca oamenii sa decida prin vot. Alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate", a justificat liderul USL.

Ponta a adaugat ca, din punctul lui de vedere, Traian Basescu ar putea sa candideze din nou la prezidentiale.

"Eu l-as lasa si sa candideze. Nu intra in turul doi. O sa il vedeti pe Dan Diaconescu in turul doi. Daca nu castiga Antonescu din primul tur, ceea ce eu cred ca se va intampla", a adaugat seful PSD.

Demisia lui Basescu, rupta de Ponta

Atentionat, duminica seara, ca seful statului a mai declarat ca va demisiona daca se accepta modificarea Constitutiei, premierul a apreciat ca, pentru Traian Basescu, "orice intelegere dureaza doar cinci minute".

Prim-ministrul a precizat ca, daca presedintele nu accepta varianta demisiei, va solicita Parlamentului ca, "incet-incet, sa rezolve" toate problemele dintre Guvern si Presedintie.

Basescu, dispus sa demisioneze: Vezi ce le scrie liderilor USL

Totusi, Traian Basescu a trimis, la inceputul lunii aprilie, cate o scrisoare celor trei presedinti ai USL in care le solicita sa aiba in vedere intentia sa de a renunta la doi ani de mandat, in schimbul respectarii rezultatelor referendumului din 2009.

In scrisoarea adresata lui Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, Traian Basescu le cerea acestora sa aiba in vedere posibilitatea ca partidele lor sa participe la revizuirea Constitutiei in sensul dorit de romani, aratandu-se dispus sa demisioneze astfel incat in luna noiembrie sa aiba loc simultan alegeri parlamentare si prezidentiale.

O zi mai tarziu, Ponta, a rupt, pe scena Congresului USL, scrisoarea pe care a trimis-o presedintele Traian Basescu.

Ponta rupe scrisoarea de la Basescu pe scena Congresului PSD

"Acesta este raspunsul nostru la scrisoarea sa. Basescu a incercat sa ne faca ordinea de zi a congresului. Ne-a trimis o scrisoare cu o propunere. N-am citit-o. Am crezut ca este demisia sa. Dar nu a fost. In consecinta, acesta este raspunsul nostru la scrisoare", a spus Ponta la acea vreme, in timp ce rupea scrisoarea, in aplauzele colegilor sai de partid.

De altfel, seful statului a declarat de mai multe ori in ultimul an ca este dispus sa renunte la o parte din mandatul sau in schimbul revizuirii Constitutiei in sensul dorit de romani. De exemplu, atunci cand a trimis proiectul de revizuire la Parlament, el le-a propus liderilor partidelor politice acest lucru, spunand ca poate fi un "subiect de negociere".

De asemenea, intr-o emisiune de televiziune din vara anului trecut, Traian Basescu a declarat: "Daca ei revizuiesc Constitutia si suprapun mandatele, renunt la atat cat e nevoie. Sa fie alegerile in noiembrie 2012!(...) Renunt si la mai mult de un an, numai sa se revizuiasca Constitutia si sa se suprapuna mandatele".

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...