Ponta sapa o gaura neagra, iar noi vom plati pentru ca el s-o astupe (Opinii)

Marti, 15 Iulie 2014, ora 11:18
5991 citiri
Ponta sapa o gaura neagra, iar noi vom plati pentru ca el s-o astupe (Opinii)

Inregistrarea facuta la Presedintie privind consultarile dintre Traian Basescu si Victor Ponta au avut darul sa puncteze adevarata dimensiune a problemei: cele 5% reducere CAS servite de Guvern angajatorilor, ca pe tava, ar putea duce la un gauroi total de 11 miliarde in bugetul Romaniei, din care 5 miliarde sunt numai recenta bomboana pe coliva.

Imaginile video arata un presedinte ingrijorat, un premier care da din umeri nevinovat si un ministru al Finantelor Publice care isi joaca rolul cam ca in filmele mute, inacceptabil pentru o distinsa doamna cu un impresionant palmares in CV.

Pe seama respectivelor miliarde, sunt destule angarale, dar cele mai periclitate raman pensiile, intrucat pensionarii sunt vulnerabili prin natura lucrurilor.

Ei starnesc compasiune, solidaritate sociala (vorba vine!), isi dau votul in campanie, dar nu fac greva, nu se blocheaza in subteran, nu opresc trenurile, iar la proteste sunt mai degraba galagiosi decat numerosi.

Ca urmare, au toate sansele sa fie buni de plata, atunci cand va ajunge cutitul la os, iar Ponta, sau altul care va veni in loc, va descoperi ca sacul e gol tocmai la capitolul pensii, ceea ce stim de pe acum.

Nu pun in discutie pretinsul ton badaranesc la care se refera premierul in mod marlanesc, dar mi se pare ca de randul acesta presedintele ar cam avea dreptate sa se intrebe de unde mai scoatem alte 5 miliarde, dupa ce si asa dam din colt in colt cu niste 6 miliarde, deja aflate in carca?

Intrebarea fiind retorica, e normal ca raspunsul premierului sa fie smecheresc: nu-i treaba mea, intrebati Parlamentul, care a votat legea.

Ma intreb daca domnul Ponta e chiar dus cu pluta sau pur si simplu sta prost cu logica si scapa din vedere faptul ca legea a facut-o Guvernul, iar coalitia de guvernamant condusa tot de dansul tine in mana sa bagheta cu care dirijeaza orchestra Parlamentului, ca sa voteze asa cum o indeamna constiinta, adica in unanimitate.

Cu alte cuvinte, daca ar observa si dansul ce vede toata lumea, ca pesedintele, cu toate belelele sale incontestabile, aici a gandit corect, ar recunoaste ca tine numai de el, sa intoarca bagheta altfel, iar Parlamentul sa voteze alta uvertura.

Si ma indoiesc ca domnul Victor Ponta tot n-a inteles logica simpla a presedintelui, intelegand numai propria sa logica, cea fara nicio logica.

Asa stand lucrurile, e de mirare de ce s-a prezentat premierul insotit de ministrul Finantelor Publice, pentru ca acesta sa ofere argumente pe care nu le-a oferit, sa dea explicatii pe care nu le-a dat, sa prezinte cifre pe care nu le-a prezentat si numai sa clatine din cap, sustinandu-l pe premier, care de altfel n-a sustinut nimic.

Pare subtirica de tot ideea ca scaderea CAS duce la reinvestirea capitalului pentru crearea locurilor de munca, cand il auzi pe presedinte cum aminteste de uriasele fonduri europene, care stau nefolosite si ar putea da de lucru la cohorte de amatori, daca suntem in stare. Dar nu suntem.

Ar fi o minune ca investitorilor nostri sa li se aprinda calcaiele si sa reinvesteasca in draci banii picati cu de-a moaca in buzunarul lor din drepturile pensionarilor, in loc sa-i puna la tescherea sau sa-i faca praf pe niste meleaguri exotice greu de reperat chiar si harta.

Era deci normal sa se intample ceea ce s-a intmplat: in controversa aprinsa dintre presedinte si premier, n-a castigat presedintele, cu toate argumentele sale. A castigat Voiculescu, care nici n-a fost de fata.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...