Basescu vrea negociere, Ponta insista pe veto - Parlamentul a adoptat o rezolutie

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 15:18
9070 citiri
Basescu vrea negociere, Ponta insista pe veto - Parlamentul a adoptat o rezolutie
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta s-a adresesat, marti, plenului reunit al Parlamentului pe tema pozitiei Romaniei fata de bugetul Uniunii Europene.

Interventia premierului, planificata pentru ora 13:00, a intarziat, pe motiv ca, in paralel, presedintele Traian Basescu sustinea o conferinta de presa la Palatul Cotroceni pe aceeasi tema.

Desi PDL a anuntat ca boicoteaza sedinta plenului, a avut totusi un reprezentant in persoana prim-vicepresedintelui Cezar Preda, care a luat cuvantul la tribuna dupa discursul lui Ponta, rejucand cartea "cum sa reprezinte tara un plagiator".

In finalul sedintei, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat, cu larga majoritate, o rezolutie cu privire la interesele Romaniei in ce priveste negocierea noului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante declaratii si evenimente din Parlament:

15:07 - Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor Mircea Toader a afirmat ca in opinia sa este "incorect" faptul ca parlamentarii USL au elaborat textul Rezolutiei fara a consulta si grupurile parlamentarilor PDL.

15:00 - "Parlamentul Romaniei considera ca Romania trebuie sa continue sa promoveze obtinerea unor alocari importante pentru politica de coeziune si pentru politica agricola comuna in cadrul negocierilor pentru viitorul bugetar al Uniunii Europene 2014-2020. Parlamentul Romaniei sustine propunerile formulate pentru viitorul exercitiu bugetar al UE de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care raspund obiectivelor urmarite de Romania in ce priveste politica de coeziune si cea agricola comuna", se arata in textul Rezolutiei, citita de liderul grupului deputatilor PSD Marian Neacsu.

14:50 - "Eu nu cred ca se va lua o decizie la acest Consiliu. Va fi o discutie si se vor relua intalnirile. Romania in momentul de fata trebuie sa fie foarte ferma, pentru ca dupa aia sa mai poata lasa de la ea", a declarat Laszlo Borbely, invitat la B1 Tv.

14:33 - Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat, in sedinta de marti, cu larga majoritate, o Rezolutie cu privire la interesele Romaniei in ce priveste negocierea noului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.

14:27 - Cat despre declaratiile sefului statului potrivit carora el va reprezenta tara la Consiliul European pentru ca are "un potential mai bun decat Ponta" si poate "servi interesele Romaniei mai bine", seful Executivului a spus doar "sa fie sanatos, sa avem toti potential".

14:25 - "Nu ma intereseaza ce-a zis dl. presedinte Basescu, eu mi-am facut datoria in a informa cetatenii Romaniei de ce se intampla la Bruxelles si o sa informez mereu asupra deciziilor importante care privesc viata fiecarui roman in parte", a spus Ponta.

14:24 - Premierul Victor Ponta face declaratii pe holurile Parlamentului.

14:23 - "Va felicit si va multumesc, dl. prim ministru pentru gestul pe care il doresc asezat ca o traditie, indiferent cine va fi in Guvern sau in Opozitie. Aceasta sedinta trebuie sa fie tinuta minte, asa sa ne ajute Dumnezeu", si-a incheiat presedintele Senatului discursul sustinut in fata parlamentarilor.

14:22 - "Fie ca ceea ce s-a intamplat astazi, in ultima sedinta a acestei legislaturi, sa se aseze in practica politica romaneasca, ca o traditie. Multi dintre noi sunt parlamentari de multa vreme, eu unul am implinit 20 de ani, ceea ce este enorm. Oricare dintre noi poate fi contestat, criticat, oricare dintre deciziile noastre poate fi contestata. Dar trebuie sa intelegem ca institutia parlamentara este miezul unei democratii", a spus Antonescu, adaugand ca cine dispretuieste Parlamentul dispretuieste si democratia.

14:18 - Presedintele Senatului Crin Antonescu a luat cuvantul de la tribuna Parlamentului.

14:15 - A luat cuvantul liderul grupului deputatilor PSD, Marian Neacsu.

14:00 - Din partea UDMR vorbeste fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely.

13:59 - "Afirmatii impotriva UE, a liderilor UE, risca sa ne puna in postura unei tari frustrate si marginalizate, care nu a inteles mecanismele de functionare ale UE", continua Tariceanu, mentionand ca trebuie sa avem conexiuni cu prieteni si aliati puternici, iar relatiile sa fie facute cu "calm si rabdare".

"Daca vrem ca Europa sa ne respecte, trebuie sa ne respectam pe noi cu argumente puternice, nu ca in ziua de astazi", a adaugat liberalul.

13:55 - Vorbeste fostul premier Calin Popescu Tariceanu: "Important e sa constientizam situatia in care suntem si sa gasim un acord, bineinteles impreuna cu Uniunea Europeana", a mentionat liberalul.

13:45 - "Poate ne explica Victor Ponta cum poate fi reprezentata Romania de un plagiator, de ministri incompatibili. (...) Domnul Ponta, domnule Antonescu, aveti o tara de guvernat. Domnul Hasotti si-a facut timp in lupta cu justitia si a venit aici. Domnul Ponta, trebuia sa cereti demisia fiecarui ministru incompatibil sau care se baga in problemele justitie. Absenta PDL este un protest fata de toti cei care vor sa isi subordoneze justitia, sa ne scoata din UE", a mai declarat Preda.

13:39 - La tribuna vorbeste Cezar Preda. "O alinata care regreta la Bistrita intrarea in UE nu este capabila sa prezinte bugetul Romaniei pentru 2013, dar vrea sa negocieze cu UE. De fapt, avem de-a face cu un eveniment de campanie al USL, prin care alianta vrea sa isi mascheze incomptenta", a spus democrat-liberalul.

13:37 - Victor Ponta si-a incheiat declaratia, mentionand ca "Subiectul este mai important decat un conflict intern in campania electorala".

"Ma despart de presedintele Romaniei cand spun ca interesul national nu poate fi negociat si supus unui compromis. Ma consider responsabil", a mai spus Ponta.

13:36 - "Din pacate, dincolo de aceasta propunere pe care Guvernul o sustine exista o alta propunere a presedintelui Consiliului European care prevede a scadere a fondurilor pentru agricultura, ci si noi conditii care pentru Romania vor avea ca efect reducerea capacitatii de a absorbi aceste fonduri. Reducerea cofinantarii de la 85% la 75%, in plus pentru bugetul Romaniei - 6 miliarde de euro, trecerea TVA in categoria neeligibilitatii ceea ce inseamna pentru buget 12 miliarde de euro, reducerea avansurilor de la 7% la 2%. Aceste cifre trebuiau explicate de Guvern si presedinte, de cei care doreau sa prezinte Romania, sa spuna care este efectul asupra romanilor", a continuat Victor Ponta.

13:35 - "Guvernul a intocmit documentatia necesara si a prezentat propriile asteptari si sume ce trebuie alocate in perioada 2014- 2020. Presedintele Barosso a prezentat o propunere pe care Guvernul Romaniei a considerat-o o propunere corecta, a primit sprijinul Parlamentului European", a mai spus Ponta.

13:34 - "Programul operational sectorial Transport - acesta a fost trecut in procedura de corectii financiare si suspendare, DLAF a constatat grave abateri de la legislatie intr-un tronson al autostrazii Nadlac - Arad si a sesizat DNA. I-as fi inmanat acest document senatoarei Anca Boagiu", a acuzat Ponta.

13:33 - Conform premierului, valoarea corectiilor financiare pentru neregulile financiare in perioada 2009 - 2012 este de 600 de milioane de euro.

13:32 - "Platile in agricultura sunt de 100%. Platile din politica coeziune - din 20 de miliarde de euro, au fost primite de Romania peste 4 miliarde de euro, 20%. In luna mai, procentul era sub 10%. Gradul de absorbtie pentru politica de coeziune trebuie sa depaseasca 60%", continua Victor Ponta.

13:29 - "Informarea este procedura standard in toate statele de drept din UE. Fiecare premeir dsau presedinte informeaza si cere sprijinul Parlamentului national. Este ceea ce face cancelarul german, este ceea ce se intampla in Parlamentul portughez. Nimeni nu participa la Consiliul European reprezentandu-se doar pe sine", a mai declarat premierul Ponta.

13:25 - "Consider ca principalele elemente referitoare la pozitia Romaniei nu sunt secrete. Nu sunt apanajul unui singur om atata timp cat efectele se vor reflecta asupra fiecarui roman. Nu cred ca 20 de milioane de romani nu au capacitatea de a intelege ce intelege un singur om. E datoria Guvernului sa va informam", a adaugat Victor Ponta.

13:22 - "Consider ca este dreptul si datoria fiecarui parlamentar din aceasta tara sa cunoasca aceste elemente, sa le sprijine sau sa le critice si sa poata sa-si indeplineasca datoria de a-si reprezenta alegatorii", a declarat Victor Ponta.

13:19 - A inceput declaratia lui Victor Ponta din Parlament. Parlamentarii PDL nu participa la sedinta.

13:08 - Traian Basescu raspunde acuzatiilor pe care i le-a adus, luni, Victor Ponta.

"Este o dezinformare ticaloasa ca presedintele are datorii la cei care l-au sustinut in vara. Nu am datorii la nimeni. Nu l-au sustinut pe Traian Basescu, au sustinut statul de drept. (...) A mai fost o suspendare in 2007 si nu a fost nicio reactie. Dar atunci s-au respectat procedurile, s-au respectat legile. Deci usor cu afirmatia ca a fost aparat Basescu si are plati de facut. Si daca as fi fost aparat eu si tot nu as fi considerat ca am datorii", a replicat Traian Basescu.

13:00 - Discursul premierului, programat pentru ora 13:00, intarzie. Traian Basescu isi continua declaratiile de la Cotroceni.

13:03 - "Inteleg ca azi (marti - n.red.) se reuneste Parlamentul. As face publica o rugaminte catre parlamentari si premier, sa aiba in atentie faptul ca sunt in plin proces de negociere premergator sosirii la Bruxelles si semnalele divergente pot crea confuzie care va fi in defavoarea noastra. Pentru ca atunci cand se constata semnale divergente intre premier si presedinte, membrii Consiliului vor avea dubii - care va fi reactia Romaniei dupa terminarea Consiliului", a completat Traian Basescu.

12:58 - Declaratiile presedintelui continua: - "De ce merge Basescu si nu Ponta? Este un moment dificil. Nimeni nu este multumit. As fi considerat ca nu mi-am facut atributiile si mi-as fi pasat responsabilitatile catre premier. Stiu ca am potential mult mai bun decat premierul Victor Ponta si as reprezenta interesele Romaniei mai bine ca el", a apreciat Basescu.

12:54 - "Romania, cea de-a sapte tara ca marime din UE, are capacitate de negociere. Personal, sustin ca interesul Romaniei e sa negocieze, nu sa plece de la Bucuresti cu ideea unui veto. Fortarea pe ideea unui veto daca nu-i ca noi arata si incapacitatea de a-ti forma aliante in Consiliu, insa Romania nu a fost niciodata in aceasta situatie si sper sa nici nu fie", a mai afirmat Traian Basescu.

12:52 - Traian Basescu accentueaza ca "interesul Romaniei este sa negocieze bugetul 2014-2020".

"Daca plecam cu ideea de veto si-l si anuntam, suntem in afara negocierilor, va rog sa intelegeti. Repet: suntem in afara negocierilor, nu ne mai cauta nimeni, si vor vedea la urma daca ne asumam veto-ul. Nu suntem singurii in cautare de aliati, si altii au nevoie de sustinerea noastra", a spus seful statului.

12:49 - "Acel buget lansat de presedintele Comisiei nu mai este subiect de discutie datorita pozitiei donatorilor. Unii au cerut reducere 80 de miliarde de euro, altii 100 de miliarde, altii 200. Avand in vedere pozitia donatorilor, presedintele Consiliului European, van Rompuy, a luat initiativa sa puna pe masa un buget plecand de la reducerea de 80 de miliarde. Acum sunt donatori care vor reducerea bugetului UE cu 100 de miliarde", a adaugat Basescu.

12:44 - "Coeziunea: s-au facut propuneri legate de penalizarea Romaniei. Am transmis ca nu acceptam sa stam decat in regulamente. Mai sunt lucruri, precum cofinantarea - acum de 85%. Unele state cer 75%. Eu am obtinut 90%. Prefinantarile - acum 2%. Eu am obtinut pana la 9%", a completat Traian Basescu.

12:37 - Presedintele Traian Basescu face declaratii de presa: "E obligatia mea sa fac unele clarificari privind negocierile pe bugetul UE. In primul rind, discutam de o situatie de negociere extrem de complexa, care nu poate fi lasata doar pentru momentul prezentei la Bruxelles. Acum, ma aflu intr-un proces de corelare a pozitiei noastre".

Traian Basescu face noi declaratii de presa

12:21 - Ponta critica decizia PDL de a nu participa la discursul sau.

"Nu stiu in ce tara traieste domnul Blaga, daca el considera ca ce intampla cu fondurile europene nu e important. Consiliul European incepe joi, nu e prea tarziu. Nu poti sa spui ca nu vrei sa discutii despre fondurile pentru Romania, poate pana la ora 13:00 domnul Blaga se razgandeste. Care e opinia celor de la PDL? Ei gandesc, au vreo gandire dspre fonduri europene? Unde era un loc mai bun sa te exprimi decat in Parlament? Sau ei nu cred nimic?", a declarat premierul.

12:17 - Premierul Victor Ponta a declarat ca, cel mai probabil, Parlamentul va adopta o rezolutie (declaratie politica fara putere juridica - n.red.).

"Nu e cazul de hotarare. Probabil ca Parlamentul, daca va considera neceser si util, va adopta o rezolutie si anume sa sustinem, prin toti reprezentantii nostri, propunerea facuta de catre Comisia Europeana si insusita de Parlamentul European", a spus seful Guvernului.

11:36 - Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, condamna boicotul PDL si face un apel, totodata, catre democrat-liberali, carora le cere "sa inteleaga ca atunci cand se discuta probleme de interes national, cele de partid nu au nicio treaba".

"Demogagia si ipocrizia in politica inca sunt in floare si apreciem ca atunci cand se discuta o problema asa importanta, cand a vorba de bugetul UE, eu cred ca e o declaratie ireponsabilia din partea domnului Blaga sa spuna ca e o pierdere de vreme. Deja ne-am obisnuit ca PDL-ul sa faca ce spune domnul Basescu. Daca presedintele le-a dat ordin sa stea in teritoriu, ei fac asta", a spus Sarbu.

11:31 - Deputatul PDL Elena Udrea a declarat marti la RFI Romania ca sedinta plenului reunit in care se va discuta pozitia Romaniei la Consiliul European este: exagerata si inutila", iar faptul ca suntem in campanie electorala este motivul pentru care cei din Uniune vor sa faca aceasta sedinta.

Udrea: Organizarea sedintei Parlamentului e exagerata, inutila si demagogica

11:20 - Presedintele Traian Basescu sustine o conferinta de presa, la ora 12:30, la Palatul Cotroceni.

11:00 - Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat, marti, ca senatorii si deputatii partidului nu participa la discursul din Parlament al premierului Ponta, "un simulacru de democratie" si un "un gest de campanie".

PDL boicoteaza discursul lui Ponta din Parlament

Care e pozitia lui Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca propunerea presedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind bugetul european pentru perioada 2014-2020 este "extrem de nefavorabila si inacceptabila" pentru Romania.

"Viata fiecarui roman este si va fi influentata in mare parte de ceea ce se decide la nivel european pentru 2014-2020. Romania a cerut mai mult decat a fost trecut in proiectul Comisiei Europene, sustinuta de Parlamentul European, dar propunerea Comisiei Europene este o propunere corecta care raspunde in mare parte necesitatilor Romaniei", a spus Ponta, marti, la sedinta de Guvern.

Prin pozitia Guvernului si a majoritatii parlamentare il sprijinim pe presedintele Basescu sa nu cedeze, pentru ca domnia sa spune 'Asta e pozitia Parlamentului si Guvernului, nu puteti sa ma convingeti sa cedez'. Presedintele tine mult la institutii, mai putin la popor, si institutiile - Guvern, Parlament - au spus care este limita dincolo de care Romania nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020", a spus Ponta, vineri.

Basescu merge la Bruxelles - Ponta contraataca

Scandalul Basescu-Ponta care a adus subiectul negocierilor de la Bruxelles in campania electorala interna a inceput dupa ce presedintele a refuzat oficial sa-l delege pe premier sa reprezinte Romania la Bruxelles.

Ponta a anuntat ca Traian Basescu va participa la summit-ul de la sfarsitul lunii. Premierul a mentionat ca "inclusiv presedintele a invocat ideea unei participari comune", idee respinsa insa de prim-ministru.

Basescu nu il lasa pe Ponta sa mearga la Consiliul European

Scos din cursa pentru Bruxelles, premierul i-a transmis lui Basescu ca are "toata sustinerea Guvernului" sa-si foloseasca dreptul de veto pentru propunerea presedintelui Herman van Rompuy de taiere a bugetului european propus de Comisia Europeana.

Basescu: Nu poti sa ii spui lui Merkel iti dau un veto de nu te vezi

In replica, Traian Basescu l-a ironizat pe Ponta, intr-o declaratie publica de la Cotroceni. "De la anuntul de ieri cu vetoul, toate statele contributoare, sefii lor de stat s-au bagat sub birouri. Cred ca sesizati ironia. Nu poti sa mergi la Bruxelles in halul asta, sa trantesti vetoul de usa: 'Doamna Merkel, daca nu imi dai cati bani vreau eu, iti trantesc un veto de nu mai ajungi la Berlin'".

Razboiul declaratiilor a continuat, duminica, prin intermediul comunicatelor de presa transmise atat de Guvern, cat si de Administratia Prezidentiala. In timp ce presedintele a acuzat ca Ponta face declaratii antieuropene, Executivul a replicat ca seful statului dezinformeaza si a intrat in campanie electorala.

Premierul Ponta a iesit la atac din nou, luni, sustinand ca si-a trimis consilierii sa-l "invete" pe Basescu ce sa spuna la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta reprezentare Romania Bruxelles, #Ponta discurs Parlament Bruxelles, #Basescu participa Consiliu European, #Romania pozitie buget UE , #Traian Basescu