Ponta il reclama iar pe Basescu la CCR

Marti, 24 Iunie 2014, ora 12:11
13027 citiri
Ponta il reclama iar pe Basescu la CCR
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a sesizat din nou Curtea Constitutionala, reclamand un conflict institutional cu presedintia, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca el va reprezenta Romania la Consiliul European din aceasta saptamana.

Victor Ponta ii solicitase presedintelui sa ii dea lui mandat de reprezentare, dar presedintele a refuzat.

Seful Executivului a adresat o solicitare similara si in iunie 2012, dar Curtea Constitutionala i-a dat atunci dreptate presedintelui, judecatorii apreciind ca seful statului este cel care trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul European, conform Constitutiei, el putand insa sa il mandateze pe premier, daca doreste.

In noua sesizare depusa la CCR, premierul il acuza pe seful statului ca isi aroga atributii ale Guvernului.

De asemenea, in scrisoarea adresata CCR, premierul nu contesta dreptul presedintelui de a reprezenta Romania, ci modul "discretionar si arbitrar" in care seful statului a luat aceasta decizie, refuzand sa colaboreze cu Guvernul si Parlamentul, fara sa ceara elemente de mandat si fara sa se consulte cu aceste institutii.

Victor Ponta solicita CCR sa constate ca in acest caz particular presedintele trebuia sa ii delege atributiile de reprezentare a tarii, pentru ca problemele de pe agenda tin in totalitate de atributiile Guvernului.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca a discutat "institutional" cu presedintele Traian Basescu si acesta a refuzat sa ii dea mandat de reprezentare la reuniunea Consiliului European care are loc in aceasta saptamana.

"Din pacate, Romania are o pozitie foarte slaba, nominalizarea viitorului comisar european o face guvernul, dar eu nu pot sa particip si oficial (...) Presedintele Romaniei, joi, cand va merge la Bruxelles, nu il intreaba nimeni nimic, ca nu il considera nimeni un partener.

Viitoarea Comisie Europeana isi incepe activitatea in noiembrie, cand dansul isi termina mandatul. (...) Toti liderii europeni stiu in ce situatie politica se afla presedintele tarii. Imi pare rau ca orgoliul il impiedica sa se gandeasca la ce e mai bine pentru tara", a declarat Ponta, spunand ca si-a dorit un "acord" cu presedintele, dar "nu a fost posibil".

Ponta a discutat cu Basescu - Cine reprezinta Romania la Consiliul European de joi

In replica, presedintele Traian Basescu a sustinut,luni seara, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care a reamintit ca prevederile Constitutiei sunt clare in aceasta privinta, iar Curtea Constitutionala a dat o decizie in 2012, in care a statuat faptul ca presedintele reprezinta Romania la Consiliul European.

"Presedintele Romaniei nu are nevoie in mod legal de mandat de la primul-ministru. Nici macar nu poate functiona asa ierarhia in stat. Ceea ce am facut in practica dintotdeauna a fost sa iau punct de vedere al Guvernului aprobat de primul-ministru. In acest sens, il informez si pe domnul prim-ministru ca pe data de 19 iunie Ministerului de Externe i-a fost adresata o scrisoare in care i se solicita punctul de vedere al Guvernului pe toata tematica de dezbatere a Consiliului European.

Acest punct de vedere al Guvernului trebuie aprobat de primul-ministru, in asa fel incat, in cazul in care presedintele ar putea avea puncte de vedere diferite de cele ale Guvernului sa le putem armoniza inainte de plecarea la Consiliul European. Dar, repet, mandatul Guvernului nu este imperativ pentru presedinte. De altfel, si ordinea de zi este una pe care datorita mandatului lung pe care l-am avut pana acum o cunosc foarte bine, insa ar fi trebuit respectata procedura interna sau trebuie respectata, aceea prin care Guvernul isi trimite punctele de vedere pe toate tematicile care vor fi abordate la Consiliul European. Cel putin pana acum asa s-a facut", a explicat presedintele.

Basescu, despre Consiliul European: Nu-i dau mandat lui Ponta, fac fata mai bine tematicii (Video)

Liderii europeni se vor reuni, joi, la Bruxelles, pentru a lua primele decizii importante legate de viitorul UE dupa alegerile europarlamentare care au avut loc in urma cu exact o luna. Se va discuta despre viitorul presedinte al Comisiei Europene si portofoliile pe care le vor primi statele membre, despre viitorul presedinte al Consiliului European, dar si despre prioritatile din programul 2014-2019.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...
Comentarii