Ponta ii scrie lui Basescu: Va rog sa promulgati Legea referendumului

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 21:07
3990 citiri
Ponta ii scrie lui Basescu: Va rog sa promulgati Legea referendumului
Foto: Gov.ro

Prim-ministrul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care ii cere promulgarea Legii nr. 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului.

"Avand in vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curtii Constitutionale, publicata ieri (miercuri - n.red.), cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care se resping obiectiile de neconstitutionalitate pe care le-ati formulat, va rog sa promulgati cu celeritate legea, pentru a intra cat mai rapid in vigoare", noteaza Victor Ponta, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Referendum cu 30%, doar in decembrie 2014 - planurile USL, date peste cap?

Curtea Constitutionala a Romaniei a dat publicitatii, joi, motivarea deciziei prin care pragul de prezenta pentru validarea unui referendum coboara la 30%, asa cum decisese majoritatea USL din Parlament, in ciuda sesizarii presedintelui Traian Basescu.

Astfel, seful statului are la dispozitie 10 zile pentru a promulga aceasta lege, iar el a precizat deja ca o va face abia in ultima zi, ceea ce inseamna 14 decembrie. Cu cele 3 zile de care e nevoie pentru a intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, inseamna ca data de la care legea e operationala devine 17 decembrie.

Ponta, despre amanarea promulgarii Legii referendumului: Sicane, ambitie personala, calcule politice marunte

Premierul continua, afirmand ca, dupa decizia CCR, "nu mai exista nici un motiv si nu mai aveti la dispozitie nici un subterfugiu legal in spatele caruia sa va puteti ascunde, in intentia explicita de a bloca aplicarea sa".

"Au trecut deja aproape 7 luni de cand tergiversati promulgarea acestei legi, in ciuda faptului ca, in doua randuri, Curtea Constitutionala a respins sesizarile facute cu privire la aceasta lege.

(...) Va solicit ca, prin aceasta promulgare cat mai rapida, sa demonstrati ca toate aceste sicane puse Guvernului si majoritatii de 70% a USL din Parlamentul Romaniei nu reprezinta doar ambitia dvs. personala si calcule politice marunte, ce tin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amanari si sicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarata constitutionala in doua randuri", a precizat presedintele PSD.

Acesta a amintit ca modificarile la Legea referendumului au fost adoptate pentru prima data pe 29 mai, de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz. Apoi au venit completarile CCR, pe 26 iunie, care au fost incluse in lege, dupa ce s-a respins ca neintemeiata prima obiectie de neconstitutionalitate, formulata de 83 de deputati din partidele de opozitie.

Pe 9 septembrie, deputatii au respins cererea de reexaminare transmisa de presedinte, iar pe 20 septembrie Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala, care a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior si, pe 14 noiembrie a transmis decizia in care respinge obiectiile sefului statului ca fiind neintemeiate, a mai explicat Victor Ponta.

"Din motivare, retin faptul ca, in mai multe randuri (spre exemplu, la paginile 17, 18, 19), se arata ca legea 'a mai fost supusa controlului de constitutionalitate in raport de critici similare celor formulate in prezenta cauza', si ca decizia din iunie a Curtii 'a respins ca neintemeiate respectivele critici'. Curtea constata explicit faptul ca dvs. ati contestat legea pe o problematica similara celei ce formase obiectul controlului de constitutionalitate in vara", a mai afirmat prim-ministrul.

Basescu: Ponta este profund corupt. A luat 2.800 de hectare de pamant

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, joi seara, daca va astepta cele 10 zile legale, dupa ce CCR a publicat motivarea pe Legea referendumului.

"Categoric, da. Pe 14 seara imi expira termenul. La cabinet la mine a intrat pe data de 5 decembrie, dimineata", a explicat Traian Basescu.

Pragul la referendum ramane 30% - CCR a respins solicitarea lui Basescu

Curtea Constitutionala a respins, pe 14 noiembrie, sesizarea presedintelui Traian Basescu cu privire la Legea referendumului. In aceste conditii, pragul de participare la referendum necesar pentru ca acesta sa fie declarat valabil s-a redus de la 50% la 30%.

Noua lege a referendumului a fost modificata de USL in aceasta primavara, dupa evenimentele de anul trecut, cand presedintele Traian Basescu nu a putut fi demis pentru ca nu s-au prezentat la urne 50% plus 1 din numarul total al alegatorilor inscrisi in liste.

F.N.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Victor Ponta scrisoare Traian Basescu, #Ponta Basescu scrisoare Lege referendum, #Ponta Basescu promulgare lege referendum, #Basescu Lege referendum , #Traian Basescu