Ponta: Nu are rost sa-l invat pe Basescu cum e cu somajul. Domnule Voinea, poate ii predati un curs

Marti, 27 August 2013, ora 18:01
3152 citiri
Ponta: Nu are rost sa-l invat pe Basescu cum e cu somajul. Domnule Voinea, poate ii predati un curs
Foto: B1 TV

Numarul somerilor a scazut cu peste 50.000 in primele sase luni ale anului, a declarat premierul Victor Ponta, raspunzandu-i astfel presedintelui Traian Basescu, care atentionase anterior ca somajul este in crestere in Romania.

"La sfarsitul semestrului I, au intrat in somaj 333.000 persoane, au iesit din somaj 389.000 de persoane, deci mai putin cu 56.000 de persoane fata de inceputul semestrului. Nu are rost sa-l invat pe domnul presedinte cum e cu ESA (European System of Accounts - n.red.). Domnule Voinea (Liviu Voinea - ministrul delegat pentru Buget - n.red.), poate ii predati un curs cand mai iese la televizor, macar sa invete termenii inainte de a vorbi de lucruri serioase.

Insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa ramanem concentrati pe toate proiectele economice, pe ceea ce este important in crearea locurilor de munca", a spus Ponta inainte de sedinta de guvern de marti.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca somajul se apropie de un prag de 8% pe masuratori ESA (somajul calculat dupa standardele Uniunii Europene), fata de doar 6,7%, cat era in momentul in care USL a preluat guvernarea.

Traian Basescu: Somajul este in crestere. In iulie va ajunge la 8% (Video)

Somajul ESA se calculeaza pe baza datelor culese din anchetele facute in gospodarii si include si persoanele care nu lucreaza, insa nu sunt nici inscrise la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Ministrul Muncii: Rata somajului a inceput sa scada

"Este posibil ca in luna iulie somajul sa creasca si pe aceasta metoda (ESA - n.red.) asa cum a crescut si somajul pe care il urmareste agentia noastra de somaj (ANOFM - n.red.), pentru ca in lunile iunie si iulie se inscriu la somaj toti absolventii care nu si-au luat Bac-ul si bineinteles ca nici nu-si gasesc a doua zi un loc de munca.

Daca rata somajului a fost 7,6% in iunie, este posibil ca in luna iulie, cu intrarea a circa 40.000 tineri absolventi in somaj, sa creasca putin, dar va spun ca din august a inceput sa scada pentru ca au si inceput sa creasca angajarile. 1.000 de absolventi au fost incadrati", a afirmat Mariana Campeanu, potrivit Realitatea TV.

Ministrul Muncii il contrazice pe Basescu: Somajul era mai mare in 2010

Rata Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), este calculata doar pe baza declaratiilor facute de someri la agentiile pentru ocupare. Rata ANOFM a fost de 4,96% in luna iunie, ceea ce inseaman ca numarul somerilor a fost 438.110.

Despre Republica Moldova, CFR Marfa si ariile protejate

De asemenea, premierul a reiterat ideea trecerii de la "vorbe frumoase si gogosi fara numar" la fapte in ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova.

In alta ordine de idei, Victor Ponta i-a comunicat noului ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, ca saptamana viitoare trebuie sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa, urmand sa supravegheze modul de aplicare.

Ponta: Contractul de privatizare a CFR Marfa ar putea fi semnat luni

Premierul i-a mai cerut ministrului Mediului sa nu adopte inca niciun act privind ariile protejate, pentru a discuta cu ONG-uriel interesate.

Ponta i-a mai anuntat pe ministri ca de luni revin la lucru parlamentarii si trebuie sa urmareasca stadiul in care se afla proiectele depuse.

In ceea ce priveste fondurile europene, prim-ministrul a subliniat ca ultimul program care trebuie deblocat este POS CCE, urmand sa fie deblocat in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Ponta Basescu somaj , #Traian Basescu