Ponta la Bruxelles, o victorie cat un dezastru (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 13:36
7148 citiri

Victor Ponta a reusit sa ajunga la summitul european de la Bruxelles inaintea sau in locul lui Traian Basescu. Nici nu mai stii cum sa formulezi, ca sa integrezi realitatea mai corect.

Ca pentru asta a calcat in picioare decizia Curtii Constitutionale, i-a atacat pe judecatorii CCR, si-a dat singur mandat pentru Consiliul European si a amenintat ca il suspenda pe presedinte, pentru ca apoi sa-i ceara totusi o scrisoare si mandat, chiar nu mai conteaza. Oficialii de la Bruxelles l-au primit cu bratele deschise.

Politicosi ca de obicei, liderii europeni s-au comportat ca si cum Victor Ponta ar fi ajuns cu acte in regula acolo. Si e normal sa fie asa. Ei doar constata si accepta o decizie care se presupune a fi luata in cadrul legal si legitim in tara. Ca premierul a fortat nota, ca nu s-a dat in laturi de la nimic pentru a-i lua fata presedintelui face parte din jocul pentru acapararea totala a puterii.

Poti intelege pana la urma. Si Traian Basescu a marait la judecatorii Curtii Constitutionale cand nu i-a convenit, si presedintele a numit CCR o institutie "penibila" ale carei decizii le-a considerat optionale.

Nu ma astept ca fanaticii din tabara care astazi tipa ca vine lovitura de stat a lui Ponta peste ei sa accepte adevarul si sa isi recunoasca greselile gresitilor lor. Nu ma astept nici macar la o privire detasata care sa admita ca, intr-o astfel de tara cu asemenea institutii si inclinatii despotice ale politicienilor, e infinit mai bine ca sa existe in permanenta o contra-forta care sa echilibreze raportul dintre principalele puteri.

Or, ceea ce vedem astazi este tocmai dorinta irationala a ambelor tabere de a o desfiinta total si definitiv pe cealalta.

Din pacate, nici suporterii celor doua tabere nu se pot desprinde de mentalitatea de smardoi de cartier - ei atata stiu, atata spun: sa moara Ponta, sa crape Basescu, sariti e lovitura sau, dupa caz, dictatura. Nimanui nu-i trece prin cap ca o astfel de echilibrare a fortelor si puterilor ar fi ideala tocmai pentru ca in intrecerea lor s-ar supraveghea reciproc in cel mai eficient mod cu putinta.

Nicio militie cosmica nu ar reusi sa il faca atent pe Basescu la mutarile sale cum il face noua majoritate parlamentara. Asa cum nimic nu-l va mai tine in frau pe Ponta in viitor asa cum il tine astazi frica de serviciile lui Basescu si de viitoarele alegeri parlamentare.

Desigur, orbiti sunt in primul rand chiar ei, personajele principale ale povestii cu iz oriental. O lupta pentru supravietuire care nu stie sa fie purtata si in sistem de coabitare, ci doar de exterminare. Ce-i drept pentru a trai intr-un armistitiu nu iti trebuie musai doar inteligenta, ci mai ai nevoie si de o oarecare experienta care sa te invete ca exista viata si dupa politica. De fapt, viata incepe abia dupa politica. Si pentru ca nu inteleg acest adevar minimal, transforma totul intr-un ridicol fara margini.

Asa am ajuns sa auzim ca presedintele ar putea fi suspendat pentru ca s-ar fi putut supune deciziei CCR si ca un premier cocosat de acuzatii extrem de grave de plagiat se bate ca sa ajunga sa se expuna privirilor si intrebarilor (poate) intemeiate ale liderilor si presei europene.

Credeti ca e suficient? Ei bine, nu. Ridicolul suprem e ca noi toti ne comportam ca si cum ar conta cine merge la Consiliul European, cand in realitate ar fi putut sa se duca oricare dintre coloneii Armatei romane de prin presa, tot aia ar fi fost.

Cat despre suspendarea presedintelui, USL-ului cred ca i s-a urat cu binele. In acest moment, o astfel de actiune nu va face decat sa intareasca atat pe Traian Basescu, cat si partidul sau. Daca nu cred si au nevoie de demonstratie, sa o declanseze maine.

Altfel, Victor Ponta, fiind condamnat sa nu demisioneze (din motive evidente), este damnat si sa piarda procente pana in momentul in care plagiatul ii va face felul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta Consiliul European, #Ponta plagiat doctorat, #Ponta summit european Bruxelles , #Traian Basescu